Prijava

Ček bre, više vremena si blejao sa mehmed pašom?

Не, али имам његова писма рецимо.

Да ти демонстрирам:

Писмо Мехмед-паше Соколовића Андреју Баторију — Октобар 1551. године

Бог једин. Божијом помоћом романијски беглербег и Мехемед паша пишу славно ухрабреному витезу брату мојему, Батори Андрејашу. Дође твој човек великога краља Ферендуша са листова (!) честитога, и светлога, над краљи и над цари цара и славнога Рустам-паше. И ми у тај час посласмо ка честитому цару смога (!) права истина чловека. Али не за оно мало има земљу честити цар, ну оваја земља сабљом узета и телосна је била честитога цара, и краљ Ферендуш имаше честитем царом веру, а честити цар на Војсце под Слнǎчне бивши, а ви на цареву земљу и скелу Паркан саградисте. Тако ли требаше према богопомазана цара чинити? Ну ако ви хоћете, ја паке краља у честитога цара да удворим и мир да је, ну војску донде несмо тамо повели, от ваше хотеније сами ви Паркан нам миром дајте, а друго узаман да је мир. А овде ја од моје воље несǎм дошǎл, ну повељенијем честитига цара протерити неколико, ако да Бог, лотрова из земљи цареве. А ето и сам иде честити цар много бешчеслǎном (!) војском, за оно јако много честитога цара разјаристе и разгневисте. Али ево што доће лист краљев, послах га и цару рекох, да стане где га лист обрете, а ја ћу бити овде дондеже ми дође глас от чеситога и нарочита цара. Ако ли ми се нешто смујасам (!), а ја ћу ако да Бог овде зимувати у нашу земљу Ерделсу (!), кон бабае (!) старца Ђурђа Барата. Наша је вера узаман крепка, не видиш ли ? Помоћом Божијом узехмо Бечај, а порколаба му Фегеди Габра и от лубарде остали јунаци и арачка и галатска порколабова и јунаке пустихмо, где они хоте да иду. А токо узех цареви градова, зано је беспутсво от вас, улезосте у цареву земљу и цареви градова. И рек си: "Држиш ми мога човека, ја га сам Стојана одавна одаслао". По сих молил ми се си, и твој и мој човек, от тебе мене, от мене тебе, без забаве слободно да ходи. Тако ми Бога јединога и тако ми моје вере, тако да је. Не бој се, посилај лист што хоћеш и човека.

У Тамишвар Батори Андрејашу. И што ми посилаш листова и све ми србскем језиком посилај, а не фрушки.

http://www.carsa.rs/wp-content/uploads/2016/12/%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%9B%D0%B0-375x600.jpg

http://www.carsa.rs/wp-content/uploads/2016/12/%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%9B%D0%B0-2-375x600.jpg

Pa ne mozes da imas NJEGOVA pisma, jer nije ih slao tebi da budu autenticna.

Imaš neke spise za koje se prica da su njegova, al ko zna, mogao neki konjušar da podmetne i mi sad na osnovu toga kreiramo istoriju?

Izvini, ali meni je to krajnje neozbiljno.

ајде прекини јебем ти све

Pa ne mozes da imas NJEGOVA pisma, jer nije ih slao tebi da budu autenticna.

Imaš neke spise za koje se prica da su njegova, al ko zna, mogao neki konjušar da podmetne i mi sad na osnovu toga kreiramo istoriju?

И ако је слао мени не бих знао да су аутентична, јер је опет могао да их подметне. Али коњушар, као и неко ван Топкапија не би знао за формулацију "ху аллах" (Бог једин) на почетку документа, нити би знао форму Фердинандовог имена "Ферендуш" коју опет користе само људи из Топкапија. Уосталом коњушарев рукопис би био тешко читљив. Да не помињем хемијске анализе и слична оруђа. Двема речима, немаш појма.

Hahahhaha đembeli se javio i nesto kao pise aahahahah

Притом сумњам да би истанбулски коњушар знао овако добар српски.

мурш јебем ли ти мајку у пичку глупу јављам се само да бих ти то реко јер ми се сере од твоје памети уштво

Ali ti tu formulaciju hu allah uzimas zdravo za gotovo, jer si procitao negde da je to autenticno. A mogao je konjusar da podmetne ti dok je nosio poruku i sve posle nema nikakvog smisla.

Istorija ti je kao gluvi telefoni, svi se trude da prenesu originalnu poruku al kad dođe do kraja, onaj zadnji čuje samo ono što su oni prethodni mislili da čuju.

Debeli marko beži odavde pričamo

Ali ti tu firmulaciju hu allah uzimas zdravo za gotovo, jer si procitao negde da je to autenticno. A mogao je konjusar da podmetne ti dok je nosio poruku i sve posle nema nikakvog smisla.

Istorija ti je kao gluvi telefoni, svi se trude da prenesu originalnu poruku al kad dođe do kraja, onaj zadnji čuje samo ono što su oni prethodni mislili da čuju.

Јесам прочитао, зато што било који османски документ настао у топкапијској дефтерхани почиње са "ху аллах" и огромним размаком између тог увода и текста документа, баш због чега је немогуће и уметнути поруку (с тиме што и ако је уметнуо поруку, коњушар ју је уметнуо у писмо које је и даље писао паша). Дакле тај агностички приступ је неоправдан.

istoriju pisu pobednici

cлаб cи ми ти цар кад падаш на овакве cтвари

care mislim da je tilmo iz tvog prethodnog posta razumeo tri reči

jedna od njih je konjušar

Цар гаји огромну љубав према историји, па га не смара да Ћилми образлаже, свака част Царе, редовно читам твоје постове.

Care, ima li neko pismo od mehmed paše za ovaj gorući problem.

Shomy23

Misterija zadnjice

Једна од највећих мистерија на кугли земаљској.

https://vukajlija.com/misterija-zadnjice/372551

што би бечмен рекао: ала пљуште минуcи на cве cтране

Kako ovaj šomi i slični nisu uginuli pre 6-7 godina kad su se ovde jedino cenile defke jbt. Pogledaj budalu šta je pisala oh maj gad oh maj gad

Saću proverim i ostale slepce.

не знам шта да кажем на ово

Evo ja ti gledam prve defke, soni i menza jebena, klasični klošari dođoši sa sela.

Mehmed paša bi vam poslao protesno pismo!

Ono omiljenog patrijarha nemam, al imam omiljenu picu u jednom restoranu