Ajmo malo sajber borbe za Kosovo, dok ne dobijemo motike

1. Господине Лимени, де искулирај се и прати дух теме, немој те просер форе. Ово је виртуелни свет и лов је виртуелни.

2. Alo sajber borci jebete li sta u pauzama sajber borbe?

3. Fendere, nisi baš u pravu. Osmanska vlast nije bila toliko krvava i Srbi nisu toliko loše prošli koliko se to na prvi pogled čini, ali bojim se da bismo morali pokrenuti dužu priču, tako da je bolje da ne počinjemo ako te ne interesuje Osmanski sultanat.

Скоро сам гледао неки прилог о отварању турског архива у Београду. И један турски историчар је причао о положају Срба у Османлијском Царству. Додуше, негира данак у крви (није ми било необично што то ради), али је говорио да су Срби са обе стране Дрине, а поготово У БОСНИ прелазили добровољно у ислам да би имали повластице и били ослобођени плаћања пореза. Додуше пошто у је Босни било много богумила (Срба јеретика) није ни чудо што су прелазили лако у ислам. Не могу дословце да пренесем целу причу, али Турчин у пар реченица обесмислио постојање тзв. бошњачке нације.

Иначе, Турци су Србе називали Власима. Ти Власи нису ови Власи из Источне Србије, они су све Србе звали Власима. Влах је био турски назив, као што је Илир латински назив за Србе (а не за Албанце или Хрвате). И Албанци себе називају Шћипима, а не Албанцима како их цео свет назива.

4. Фендере брате, износиш ту неке шокантне податке које смо сви учили у основној из историје.
    Ко не зна да су прелазили у ислам због повластица и да су Турци Србе називали Власима

5. Devširma (prozvan u romantičarskoj istoriografiji dankom u krvi) nikad nije sprovođena planski i postojao je niz grupa dece koji nije mogao biti odveden u devširmu- ako je dete jedinac, ili živi u gradu, ili zna turski, ili zna neki zanat itd. ne može biti odvedeno. Nisu uvek regrutovana deca, ono od 7 godina važi samo za najraniji period.
    Dete koje bi bilo odabrano nije nužno postajalo janičar. Deca koja su se isticala umno postajali su...hajde da to nazovemo paževima ili dvoranima. Ko za bolje nije bio, otišao bi u takozvane kapu-kulu trupe. Janičari su samo jedan deo kapu-kulu vojske.
    Broj ljudi u kapu-kulu trupama je bio izuzetno mali- u doba kada je Osmanski sultanat brojao preko 10.000.000 stanovnika, kapu-kulu vojnika je bilo manje od 30.000. To je ujedno i najveći do sad zabeleženi broj.
    Kao što sam već nagovestio, devširma se nije provodila redovno. Poslednje dve devširme su bile oko 1650. i 1750. godine.
    (nastavljam u sl. postu, mobilni ograničava dužinu)

6. Snežana, ja sam ti rekao da zaćutiš ali ti i dalje teraš po sovme! Prekini da se mešaš u razgovore odarslih ljudi, muškaraca pre svega.

7. Devširma se nikad nije provodila na celoj teritoriji, već u najboljem slučaju u nekoliko oblasti. I tu važi nepisano pravilo da će veliki vezir narediti devširmu u oblastima svog porekla- kad se pojavi Mehmed-paša, odjednom su pola saraja Hercegovci.
    Što se tiče Bosne, nisu dovoljno odrađena demografska istraživanja. Svakako jeste postojao socio-ekonomski činilac, ali to o Crkvi bosanskoj je mit. Crkva bosanska NIJE bogumilska, iako je dualistička. Crkva bosanska je još manje slična islamu od bilo koje "mejnstrim" crkve, muslimani politeiste uvek stavljaju pred izbor "konverzija ili mač". Uz to treba da znaš da je broj vernika Crkve bosanske jako mali, jer se vernik nije mogao ženiti, imati dece, jesti meso itd.
    Osmanska dokumenta do 19. veka generalno ne poznaju odvojene "nacionalnosti" na Balkanskom poluostrvu. Svi hrišćani su "rum millet" (rimski narod), i vlast dalje ništa ne zanima.
    (nastavljam u sl. postu)

8. Па нису ово муслимани смислили. Инквизиција је својевремено осуђивала на јавно каменовање (алтернатива је било паљење на ломачи или потапање у казан врелог уља) све оне који су проглашавани за вештице и вешце.

Ali još uvek praktikuju, zato pričam o savremenom pravoslavlju i savremenom islamu.

