Prijava

Ti presveta glavo , svetitelju naš
Iako mi nije pravo ja te volim baš
Ti za mene velik si ko sva svecka čuda
Popušiš mi kurac i naduvaš mi muda

кокни полудио. чији је дупли?

Нисам веровао да ћу ово рећи али се слажем са вођом "лимари вукајлија", није уопште вређао лик и дело Св Саве својом песмицом већ изнео свој кртички став према неким људима које данас називају светостима...иначе јесте говедо али сада га нападате без разлога. Иако суптилно кокетира са ругањем цркве и вере мислим да није прешао неку границу(замишљену, под претпоставком да је има).

Заборавих: Срећна слава свима који славе, славите је још дуго у здрављу и весељу!

иначе јесте говедо али сада га нападате без разлога.

Хвала ти, псето.

Sveti Sava

Po narodnom predanju Sveti Sava imao je tendenciju da se prerušava u prosjake i da kažnjava sve ljude koji se pokažu nedovoljno vrednim, nedovoljno dobrim za njega, ili pak ako odbiju da mu daju da jede. Toliko se izdrkavao da je imao običaj da proklinje, pretvara u pse, prasiće, magarce i slično, ali opet, sa druge strane, poznato je da je bio lako podmitljiv, te ako bi mu se udelilo malo hleba i sira, on bi bio zadovoljan i ostavljao tu porodicu na miru, odmah prelazeći na sledeću, sve u cilju ispoljavanja gneva božijeg.

primeri su narodne pripovetke:

- Sveti Sava, Ciganin i čobanin (večno je prokleo cigane na siromaštvo i nemaštinu zato što jedan ciganin nije hteo da mu da da jede, a posle je čobane "blagosiljao" večnim životom na livadi, zato što su bili dovoljno dobri da mu daju malo da jede)

- Sveti Sava i žena tkalja (neka žene imala tri draga kamena da joj svetle dok tka, ali je S.S. došao, probušio joj krov da se smrzava i da joj ulaze razne životinje unutra, i uzeo drago kamenje)

- Ne valja ležeći jesti (pretvorio čobana u psa, zato što je jeo i ležao, iz čista mira. narod kaže da su tako nastali psi)

- Sveti Sava i tica kos (bahanališe po šumi, kos voleo da diže glavu gore pa je S.S. rešio da ga natera da je spusti tako što je pozvao mraz i sneg u šumu, ubio kosu ženu mrazom, i onda kada je konačno uspeo da skroz sjebe kosa, kao, sažalio se i ukinuo sneg, i sada je kao sve u redu)

- Sveti Sava i slijepac(slepac muči ženu, tera je da traži krave po šumi, da radi ovo, radi ono, a on sve vreme divani sa S.S.-om i pije, a onda kada S.S. reši da ide kaže ženi da spakuje malo hrane da ima na putu te se to S.S.-u jako dopalo pa je rešio da mu vrati vid)

- Sveti Sava uči ljude(Sveti Sava se ponaša prema ljudima kao da su svi debili. Ide po nekim umobolničkim kućama gde ih uči da prvo zakolju vola pa da ga nose na tavan, i još neke druge careve koji su bili na drogama pa volovima unosili svetlost u kuću, e njih je naučio da naprave prozore. I onda je uzeo da priča kako je produhovio narod)

- Sveti Sava i kaluđeri (pretovrio kaluđere u magarce zato što su brinuli za njega)

- Sveti Sava blagoslovio pčelu(Đavo rekao da S.S. pojede govno od pčele, a S.S. je to govno pretvorio u med i rekao da to govno treba svi ljudi da jedu)

- Sveti Sava u prosjacima(prosjak dao S.S.-u neke crve a on ih pretvorio u zlato, a da mu ih prosjak nije dao pretvorio bi ga u džinovskog crva iz Dune-a)

- Sveti Sava i neradne žene(citat:"Bila je jedna zena mnogo lenja, pa je pomalo radila, a pomalo spavala" kako je samo smela da spava... dovoljno je)

- Sveti Savo prokleo čoveka(bacao raznu mladunčad u vazduh preko crkve i kad je uzeo bebu, majka nije dala da padne pa se zato Sava naljutio i prokleo ljude da tek sa godinu dana prohodaju. Onaj mladunac koji ne padne na noge je proklet)

Sveti Sava i vuk (kada vuk nije hteo da prestane da kolje ovce, Sveti Sava rekao da ga umlate. Koji je on majstor metodike...)

itd. itd.
http://vukajlija.com/sveti-sava/47689

Po narodnom predanju Sveti Sava imao je tendenciju da se prerušava u prosjake i da kažnjava sve ljude koji se pokažu nedovoljno vrednim, nedovoljno dobrim za njega, ili pak ako odbiju da mu daju da jede.

