Prijava

Mitarenjem (lat. mutare: mijenjati, zamijeniti) se naziva odbacivanje starog i rast novog perja kod ptica.

Mitarenje je specifična pojava kod ptica. Postoje razni oblici, no općenito je, da se perje potroši, odnosno s vremenom ošteti i povremeno treba biti obnovljeno. Većina ptica može letjeti i za vrijeme mitarenja. Zamjena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta čak određenim sistemom, kako bi ptica i dalje mogla letjeti. Vrlo rijetke vrste u razdoblju mitarenja ne mogu letjeti. U tom razdoblju se uglavnom drže skriveno, a tada ih se, povremeno, naziva "trkačima".

Prema vrstama, postoje slijedeći oblici:

Neprekidno mitarenje: Neprekidno mitarenje tijekom cijele godine, kad se perje stalno, polagano, mijenja; (primjer: papige).
Potpuno mitarenje: Odvija se jednom godišnje, kad se mijenja svo perje; (primjer:pingvinke, domaća kokoš).
Djelomično mitarenje: Tako se naziva pojava mitarenja nekoliko puta godišnje. Dva put godišnje se kod velikog broja vrsta mijenja perje, zimsko i ljetno. Ali ima i češćeg mijenjanja perja.
Druge podjele su ovisne o vrstama kao i o posebnim situacijama. tako postoje:

Zamjena perja mlade ptice perjem odrasle, koje može biti druge boje, druge kvalitete..
Zamjena perja zbog parenja, zbog ležanja na jajima kao i radi drugih prilagodbi životnim uvjetima.
Mitarenje je u pravilu ogromno opterećenje. Neke su ptice u tom razdoblju vrlo razdražljive. Vrijeme udvaranja, parenja i ležanja na jajima je najčešće odvojeno od razdoblja mitarenja, jer i to je vrijeme za ptice vrlo opterećujuće i stresno.

U vrijeme mitarenja se ptice posebno rado kupaju, bilo u vodi ili u pijesku, kako bi bolje odstranile ostatke perja.

Лопта је од врбова корена, пречника 8—8,5 cm, тешка 125 до 130 грама. У току игре добро одмерен и изведен ударац може да пошаље лопту на удаљеност од 100 m.

Одело јахача је трико-кошуља са кратким рукавима, беле чакшире и чизме, тропски шешир са улошком од плуте или алуминијума који штити од евентуалног ударца штапа или лопте. Мамузе морају бити без точкића. Рукавице су обавезне. Играч има право на мали корбач, који се држи у левој руци. Јахачи носе штитнике за колена.

Употребљава се „енглеско“ седло тежег типа за јахање. Коњ је зауздан пуном уздом, са виљушком (martingal). Све четири коњске ноге су бандажиране, како би се заштитили најосетљивији делови цеванице од случајног удрца штапа или лопте. Да коњи не би махањем репа ометали ударац, репови су им подвезани и увучени у кожне футроле. Данас се за поло најчешће користе коњи који су производ пунокрвне енглеске и арапске расе и добро грађених, чврстих и збијених, омањих кобила домаће расе. Коњи треба да су довољно брзи, чврсте конституције, кротке нарави, интелигентни да успешно прођу претходну обуку. Обука траје 2. године и више, па је зато цена обучених коња веома висока. За такмичење се узимају обично коњи стари од 6 - 12 година. Пре сваке утакмице коњи пролазе обавезан ветеринарски преглед.

Утакмицу суде тројица судија, од којих су двојица на коњима (по један за сваку половину игралишта), а одлуке доносе споразумно. Ако теренске судије нису сагласне, одлуку доноси врховни судија који се налази поред бочне линије терена или на повишеној трибини.

Осим на отвореном, постоји варијанта пола у дворани, и тада се тим састоји од три јахача.

Поло је најпопуларнији у Аргентини, Пакистану, Енглеској и САД где постоје и професионалне лиге. Поло је пет пута био на програму Олимпијских игара:Париза 1900., Лондон 1908, Антверпен 1920, Париз 1924 и Берлин 1936.

ovo je onaj ugljesar tako nekako ahahhaha

prejaka zivotinja drzao bni ih 463352673532653565632563 gajbi

TO TI KAŽEM OLE
mada ovaj ne-lemur je presladak kako uzima onaj pririnač kao pa okej uzeću ovo, poješću ali ono, i ne moram stidljivo onako baš
kjutnes overloud

Armadiljo mučenik. Može da skače pola metra uvis, a plašljiv ko curica. Pa kad prelazi put u rodnom kraju, u pola noći, naiđu kola i pređu preko njega. I ništa mu ne bi bilo da se ne prepadne i skoči uvis i spuca glavom u kola.
http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/415/cache/armadillos-moving-us-east-coast_41560_600x450.jpg

ahhahahaha ova slika me podseca na djoto-a,ne znam zasto
uh u isto vreme se smejem i paranoisem da mi srce staje

класична ђото слика хахах
контам да те подсећа јер кад сам кренуо да је качим на почетку је једино он узео и почео да је користи за ШКК постове

Kad budem imao dete kupicu mu armadilja da ga jaše.

armadiljo---kornjaca+zec+puz+ker