Prijava

Ali eto ima ljudi. Vasa Pelagić se recimo danas ne spominje skoro uopšte u školama, a kakva mu je biografija, čovek je bio car nad carevima, borio se za srpsku stvar, učestvovao u ustanku u Bosni, zatvarali ga Turci, zatvarali ga Mađari, borio se protiv autoritarizma u samoj Srbiji, bio socijalista kad to još nije bilo in, i na kraju je crko ko pas u zatvoru baš u toj Srbiji. I ko zna ko je on bio? Nikoooo....

Јел претеко неко од Обреновића до данас? Знам да су скоро неки поднели суду нешто да докажу да су потомци ал не знам да ли су признати.

Mislim da su to sve neki treće koleno, ili po ženskoj liniji, a da nema baš direktnih. Ovi nešto pokušavaju da izmuljaju.

nastavite diskusiju molim vas

Неке ствари ми нису баш јасне, јер сам ћата, па ако може објашњење:

Taj slavni i veliki čovek je nekoliko decenija izazivao nestabilnosti u Srbiji

Зар то није оно што револуционари/славни људи раде?

srušio je projekat narodne vojske

Због чега је то урадио?

pretukao je pola ljudi (uključujući rođenu majku)

Зашто је претукао мајку? (Карађорђе је убио рођеног оца због покушаја издаје.)

izrodio je činovnike, što je ovu zemlju uništavalo iznutra nekoliko narednih decenija...

Тома Вучић Перишић - чиновничка маИка! Пре њега није било чиновника. Из написаног би се лако закључило да би Србија боље функционисала без чиновника и државне управе, што је благо речено, глупо размишљање.

Боље да те Турци одеру живог и убију, него да те неки ћорави, жгољави и искомплексирани историчар натакне на свој суд и забележи у књиге како је њему ћеф. Историчари су нас учили да је Нерон био луд, Бонапарта низак (и тежак комплексаш), да је Катарина Велика умрла након сношаја са коњем, да су нам Хрвати пријатељи, да су у Катинској шуми Немци побили Пољаке... има тога гомила. И кад те тако умаже и оцрни неки пацов из подрума који свему томе или није присуствовао или се присећа истог - шта може да те опере после? Ни Сава ни Дунав, са све Амазоном, Дњепром и Дњестром.

Nema legitimnih potomaka Obrenovića, sad verovatno ima od nekog vanbračnog deteta neka linija do danas, ali to je praktično nedokazivo.

O pardon, nisam video poslednji post.

"Revolucionari" ne guše bune naroda protiv kneževe samovolje, revolucionari ne tuku ljude koji se žale knezu na njih, revolucionari ne prave monopol na trgovinu solju, revolucionari koji bi trebalo da se bore za Srbe ne prave veze s osmanskom vlašću da bi svrgli srpskog kneza, revolucionari ne otimaju vlast da onda apsolutno ništa od proklamovanog ne bi doneli za vreme svoje vladavine Srbijom, revolucionari ne uništavaju srpski budžet...

Srušio je projekat vojske, jer bi se velika vojska mogla pokazati loše po Ustavobranitelje. Stoga je za njihovo vreme vojska svedena na smešnu pograničnu službu, i da Mihailo posle nije preduzeo niz reformi, Srbija bi brzo postala Beogradski pašaluk.

A kome bi majka izdala Srbe? Vučić je očigledno imao problema s obuzdavanjem besa.

Bez činovnika zemlja ne funkcioniše, ali to nije razlog da smanjiš poreze, a onda višestruko povećaš plate činovnicima, pa im još daješ građanske povlastice
(nastavljam u sledećem komentaru)

Sve one Nušićeve ćate, sve one anegdote su proizvod ustavobraniteljskog režima. Posle kada je uvedena narodna vojska, niko nije mogao da natera činovnike da služe vojsku, već su je na kraju služili, kako se danas kaže "u civilu". Ispostavilo se da je Srbija na kraju imala veće probleme sa činovništvom od Austro-Ugarske ili Rusije.