Господине Лимени, де искулирај се и прати дух теме, немој те просер форе. Ово је виртуелни свет и лов је виртуелни.

A ko će tebe razumeti... U nekom slučaju je džukački vređati ljude, u drugom je to sasvim ok, poželjno, jerbo, eto, virtuelno je...

9. "Vlah" je u srednjovekovnoj Srbiji, Bosni i Dubrovniku bio naziv za društvenu grupu- sama odrednica nije bila etnička, bar ne u poznom srednjem veku. Osmanske vlasti su te vlahe (pišu se malim slovom) zadržale u sandžacima današnje Srbije sve do 1530. godine. Status nije ukinut u najzapadnijim i severnijim sandžacima, što je izazvalo preseljenja vlaha u te teritorije.
    Nije koincidencija što se baš u ovim godinama organizuje vlastelinstvo Žumberak (iz kog će se razviti Vojna granica) i što se ona famozna habzburška uredba zove Statuta Valachorum. Čak se i u toj uredbi vide ostaci srednjovekovnog srpskog uređenja (starešina sela se naziva "iudex sive knezijus"- "sudija ili knez"; pravilo da je ćerka naslednik ravnopravan sinu itd).
    Što se tiče ilirskog imena, to je nešto komplikovanije i ne bih posebno ulazio u tu problematiku jer je ime besmisleno i odnosi se na rimski Ilirik, a označava praktično bilo šta između Slovenije i Grčke.

10. Па није ни тај данак у крви био толико лош, шта лажу ови наши. Ето ако дијете од 7 година зна турски језик или ковачки занат, није морало ићи у јаничаре. Којег смо курца истјеривали те Турке са Балкана, ко да нам је сад под Вучићем боље

11. Naglašavam opet, u 17. veku ta deca su imala po 20+ godina.
    Uz to, ne bih mogao da tvrdim sasvim sigurno, ali kada bih morao da se kladim da li je više Srba u 18. i 19. veku živelo u Habzburškoj monarhiji ili Osmanskom sultanatu, kladio bih se na prvu opciju.

12. јесте, у 17. вијеку отимали су мајци из наручја "дјецу" од 20 и кусур година, а у тим временима се одраслим човјеком сматрао свако преко 14 фазон. И то не у тим временима само него и прије 60 година

13. Ко не зна да су прелазили у ислам због повластица и да су Турци Србе називали Власима

LOLO A ŠTA KAO DANAS JE NEŠTO DRUGAČIJE
    Eno idi vidi kolko se pedera učlanuje u raznorazne stranke
    POENESESICAAAAA
    NISAM ZNALA DA SI TAKVA POESENESICAAA
    EDIT
    http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201107/197403/zasto-ste-smorili-med.jpg

14. dON’T READ THIS CAUSE IT ACTUALLY WORKS. YOU WILL GET KISSED ON THE NEAREST POSSIBLE FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. TOMORROW WILL BE THE BEST DAY OF YOUR LIFE HOWEVER IF YOU DON’T POST THIS TO THREE OTHER VIDEOS YOU WILL DIE WITHIN TWO DAYS. NO, YOU’VE ALREADY STARTED READING THIS SO DONT STOP. THIS IS SCARY. PUT THIS ON FIVE VIDEOS IN THE NEXT 143 MIN. WHEN YOUR DONEPRESS F6 AND YOUR LOVERS NAME WILL APPEAR ON THE SCREEN IN BIG LETTERS. THIS IS SCARY CAUSE IT ACTUALLY WORKS

15. Problem Osmanlija u 17. veku je bilo upadanje u neprestani rat, katkad su bili primorani da vode rat na dva fronta, što je bilo izrazito pogubno. Počeli su u Anadoliji da se javljaju i ustanci tzv. dželalija (društveni ustanci), koji su dostizali po nekoliko hiljada "hajduka". Timarioti su postajali prekobrojni i počeli su izrabljivati stanovništvo koje je odgovaralo prebegavanjem u druge hrišćanske države.
    Kulminacija ovih problema desila se u ratu 1683-1699. Janičari su prvi put bivali poraženi u većim okršajima. Na kraju su Osmanlije izgubile sve u Ugarskoj.
    Zbog ovih problema, država je morala da regrutuje ljude koji će odmah biti spremni za borbu. Ova hitna mera dovešće do opadanja, propasti i konačnog ukidanja kapu-kulu trupa, koje će zameniti nizam-i džedid.
    A što se tiče toga ko je odrastao a ko ne, to je zavisilo od sela do sela.

16. Torazlu ne bih se složio s tobom da imaju nešto zajedničko. Ovo su bili kvislinzi, nisu pripadali nemcima a javno zagovarali fašizam i nacizam.

