koliko je ljudi zapravo stradalo u srebrenici?

1. tl;dr: Jeste genocid, al to nije bitno

Ukoliko je zvanična verzija događaja realna, to apsolutno ispunjava definiciju genocida. Ne bi trebalo nalaziti ništa naročito uznemirujuće u tome, posebno jer kolektivna odgovornost ne postoji.

Komično je koliko je genocid postao tako strašna reč da će se vrlo rado pribeći običnom standardnom krajnje ordinarnom etničkom čišćenju (koji u svojoj suštini takođe podrazumeva ubijanje i/ili progon ljudi, samo u nešto drugačijem strateškom formatu) samo da se nešto slučajno ne bi nazvalo genocidom jer eto genocid je prejaka reč što ubi autora joj. Svakako da nismo jedini u tome, šta više u dobrom smo društvu, a istorija genocidnih namera predatira definiciju reči ihaha. Ali evo da pođemo od holokausta preko oluje do srebrenice, imamo izvestan kontinuitet primene adekvatnog termina za adekvatnu radnju.

Kao pravna kategorija genocid apsolutno ne pretenduje da više ili manje "ocrni" kolektiv koji je izvorište pojave. Na potezu Blajburg - Ararat je genocid jedan najpre politički konstrukt koji ima to obeležje da baca anatemu na čitavo društvo, i to je samo stvar lokalne državotvorne i javne nepismenosti, primitivnog shvatanja krivice i prava uopšte.

u kratkim crtama:
    - ne moraš da pobiješ ženedecustarce da bi bio genocid (pa ok nismo baš sve pobili samo muške lol)
    - ne moraš da uopšte ubiješ bilo koga da bi bio genocid (progoni, mučenja, restrikcije demografskog rasta)
    - nije bitan ni broj ni uzrast ni to dal su zarobljenici ili civili

Ono što jeste bitno je genocidna namera, u vidu namere da se utiče na određenu grupu ljudi na određenoj lokaciji na način da se oni prinudnim sredstvima uklone sa tog prostora. A toga je najmanje falilo kod svih zaraćenih strana.

E sad, što se konkretno pretežno nama sudi za genocide, pa jebiga, vae victis, nemojmo gubiti ratove više, moj nam je savet

2. meni su pred spavanje umesto crvenkape čitali garašaninovo načertanije

3. E sad, što se konkretno pretežno nama sudi za genocide, pa jebiga, vae victis, nemojmo gubiti ratove više, moj nam je savet

Самим тим кажеш да је геноцид политички конструкт који служи за оцрњивање не само на дивљем Истоку.

meni su pred spavanje umesto crvenkape čitali garašaninovo načertanije

Ниђе везе

4. Sjećam se kad je Duška Jurišić u svoju emisiju "Pošteno govoreći" linkom ugostila Noama Čomskog. Bilo je to početkom dvijehiljaditih, ne sjećam se tačno. Tih dana je izjavljivao da je genocid u Srebrenici prejaka kvalifikacija. Sve je bilo spremno od voditeljke do majki Srebrenice u studiju na čelu sa Munirom, da se Noam pospe katranom i uvalja u perje na šta je dotični izvadio svoju enormnu intelektualnu kurčinu i onako očinski prisutne istom blago izudarao po čelu. Čak je i emisija skraćena uz opravdanje da će link da pukne.

5. Care nemoj da si osetljiv na orijentalizam toliko, da mi nismo oćni da pojedemo to govno ne bi nam ga ni servirali, ne boli to nas jer nas tu tuku, nego nas tu tuku jer nas tu boli

Hoću da kažem, ne verujem da bi genocid kao isključivo politički konstrukt imao tu težinu koju je stekao da smo mi u stanju da se sa istim suočimo kao sa pravnim konstruktom pre svega

Druga stvar, zaključna rečenica je više išla u pravcu da će poražena strana trpeti veće posledice za iste činidbe bez obzira kako su te činidbe kvalifikovane, to ti je kao iz istorijskog konteksta već sasvim jasno

6. 90% Бошњака који дробе о геноциду у Сребреници заболе курац за људе који су убијени у Сребреници (јал цивиле, јал ратне заробљенике, свеједно). Битно им је да се то прикаже као геноцид јер онда могу до судњег дана да дробе да су Срби геноцидан народ, а Реп. Српска геноцидна творевина.