Култ светог Саве виђеног на тај начин настао је делимичним процесом репаганизације Срба, после турских освајања, кад смо били по шумама. Особине неког паганског бога биле су му тако приписане, јер Срби су у потпуности примили хришћанство само пар стотина година пре пада под Турке.

Один се прерушавао у пустињака луталицу и ишао наоколо исто тако, само не знам детаље.

nedovoljno dobrim za njega, ili pak ako odbiju da mu daju da jede

не за њега него за бога. а то да му дају да једе је управо то, не помажу путнику у невољи, дакле нису добри.

lako podmitljiv

утолико пре је лакше умилостивити бога, само помозите несрећнику колико можете. и подмитљив је ружна реч јер испада као да он то ради због личне користи.

и ово за одина ти је тачно то многи митови имају заједничка жаришта и понављају се кроз епохе и поднебља.

Роки Билбао™
Ne znam zašto, ali ja sam ubeđen da je ovo Sv. Sava... Ili sam ga ovako beše crto u osnovnoj...Gadno sam se istripovao.
http://img.ibtimes.com/www/data/images/full/2012/06/06/279606-game-of-thrones.jpg

A ovo?
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/437806/Pozar-u-manastiru-Prohor-Pcinjski
Da se nisu Sava i Prohor nešto gore zakačili, pa mu Sava pokazao ko je gazda?

pa posle nije sava sadista

http://www.magacin.org/wp-content/uploads/2012/09/majmuni.jpg
Закључајте мајмуне. Пардон, тему.

Sveti Sava je prototip današnjih episkopa-latentnih homoseksualaca.
Prvo, nemojmo zaboraviti da je Rastko bio najmlađi sin, treći po redu. Prema tzv. efektu redosleda rođenja braće, što muškarac ima više starije braće, veća je verovatnoća da će biti homoseksualac. Ima veze sa hormonima u intrauterinom procesu razvića.
Šta je to nateralo visoko ambicioznog princa, najmlađeg sina vladara zemlje, da u 17. godini života, cvetu svoje mladosti kada tipično bujaju seksualni hormoni, naprasno pobegne od svojih dužnosti; i to da pobene na Svetu goru tražeći utočište u manastru gde odlučuje da se zamonaši i provede ostatak života u celibatu posvećen Bogu? Sasvim je izvesno da je ovo bio "siguran" način za izbegavanje traženja žene (jer mu je već bilo vreme za ženidbu), a s druge strane to mu je omogućilo slobodno ispoljavanje svoje istinske seksualnosti okružen svim tim muškarcima u zabačenom manastiru. Dakle, nije da ga vladanje i politika nisu zanimali, pa je želeo povučen život – naprotiv, kasnije će biti veoma uključen u politiku, diplomatiju, donošenje zakona, legendarnu borbu za autokefalnost svoje Crkve i najverovatnije učestvovanje u atentatu na sevastokratora Streza. Očigledno da je zamonašenje bilo samo neka vrsta "osiguravajuće polise" za njegove sklonosti koje bi tada bile osuđene od strane društva kao izopačene.
Uostalom, tu je i fenomen situacione homoseksualnosti koji se javlja kada se jedinka nađe u istopolnom društvu. Da ne pominjemo slučajeve o situacionoj homoseksualnosti u zatvorima, internatima i vojsci koji su već postali deo popularne kulture, tako da nije teško zamisliti da je srednjevekovni manastir bio epicentar muške ljubavi. Prema tome, nema sumnje da je naš Rastko, u pauzama kada nije vršio genocid nad bogumilima, voleo dobru staru muško-mušku akciju.

Mislite o tome kada sledeći put idete da poljubite ikonu pre nego što je zakitite parama.

Ne mogu da verujem šta sam pročitao.

Ne mogu da verujem šta sam pročitao.

Ja mogu da verujem, to je onaj stari Valsinarb bez greške. Samo, Valse, pošto si pro-gej, u smislu da podržavaš prava homoseksualnih osoba, onda bi trebalo lično da ideš da mu ljubiš ikonu, i još daš poneku paru. Ako si dosledan.

Ne mogu da verujem da neko toliko vremena provede razmišljajući ko bi sve i zašto mogao biti gej, a provokacija mi je jasna - jedino on može takac tekst napisati. Dobro, možeš i ti ali nisi još išao toliko daleko :)

Чекајте, не мора да буде 100% тачно, али има сигурно мрва истине.