A ovi ovde nisu srbi. Samo se tako lažno predstavljaju.

Onda je to u redu. Znaci sva ovde iznesena misljenja sluze da nekoga nerviraju i time posredno uticu na onaj mali broj ljudi koji dolazi na sajt, jos manji koji prati forum i zanemarljiv broj onih koji ce procitati ovu temu...

A inace, sto se toliko trtimo da ustanovimo sta je bilo u proslosti? Evo ja cu prvi da kazem da je barem 50% istorije laz. I mora da bude. A evo zasto na jednom prostom primeru.

Odu dvojica na pecanje na jezero oko devet uvece. U pola jedanaest jedan zove policiju, uspanicen i kaze da se ovaj drugi udavio. Policija dolazi, uzimaju izjavu, jedan od njih odlazi da iskuca izvestaj za istraznog sudiju. Istrazni sudija nalaze pretragu terena. Na osnovu uzete izjave i naloga istraznog sudije ni Baba Vanga ne bi mogla da zakljuci gde se ovaj udavio. Zove se ocevidac da pokaze gde je. On sada prica sasvim drugaciju pricu. Prvo je rekao da nisu pili, sada kaze da jesu, prvo je rekao da ne zna da pliva, a sada da se uplasio i konacno pokazuje mesto gde je potonuo koje je jako blizu obali, a pre je pokazao mnogo dalje. Utopljenik je nadjen malo dalje od mesta gde je ovaj pokazao struja ga je zavukla ispod jednog drveta. Vadi se u prisustvu hitne pomoci, konstatuje smrt, oni ga nose na obdukciju i pisu izvestaj. Istrazni sudija pise izvestaj. Ronioci pisu izvestaj. Ocevidac uplasen menja iskaz. Porodica sumnja na njega podnosi prijavu, slucaj ide na sud. Sud saslusava sve umesane i donosi presudu, koju sam ja imao prilike da procitam. TU VISE OD POLA STVARI NISU TACNE, niti ispravno navedene, vremena kad se sta desilo, sled dogadjaja, katastrofa.
    I sad to ode u arhivu, i to neko jednog dana uzme da procita i kao EVO JA IMAM DOKUMENT! Imas ti moj kurac. I to se desi u rasponu od godinu dana. A da ne pricamo o istorijskim spisima od pre dvesta-trista godina gde je bilo raznih interesa i podmetanja. Istoriju svako okrece kako njemu odgovara.
    Na zidinama Manastira Studenica ima simbola koje ja nikako nisam mogao da povezem sa Pravoslavnim Hriscanstvom. Kad sam pitao da mi objasne, nisu hteli, a video sam u nekoliko Manastira nadgrobne ploce sa krstaskim simbolima ukrstenih kostiju i lobanje, samo su mi rekli, "A to, to je staro..."
    ALI kao sto je cinjenica da se onaj udavio, i to je jedino neosporivo, tako je cinjenica da smo na jednoj strani MI, a na drugoj ONI, i svako NORMALAN okrece istoriju u svoju korist jer se istina i onako ne zna, ko sto Francuz u "Travnickoj Hronici" gleda slojeve zemlje, niti se moze znati. Suludo je traziti je u istoriji, inace bi trebalo da se vratimo na Plinija Starijeg i nadjemo Atlantidu.
    U sustini Istorija je sranje, i pisu je pobednici onako kako im odgovara.

17. Pravo pitanje je, zašto si se obratio monasima da ti objašnjavaju nešto što nije u njihovom "opisu posla"?

18. REQUIEMBD 7 years ago
    ja sam obrazovan i za nezavisno kosovo sam, i evropsku uniju, i sve to ali mi se svidja ova pjesma:)

19. A ko će tebe razumeti... U nekom slučaju je džukački vređati ljude, u drugom je to sasvim ok, poželjno, jerbo, eto, virtuelno je...

Ма, глупи ме неће разумети, то је сасвим сигурно, него дух теме је сајбер спрдња и треба га пратити. Да, сада је пожељно џукачки вређати људе, јербо је виртуелно, а и то одржава тему. ОНИ против НАС, лепо рече неко напред, па је логично да човек брани своје, а не да брани туђе. Као неке издајице. Чак и када ниси у праву, чак и када НАШИ раде лоше ствари, ипак се не стављаш на страну непријатеља. Али то могу разумези само људи који имају породично васпитање и који имају осећај за заједницу.

Naglašavam opet, u 17. veku ta deca su imala po 20+ godina.

Царе, ти си цар изјава. Оплаках.

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.