Izbori 2016.

1. па зависи мало и од истраживања. да ли је питање за кога ћете да гласате, чију политику подржавате и сл. мислим да и није теоретски компликовано истражити јавно мњење тако да добијеш добре процене пре избора. проблем је у атмосфери у којој човек одговара, као и у формулацији питања. просто је немогуће да радикали који у сваком селу имају некакав одбор не пређу цензус ако та њихова подршка није мало надувана.

2. ЗАПЕВАЈТЕ БРАЋО АЈДЕ ШТАСТЕ СТА ЛИ. ПОБЕДА ЈЕ НАША БРАО РАДИКАЛИ!!!!!11111111

3. само 20% од присталица дс-а 2014. су били мушкарци. радикали од 18-29 празно.

4. ja kazem dugo, trebalo bi da se prestane glasanje za osobu na foru "meni se svidja ovaj" ili "uliva mi poverenje" ili tako ta sranja, koja posledicno dovode do celokupnog stanja drkanja nacije na velikog vodju.

trebalo bi da se glasa za program. da imas program ili zakon napisan na papiru, da dodjes i da zaokruzis to, i da onaj koji se izglasa mora da ispuni ko god da je na vlasti, slagao se sa tim ili ne.

drugacije bi razmisljali ljudi, morali bi da budu malo pismeniji politicki ako ce da glasaju nego sto su sad.

5. Ne bih ja verovao ovakvim istraživanjima. Šta znači "neutralni konformisti" ili "netolerantni tradicionalisti"? To su teme za ozbiljnija, psihološka istraživanja, a ne za ofrlje izborne ankete.

6. ceo ovaj sistem gde se glasa za vodju je uveden u neka vremena gde je bilo komplikovano organizovati cesto glasanja sa puno ljudi. jbg, danas je dovoljno da napravis sistem da moze da se glasa postom ili preko interneta, i mozes ko od zajebancije da napravis direktnu demokratiju, kao najposteniji vid izbora.

svake nedelje procitas sta su trenutni problemi, i cekiras listu sta ti se svidja a sta ne i eto. da svako samo 30 min nedeljno razmisli uzrocno-posledicno o svom izboru, ziveli bi bolje.

7. jbg, mozda bi glasao za nekog jer ti se cini da bi bio dobar u ovom ili onom, ali ne bi mu dao vlast da sve radi kako pozeli, jer ni sa kim ne mozes da se slozis 100%

8. Kod nas je prisutan strah ljudi da glasaš za onog kojeg ne razumeš šta govori, ko je izrazito pamentiji od tebe. Čitanje programa? To radi jednocifreni procenat neopredeljenih.

Zato umesto programa preovladava reč "domaćinski". Eto, onaj za koga veruješ da će da vodi što više domaćinsku politiku (bez obzira što neće biti ništa slično tome), taj dobija glasove od većine.

9. cesto slusam svajcarce kako diskutuju o politici. to je nebo i zemlja u odnosu na nas... ne pominje se ni jednom neka osoba kao relevantan faktor, nego se diskutuje npr dal treba da se pravi neki novi tunel, ili treba da se ulozi u ovo, ili ovaj zakon treba da bude i tako ta sranja.
    kad god sam kod nas cuo diskusiju o politici uvek je na foru "ovaj je dobar, radio ono", ili "lopov je to" i tako ta sranja sto vise lice na ogovaranje nego na politiku.

ono, glupi ljudi pricaju o ljudima, a pametni o idejama. verovatno to moze na celu naciju i njen izbor i politiku da se primeni.

10. јесте, валде, кад се мало погледа детаљније и личи да је ово истраживање рађеном методом офрље. битно је да су повукли паре из фондова.

11. Zato umesto programa preovladava reč "domaćinski". Eto, onaj za koga veruješ da će da vodi što više domaćinsku politiku (bez obzira što neće biti ništa slično tome), taj dobija glasove od većine.

ne bi mogao tako da glasas i razmisljas ako ispred tebe listic npr: "jel treba uloziti x novca u ovo" da-ne?

imao bi kao sto uvek imas ljude koji bi slepo slusali sta im se kaze i to zaokruzivali, ali vremenom bi se potezale malo relevantnije price mislim.

12. Navodim ja često primer vozača bajsa-rikše u Amsterdamu, koji mi priča nešto u fazonu:

"Mnogo se vi tamo bavite politikom. Kod nas se raspišu izbori, odeš na sajt svih opcija, pogledaš program i vidiš šta ti najviše odgovara. Ako pobedi tvoja opcija, lepo, a ako se slučajno desi da ne ispuni makar jednu stavku iz tog programa, a to nikada nisu nerealna obećanja, sam će se povući iz politike."

13. Pa SNS je u suštini: mi će da radimo isto što i DS, samo BOLJE jer imamo Vučića!

A DS (i ostali otpatci) su u fazonu: mi ćemo isto ko ovi, samo mi NEMAMO Vučića!

A ni jedni ni drugi nemaju neku blagu ideju kako oće da ova zmelja izgleda za recimo 5-10 godina, to je najgore.

14. odeš na sajt svih opcija, pogledaš program

ovo je kljucno. al bez obzira, treba se ici i na korak dalje, a to da cak i taj koji predlaze neki program, ne moze neke vece stvari da radi na svoju ruku, ili da moze narod da predlozi i nesto drugacije ako se skupe ljudi.

15. ne bi mogao tako da glasas i razmisljas ako ispred tebe listic npr: "jel treba uloziti x novca u ovo" da-ne?

Da, zamisli ovakve izbore. Zaokružuješ šta želiš, da budu pokrivene sve oblasti od ekonomije, zdravstva, poljoprivrede, životne sredine... da bude ponuđeno i "ne znam" kao odgovor, a da u svemu tome nemaš pojma ko se krije iza kojeg "rešenja". Onda da postoji neki (Celtov) algoritam koji na osnovu odgovora naroda odredi pobedničku političku opciju. SF.

16. http://i.imgur.com/3wpCnLE.jpg
    лако је швајцарцима кад нису ратовали

17. Da, zamisli ovakve izbore. Zaokružuješ šta želiš, da budu pokrivene sve oblasti od ekonomije, zdravstva, poljoprivrede, životne sredine... da bude ponuđeno i "ne znam" kao odgovor, a da u svemu tome nemaš pojma ko se krije iza kojeg "rešenja". Onda da postoji neki (Celtov) algoritam koji na osnovu odgovora naroda odredi pobedničku političku opciju. SF.

vidis, nije lose razmisljati malo na stranu, kako popraviti drustvo tako sto bi promenio malo neke stvari koje mislis da su nepromenljive, u skladu sa mogucnostima koje imamo sad u poredjenju sa pre 200 god.

18. celt
    cesto slusam svajcarce kako diskutuju o politici. to je nebo i zemlja u odnosu na nas...

To je Kelte ono sto ja godinama pricam. Sto se politike i kolektivne svesti tice Svajcarcima se divim do imbecilnosti.

19. u skladu sa mogucnostima koje imamo sad u poredjenju sa pre 200 god

Misliš za nijansu manji broj nepismenih? :)

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.