Ми нисмо ништа бољи - 90% великих Србендара дробе о Јасеновцу заболе патка за људску патњу тамо, битно им је да се каже да су то усташе урадиле и да се прича на сва звона како су Хрвати овакви, а Срби су ето жртве.

На Балкану је емпатија за другог цвркут у курцу, све је то једна масна прљава игра којом обичан народ не треба да се замара, већ да се бави егзистенцијалним питањима без чијег решења неће бити ни трајног мира и консензуса о Јасеновцу, Сребреници, Олуји, Јадовну, Овчари и осталим местима где је припадност једном народу била довољан разлог да останеш без главе, а не местима која дају трајни доказ да је један народ нужно злочиначки, а други нужно жртва. Ал коме причати, да смо ми нормални, не бисмо се клали на крају 20. века док је остатак Европе био усред информатичке револуције. Ми смо шупак Европе, ето то смо ми.

7. Људи који причају о бројевима убијених у злочинима или биткама су углавном говна од људи, можда 5% то ради из неких научних, колко-толко непристрасних историографских разлога, или из неке своје личне знатижеље. Ово остало би дало дупе да једно четврт милиона њиховог народа цркне, само да би се прогурала нека политичка бљувотина.

8. Hoću da kažem, ne verujem da bi genocid kao isključivo politički konstrukt imao tu težinu koju je stekao da smo mi u stanju da se sa istim suočimo kao sa pravnim konstruktom pre svega

Покушао сам да нађем америчко признање да је почињен правни акт геноцида у Фалуџи, нисам нашао ништа конкретно. Занимљиво.

Druga stvar, zaključna rečenica je više išla u pravcu da će poražena strana trpeti veće posledice za iste činidbe bez obzira kako su te činidbe kvalifikovane, to ti je kao iz istorijskog konteksta već sasvim jasno

Самим тим се враћамо на кључну тачку да је геноцид примарно политичка категорија.

Care nemoj da si osetljiv na orijentalizam toliko, da mi nismo oćni da pojedemo to govno ne bi nam ga ni servirali, ne boli to nas jer nas tu tuku, nego nas tu tuku jer nas tu boli

Уопште није кључна тачка. Чак бих рекао да овде тај процес нису увели они, већ ти.

9. Ниђе везе

čekaj da mi daju vlast, video bi vezu

10. čekaj da mi daju vlast, video bi vezu

Бојим се да тад не би имао времена да прочиташ који ред из Начертанија.

11. https://www.blic.rs/vesti/svet/nova-otkrica-iz-tajnih-dokumenata-zak-sirak-hteo-veliku-vojnu-intervenciju-u/df6beqq

- Vrlo sam zabrinut za Bosnu, a postoje i stvari koje hoću da znaš. Pre svega, čestitam na snažnoj izjavi u kojoj ste rekli da ako misija UN-a ne može da bude ponovo uspostavljena, onda su dani UNPROFOR-a odbrojani i da to kod Vas izaziva zabrinutost. Naša analiza je ista. Pad Srebrenice, sutra verovatni pad Žepe i stvarna pretnja Goraždu predstavlja veliki neuspeh UN, NATO i svih demokratija. Vi vidite šta mi vidimo na TV, kako Srbi odvajaju muškarce od žena, a žene šalju da budu silovane i ubijaju muškarce koji su dovoljno stari da nose oružje. Prema mom mišljenju, ne možemo više samo da stojimo i gledamo ovo - rekao je Širak.

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.