Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Care, šta ti misliš (ili znaš) o tezi o ilirskom poreklu Albanaca? I od kada ta teza datira?
Ima jako dobar zbornik radova čiji je urednik, čini mi se, Milutin Garašanin (arheolog), zove se "Iliri i Albanci", pokazao je sasvim dobrom da je ta teorija niđe veze. O poreklu teorije ne mogu reći ništa sa sigurnošću, ali je u Albaniji postala zvanična teorija u doba druga Envera.
Najjaci su mi ovi sto kopiraju delove knjige i postavljaju ovde tipa fender
Hvala Care.
Niš
ako nas iseljavaju sa kosova aktivno od kraja 14 veka onda smo se dobro i drzali.ili nas je bilo 2 milijarde.
Ili ti nije palo na pamet da nisu "oni" nikoga "aktivno" iseljavali, već su grupe porodica same bežale?
u kom smislu bezali?nekao ih je terao ili?
Uh, pa ima beskonačno mnogo razloga, al' evo par primera: pre nego što bi Osmanlije zaposele neku oblast, nju su godinama pljačkale neredovne osmanske trupe (akindžije, azapi, baši bozuk i sl). Ovo je izazivalo prve talase migracija. Drugi razlog je, verovao ili ne, to da su obavezne zavisnog stanovništva u sultanatu bile manje nego u hrišćanskim državama (bar u prvim vekovima). Tu su i nasilja timariota (preterani porezi, direktna pljačka i sl), kao i različit položaj stanovništva u različitim oblastima (skoro nigde u svetu se zakoni ne donose za celu državu do Američke i Francuske revolucije, već svaka pokrajina, ponekad i naselje, ima svoje zakone). Ponekad su i strane službe uspevale da nagovore obećavajući bolji položaj na njihovoj teritoriji (najviše Habzburgovci, ali ima i Venecije, Rusije, kasnije i Srbije iako se ona ne smatra stranom, jelte). I tako u nedogled. Zato i ponavljam kao papagaj da su Velike seobe Srbalja (one iz 17. i 18. veka) izmišljotina.
ima jedna knjiga iz koje sam procitao neki odlomak.19 vek na kosovu.odnosi srba i albanaca.tu je nesto pricano o nasoj bezaniji jer ovi postaju apsolutna vecina.elem,bio mi cilj da kazem da nas nije toliko tito zajebao,da se i pre njega bezalo sa kosova.ostavljam vama istoricarima da se koljete ko je kada gde kako ;)
priroda i drustvo
Niko ne zna kad su oni postali apsolutna većina na Kosovu i Metohiji. Što se tiče Tita, da se pridržavao načela komunizma, Kosovo bi već odavno bilo nezavisno ili u Albaniji. Ako nas negde nije zajebao, to je tamo.
Kosovo je istorijski naše i opet će biti.
Išao bih da oslobadjam Kosovo.
расни шта чини земљу твојом, то ти мени реци, односно нашом како кажеш, и шта смо то "ми"
Rasni Bošnjak haha
Možda Koštunica nije obavešten za ono što se dešava zadnjih nekoliko godina, ali Koštunica bar zna da koncept istorijskog prava ne postoji od mirovne konferencije u Parizu (ona što se njom završio Prvi svetski rat).
Zabranjuje se zabranjena istorija Srba, jebiga.
Pišem iz voza za Budimpeštu, trenutno napuštamo Drezden mrtvi...Zašto sam na putu za Budimpeštu? Iam neki koncert sutra. Zašto nisam leteo? Pa hteo sam, ali danas u 14.23 nisu hteli da me puste u avion (easyjet, krv im jebem), iako je on stajao na 50m od stakla Gate-a! Zašto? Zato što su iz "bezbedonosnih razloga" morali 15 minuta ranije da zatvore gejt mrtvi!! Zbog dva crnca koja su okružena sa 7 policijaca sedela i dalje na gejtu i...ma nemate pojma koliko sam jebeno preljut!!!!!
A da - u Budimpešti sam u 8.36, znači celu noć sa nekim smrdljivim Korejancima i Mađaricom ružnom u kuleu aaaàaaaa
Pola foruma ceka keca u prijateljskoj utakmici protiv svoje zemlje, da zabode neku kintu da se kupe cigare i mozda neke jodoro napolitanke on se zali idem u jebenu budimpestu otkazali mi avion omg -_-