DNK, teorija evolucije po Darlingu i inače, mutacije i tako to

  1. A ipak te fizičke nauke uzimaju čoveka kao najkompleksniju pojedinačnu tvorevinu u univerzumu. Pa zašto onda proučavanje onoga što je on napravio ne bi bilo na višem nivou nego bavljenje bazičnošću? Ovaj što je pekao cigle za tamo neku Gračanicu, da li je doprineo njenoj lepoti više nego zidari, arhitekte i ikonopisci? Osim toga, mislim da se ne može napraviti hijerarhijski odnos među naukama. Već sam napisao da se prirodnim naukama ne mogu objasniti pojave iz društvenih, zbog postojanja najmanjih elemenata i gradivnih blokova smisla i u društvenim naukama, koji razloženi dalje prestaju da budu elementi celine koju čine. Mrzi me da se ponavljam.

    Apsolutno si u pravu, sve sem te paralele sa pekačem cigle i arhitektama. Ali ne znam da li je moguće uopšte napraviti paralelu te vrste, jer se nauke ne bave istim stvarima.

  2. A tom paralelom si pokazao da ti kao društvenjak ne štuješ baš prirodne nauke, što ti nikako ne ide u prilog xD

  3. Predlog za paralelu:
    Da li je veći dobrotvor onaj što ide i daje hranu gladnom narodu ili onaj što im gradi skloništa?
    Gde bi hranitelj bio prirodnjak, a graditelj društvenjak.

  4. A tom paralelom si pokazao da ti kao društvenjak ne štuješ baš prirodne nauke, što ti nikako ne ide u prilog xD

    Ne, samo sam rekao da je i takvo gledište moguće :)

    Predlog za paralelu:
    Da li je veći dobrotvor onaj što ide i daje hranu gladnom narodu ili onaj što im gradi skloništa?
    Gde bi hranitelj bio prirodnjak, a graditelj društvenjak.

    Zaista, glupo je pravljenje paralela. Ali eto, ta ti je dobra :) Ne znam ko bi bio veći dobrotvor.

  5. Da li je veći dobrotvor onaj što ide i daje hranu gladnom narodu ili onaj što im gradi skloništa?

    Ili onaj treći, što ih nauči sve tome. Što bi bila vjera ekeke.

  6. da skratimo priču, pokazalo se već šta se dešava kada se prirodne nauke švercuju kao model za društvene fenomene i sferu ljudskog uopšte, a vi se pravite ludi koliko hoćete

    http://0.tqn.com/d/history1900s/1/0/T/B/auschwitz29.jpg
    http://worldwithoutgenocide.org/wp-content/uploads/2014/01/Auschwitz.jpg
    http://isurvived.org/Pictures_iSurvived-4/Romani-children.GIF

  7. Da, socijalni darvinizam, eugenika, pokušaj da se prirodna selekcija primeni na društvenom planu. Veoma zanimljiv eksperiment uvođenja bioloških teorija u društvene modele.

  8. da, ali ovo tada nije bilo ništa novo. megalomanski jeste, ali da ne svodimo na cifre

  9. da skratimo priču, pokazalo se već šta se dešava kada se prirodne nauke švercuju kao model za društvene fenomene i sferu ljudskog uopšte, a vi se pravite ludi koliko hoćete

    to se dešava kad se zakoni koji vladaju u prirodi koriste kao paravan za zločine i kad se poziva na njih da bi se sprovodili neki drugi ciljevi, ustvari to nije primena prirodnih nauka na društvene fenomene.
    EDIT: Bolji primer si mogao da uzmeš. Recimo u sportu vladaju zakoni iz prirode, samo najbolji prolaze dalje, idu u bolje timove, više zarađuju itd. tipična prirodna selekcija na delu. Gledate tenis i đovaka valjda :)

  10. to se dešava kad se zakoni koji vladaju u prirodi koriste kao paravan za zločine i kad se poziva na njih da bi se sprovodili neki drugi ciljevi, ustvari to nije primena prirodnih nauka na društvene fenomene.

    'to je primena prirodnih nauka na društvene fenomene, ustvari to nije primena primena prirodnih nauka na društvene fenomene'

    pozitivizam legitimira rasizam i eugeniku. mengele je odličan egzemplar jednog 'sociobiologa'. tu se nešto busate kako ste progresivni, a zaostali ste negde u 19. veku, kolko god se vi bavili ajnštajnom i dokinsom i hokingom i hajzenbergom.

    i ja se bavim njima, dozvoliću sebi tu aroganciju da kažem verovatno više i ozbiljnije (ako ništa, ozbiljno spremam ispite iz toga, pored znatiželje, i ne bavim se jutjub dokumentarcima i nekim sakaćenim izvorima sa neta), pa nemam stavove kao prosečan poluedukovan nazadni činjenički čovek koji je šatro na branicima racionalnosti i slobode mišljenja i napretka, pardon my french

  11. Ovaj dron ubica ne bi mogao da bude napravljen bez plodotvorne saradnje fizike, mehanike, aeromehanike, kibernetike, informatike...
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Global_Hawk_1.jpg
    Doduše ne bi ni ovo postojalo bez neke bar pseudofilozofske osnove i raznih društvenih teorija.
    http://worldwithoutgenocide.org/wp-content/uploads/2014/01/Auschwitz.jpg

    A zajedno bi mogli tako lepo da se uklope.

  12. Doduše ne bi ni ovo postojalo bez neke bar pseudofilozofske osnove i raznih društvenih teorija.

    'sociofizika', 'sociobiologija', 'sociokibernetika', 'sociohemija'...

  13. brkate malo etička pitanja obojica u uplićete ih ovu tematiku. Fenomeni koje opisuju prirodne nauke JESU, a da li treba da budu takvi ili ne, nije značajno naučno pitanje. Obojica ste u tzv. NATURALISTIČKOJ ZABLUDI. (proguglajte ovaj izraz).
    Oc Oil, izvrnuo si moju rečenicu i napisao nešto što ja nisam rekao. To što navodite kao primere za ''primenu prirodnih zakona na društvo'' jednostavno ne pije vodu, to nije primena već nešto sasvim deseto, pokušaji da se opravdaju zločini sa pozivanjem na prirodne zakone. Ali nije primena.

  14. jeste primjena truleks, podilazilo je prirodi čovjeka, čovjeka podizilazi samoj prirodi

  15. a i da jeste ( a nije) ne vidim na koji način to može da ide u prilog tvrdnji da su prirodne nauke ''loše'', a društvene ''dobre''?
    Svaka nauka koja proučava i opisuje neku pojavu, stvar (šta god da joj je predmet proučavanja) i to radi precizno i tačno je ''dobra'' nauka.

  16. a šta ćemo sa ograničavanjima trulekse?

  17. opet, nije to nimalo naivna i jednostavna stvar, neka društvena nauka treba da opali šamarčinu društvenoj i da joj pokaže gdje joj je mjesto i obrnuto, tako da je uslovljeno, postavljnje okvire naučnih, odnosno društvenih

  18. Ribice su prirodne, čovek je perverzan. Nikad nisam čuo za perverznu životinju. Al ako je čovek zivotinja, to već unosi zabunu, onda je čovek prirodan šta god da učini.

    Prelistah još jednom temu i viđeh ovo.
    Ima još perverznih životinja (u zavisnosti od toga šta podrazumjevaš pod perverzijama).
    Zna se da neke životinje upražnjavaju analni seks ili npr. da neki majmuni rade hand i blowjob svojim partnerima.
    Među pingvinima se često javlja i homoseksualnost.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.