Jbg, za svakog političara moglo je i može da se kaže ovo ili ono, već zavisno od konteksta. U poslednje vreme dosta sam imao kontakta sa srpskom istorijom 19. veka, iz ruskih, austrijskih, nemačkih i naših izvora, i mogu reći da sam se zgadio. Tu je podmetanje, krađa, korupcija, špijuniranje, rad iza leđa, sklapanje saveza sa neprijateljima i zabadanje noža u leđa prijateljima. Apsolutizam, cenzura, partokratija, činovnički sistem, mrtvo more, baš zvuči poznato. A u spoljnoj politici i odnosu prema velikim silama ništa se, ama baš ništa nije promenilo . I dalje smo kukavni, pokušavamo da prevarimo i Ruse i Zapad pod devizom "mali smo, moramo da balansiramo". Pa čas na Istok, čas na Zapad. Zato nam ne veruju ni jedni ni drugi.

:) е лепо ме насмеја. Револуционари не ово, не оно... Ваљам се. И жене не прде. А и када то (не) чине, онда прде љубичице. Будимо реални - револуционари су углавном најгори олош који има највећа муда да уради оно што други не смеју ни да сањају. Кад помислиш на Француску револуцију, коса ти се дигне на глави. Што би Господар Вучић био другачији?

Гледао човек да заштити своју власт и позиције. Ко ради другачије? Јел ти сечеш грану на којој седиш? Јел би ти опструисао покушај укидања историјског архива?

Не знам шта му је мајка скривила, али ако је била бичарка као Наташа Кандић и срала како не треба тући и пребијати непослушну стоку од народа, уводила му веганску храну и забрањивала да чибучи, жене черечи и пије ракије, онда... јбг.

Не знам зашто је смањивао порезе, али ако им је власт била као ова наша данас, онда је свакако требало смањити порезе. Код нас ни државни ни приватни сектор не могу да живе од пореза. Држава сама себи наплаћује порез, а за то нису криве ћате, него зли банкарски лихвари. Порези (одређени) морају да иду доле, ако желимо да привреда крене горе.

Мржња према чиновницима је мржња неуспешних сељака према успешним сељацима. И узајамна је - чиновници мрзе нечиновнике, нечиновници мрзе чиновнике. Тако је било у Нушићево доба, тако је и сада, нијансе су у питању. Заостао народ даје заостале службенике, а заостали службеници пружају заостале услуге. Важи и за свештенике, полицајце, лекаре, професоре, учитеље...

Са друге стране, када би чиновници и професори, као и сви други који нешто пискарају и продају приче (историчари нпр) примали плату у складу са реалним вредностима које дају друштву, као што је случај са сељацима - поцркали би од глади.

А проблем са чиновништвом се у Србији лако решава - уведеш електронску управу, електронске исправе и администратора (не као Кајзена, он је пуко) и све решеш релативно брзо. Али, убеди ти надобудног затуцаног сељака да је лична карта са чипом добра за њега. Ееееееееееее! Онда схватиш зашто је господар Вучић тукао људе. Ако их је тукао - мало их је тукао. Ја кажем странци - "Господине, пише вам на огласној табли шта Вам треба од докумената". Исти "господин" се врати без пола докумената. Не слажем се да је господар Вучић имао проблема са бесом, већ је имао проблема са кретенизмом, простаклуком, примитивизмом, заосталошћу и безобразлуком - народа.

Млад си, надам се да ћеш се докопати радног места у образовном систему (слично срање као и државна управа), па да ћеш на својој кожи осетити благородност овог народа. Још ако будеш профа :)))) Сетићеш се мојих речи саосећања. Овај народ пиша по чиновницима, а по учитељима и професорима и пиша и сере, а неретко их и туче, одвлачи на судове и луднице.

Tu je podmetanje, krađa, korupcija, špijuniranje, rad iza leđa, sklapanje saveza sa neprijateljima i zabadanje noža u leđa prijateljima.

