Republika Srpska - Genocidna tvorevina?

1. E ajd da i ja napisem nesto.

Kao prvo rat je bio jer je Alija hteo serijatsku drzavu, a Srbi i Hrvati nisu. I tacka.

Kao drugo i bitnije, Alija nije racunao na jako bitnu cinjenicu. Kada bi hteo da napravi svoju fildzan dzamahiriju morao bi da resi Srba pre svega. Mislio je da ce to laHko, sikaniranjem i laganim istiskanjem sa teritorije Kosovo stajl. Ali se malo zajeb'o. E sad novi pasus jer je bitno.

Naime posle popisa 1991. i narocito zavlacenjem u arhive, pogotovo becke, zarad restitucije imovine koju je morao da sprovede Alija-aga je skontao jednu bitnu stvar. Gledano po ukupnoj povrsini nekretnina u arima i hektarima, ne pojedinacno po individualnim objektima oko 65% bi doslo u ruke SRBA PRAVOSLAVACA. I nasao se u cudu, otkud to jbt. Kako to da Srbi dobiju 65% zemlje u privatnom vlasnistvu u zemlji koja "je vazda biHla u rukama muHslimana, a Vlasi su tu dosli odnekud sa brda da smrde pu pu". Da ne govorimo da je recimo celo naselje Kosevo u Sarajevu napravljeno na imanju oduzetom od SPC posle onog rata.

E sad, otkud to da bas Srbi imaju 65% u sta cak ni nasi ljudi ne veruju? Jbg istorijski razlog. Kada je 1878. dosla Austrija Turci age su krenuli da beze. Posto zemlju nisu mogli da ponesu sa sobom prodavali su svojoj raji citave njive, sume i pasnjake budzasto. Za kravu ili dva dzaka kukuruza. Za ono sto su mogli da nose. Posto su raja bili hriscani, Srbi i Hrvati, a poturice se poturcile da to ne bi bili, poturice su ispusile za te ponude. Doso Svabo i jedna od prvih stvari koju je uradio je popis. I dodje bejlif kod kmeta Simana, pita za ime, prezime, veru i sta ima od imovine. Siman kaze i pokaze papir koji mu je aga dao za kupovinu zemlje. Bejlif posalje geometra, geometar izbaci kotu i da tapiju kmetu Simanu na velike vocnjake i njive. Poturica imao malu kucu, okucnicu i omalenu njivu. Onaj bogati Hadzi Meho u gradu nije imao njive, vec magaze i radnje i veliku kucu na kraju carsije. Srbi i Hrvati dobili hektare poseda za mrsavu kravu i dva dzaka kuruze. Zato je Srbe trebalo istrebiti, pocev od 1. Svetskog, prvom dobrom prilikom.

Citajte Andrica, ima razloga sto ga Bakir ne voli.

2. Još direktnije, ima li Srbija čega da se stidi?

Пров, језички чистунци кажу да имамо чега да се стидимо јер стално потенцирају како смо упропастили језик туђицама и да ништа нисмо урадили да језик очистимо од страних речи. Ми имамо једну особину, а то је да без проблема усвајамо туђе речи и изразе, да бисмо сачували гене. А ваљда су се наши стари водили логиком да је боље да говоримо турски него да нас јебу Турци, па нам одатле 10 000 турцизама, тј. речи које су дошле из турског, али и из арапског и фарсија. Иста ствар је и са германизмима и англицизмима.

Нпр. Турци су на Балкан донели кафу, џезве и филџане. Ми такве ствари нисмо имали и логично је било да то посуђе од бакра називамо онако како га Турци зову, док неко није извалио да кафа може да се пије из шољица од другог материјала, а да иста може да се кува и у лончету које није од бакра. Данас се џезва и филџан махом односе на посуђе од бакра које служи за кување и испијање кафе. Кофте или ћуфте исто су оријентално јело и лакше ти је да их тако зовеш него месне округлице (лоптице) како би било правилно. Ћевап (кебаб) је реч такође дошла из турског. С тим да се за ћевап (кебаб) данас сматра само штапић од млевеног меса, а ово остало су ражњићи, код Грка сувлаки. Исто и сарма. Само што код Турака постоји јасна разлика између сарме и долме јер је сарма од киселог купуса, а долма од зеља. Код нас је све то сарма. А лакше је да кажеш сарма него мале увијаче од киселог купуса пуњене млевеним месом.

Исто је и са речима из других језика. Нпр. реч штрудла. Сигурно да нико неће да каже слатка увијача од теста. Иста ствар је и са кнедлама. Лакше ти је да кажеш кнедла него округлица или кувана лоптица од теста. Или реч пита која је грчка. Лакше ти је да кажеш пита или бурек него савијача, увијача, гужвара од танко развијеног теста. А шта да кажу Енглези који су усвојили реч пудинг која је исто дошла из турског?

С друге стране имамо и то да су многи турцизми намерно или ненамерно потискивани из српског после ослобађања од Турака. Нпр. реч срма је турски назив за сребро. Раније се говорило срмајли ланац (гајтан), сада се каже сребрни ланац. Сад се каже посребрено, а раније посрмљено. Реч срма се данас користи само као назив за сјајни украс за јелку. А реч гајтан се користи барабар (још један турцизам) са изразом кабл, који опет није наша реч. Реч оџак је потиснула реч димњак. Раније је био дукат сад је златник. Дукат сада више означава велики танки златник. Некад се црвена називала алева, сад се реч алева користи само за паприку пошто туцање има углавном друго значење, па је људима пријатније да кажу алева него туцана (или тучена) паприка.

3. samo da pitam vas srbijance jednu stvar ( ja živim u srbiji ali sam rođen u Šehovićima i kao mali došao ovde ). Kad ste vi tako pametni, što vam je država govno? Pustite nas Bosance kako nas vi zovete na miru i eto, mirna Bačka što bi vi rekli. Bačka, koju ste inače oteli od Mađara

4. I ovo sto Fender kaze potpisujem

5. чекај, бре, гвозздене, какви сад шеховићи, шта је било са цетињем?

и како нам је то држава говно? шта то толико фали нашој држави?

6. pa sa cetinja sam zavičajno.

znate vi što vam je država govno, nećeš me uvući u tu tvoju taktikicu forumašku. Sada te isključujem magarčino, razumeš?

7. Čekaj, Fendere, otkad je puding turska reč?

8. Čekaj, Fendere, otkad je puding turska reč?

То сам чуо од професорке енглеског у средњој. И мени је било чудно.

9. pa jeste, puding potiče od staroturskog pića pudjar fermentisano kozje mleko

10. https://en.wiktionary.org/wiki/pudding

Bome te je zajebala, a i ja koliko se razumem u turski, takve reči nema

11. lajk ako ste ogladneli od ovog članka :-)

12. Puding je u originalu jelo od krvi čije je ime danas prošireno na slatkiše, kakvo jebeno kozje mleko

13. па шта сад, као ја тебе да увучем у неку тактику, а ти си почео са "кад сте ви тако паметни". класицхно навлачење.

а држава нам је супер, бесплатно школство, здравство... сећаћемо се једног дана са сетом ове и овакве државе.

14. pa vidim koliko znaš o turskoj kad ne znaš za pudjar, to im je bilo piće još dok su bili u sibiru

15. Koji ste puđar najviše jeli kao djeca?

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.