"Державник сербски", аутор Лимено Валдемари дон Србијавели, страна 1389.

Granjka, da li u tvom mozgu postoji potencijal za razlikovanje lošeg i dobrog ustrojstva činovničkog aparata? Ili je svaki činovnički aparat dobar? Ili misliš: kakav narod, takva mu i uprava?
Jer, čini mi se da ipak postoje razlike između različitih činovničkih aparata u raznim zemljama, pa negde su efikasni, negde nisu, negde su korumpirani, negde ne toliko, negde oni kontrolišu društvo, negde društvo kontroliše njih?
Što se tiče toga da kao populacija ove države ne zaslužujemo bolji činovnički aparat (ili da je ovo društvo upravo taj aparat iznedrilo), možda bi to tvrđenje u ovom trenutku i bilo smisleno, međutim, svaki napredak društva podrazumeva promene nabolje, pa bi onda napredak našeg društva podrazumevao i reformu činovničkog aparata. Koji pruža otpor promeni, naravno. Što onda znači da ga na silu treba menjati. Ne znam... Koliko vidim, taj aparat ne da se ne menja, već se koristi za kontrolu društva, što manipulisanjem njime, što njegovom manipulacijom. Ništa novo...

Čekaj, brt, malopre si tvrdio da je on veličina, dobar za Srbiju, štajaznam, a sad ga braniš što je zauzimao sebi položaje i ništa nije radio? Daj odluči se šta braniš, ako braniš da je govedo, onda u redu, slažemo se. Srpski Robespjer sigurno nije.

Keva nije mogla da mu bude kao Kandićka, jer su Kandićke fenomen 20/21. veka. Žena se u 19. veku ništa ne pita i izbegava politiku. Pogotovo što mu je keva proživela Srpsku revoluciju i uvod u nju, sumnjam da bi bila Kandićka.

Koliko je to preplaćeno i podgojeno činovništvo bilo efikasno, svedočilo je puškaranje policije i stajaće vojske kad se regrutovala vojska u Kragujevcu. Istoričara u tadašnjoj Srbiji nije bilo (pojavljuju se tek od Milanovih reformi), tako da ti poređenje nije na mestu. A i da nije nas, teško da bi ikad čuo za Tomu.

Ne kažem ja za elektronsku upravu i slične današnje stvari, moj fah je prošlost, narod danas sa ondašnjim nema skoro ništa zajedničko.

E ovo već nije pošteno dvojica na jednog nek se neko od vas dvojice isključi iz rasprave!

vase jako komplikovane reci i kitnjaste recenice ne cine vase rasprave zabavnijim za citanje. Aj batalite da svaku temu pretvarate u vase privatne smaracke rasprave koje se produze na 15 stranica

hahahahhahah a nekaa iiih

Лимени, ако си укључио мозак да прочиташ мој коментар о државном апарату и мало размислио онда имаш одговор. Ако ниси, не вреди чак ни да ти цртам.

Ниси део државног апарата па можеш себи да дозволиш луксуз лупања и пијачног погађања око истог. Промена има и оне се врше на силу баш као што ти предлажеш, али су оне у овом тренутку на горе, а последице ће грађани осећати врло брзо. Лоше, наравно. Изненађујуће лоше и то у свим секторима. Једино где ће бити мало позитивнијих промена јесте сфера електронских докумената, али ће са њима грађани моћи да се сликају.

Тврдиш ли ти то да ово друштво иде на боље?! Напредак? Који напредак?

Pezose, ako te tema ne interesuje, a ti nemoj da je čitaš i problem rešen.

Пезосе, замисли још да неко и прича таквим реченицама, ауууу, па ти се не би дружио са њиме уопште... Још ако је дебела жена, ти би је песницом у фацу :) Нико те не тера да читаш, шта сам ја, јебени Курир или Блиц, да пишем у сажетим и кратким реченицама? Или идем па коментаришем твој језички израз на неким темама? Не, пусти...