Zašto kriminalci, političari i ljudi u fudbalu imaju čudnija prezimena od proseka?
  • celt

Belivuk, Djilas, Labus, Brnabić, Koštunica, Ulemek, Terzić, Kokeza i lista ide dokle hoćeš.

Ovako pogledaš ljude oko sebe, ima poneko čudno prezime, ali uglavnom sve uobičajena, svakodnevna i na oko normalna prezimena. Tek poneko ima tako upadljivo, čudno prezime.

Dođeš do kriminala, politike i fudbala - 50%. 50% ljudi ima prezimena koja nikad čuo među narodom.

Koj kurac?

• Š

Možda većina tih bezdušnika imaju neko jevrejsko-cincarsko poreklo jebem li ga. Triforce složićeš se sa mnom?

• celt

aj recimo da ima hercegovaca vise nego normalno medju kriminalom, politikom i fudbalom... pitanje, zasto je to tako posred beograda. a i sto ovi koji nemaju heercegovacka prezimena, opet neka cudna, 1 u 100 prezimena jebena.

razumeo bi da je poneko. razumeo bi i da je 1 od 10. ali brate simptomaticno je.

• celt

ko bre da nas od broza nisu nikad ni vodili srbi, nego sve ko sa marsa da palo, nikad cuo imena.

Seselja sam zaboravio jebeno.

• celt

Djindjic, ok, srpsko prezime, al opet, kolko Djindjica znas?

Slobodan Milosevic na kraju ispade najaveridz od svih.

• celt

ovo cisto pisem sa stanovista da vise od 50% prezimena u politici, kriminalu i vrhu fudbala cine 0.0001% prezimena u narodu, uopste ne ulazim u pricu ko je kakav.

• melkijades

Odlično pitanje. Pre izvesnog vremena mi je palo na pamet kako, trenutno, imamo dosta nekih Vučića, Vučelića, Vučevića, Vuča, Vučurevića...Pa i Vuletića i Vulina, koji baš ogadiše prezimena. Ne mogu svih ni da se setim - sve neke javne ličnosti i dibidus govna od ljudi.

• celt

vulvin... i to.

mnogo ih je

• houltu9l

To su im umetnicka prezimena.

• Јова

Dobro opažanje... i zanimljivo kako si stavio fudbal, politiku i kriminal u isti koš.

Teško je tu dati neko objašnjenje zašto... jedino što mi pada na pamet je da su njihovi preci u prošlosti bili iz nekih manjih plemena, pa su morali biti probitačniji i više se boriti, od tipa nekih tamo Jovanovića, Nikolića i Petrovića kojih ima koliko oćeš i imaju razgranatu mrežu.

Ili tipa, druga teorija, da su ti neki uvijek živjeli na ivici, tj. njihovi preci, pa tako i kad su se prezimena dodijeljivala, dobili su ih po ko zna kakvom čudnom obilježju, a ne recimo po krsnoj slavi, i sl. I onda genetika, i šta li... Moguća je i ta teorija o stranom porijeklu, a onda ti neki stranci isto, da bi stekli isti status, morali su više da se bore, i tako kroz generacije...

Usput, sasvim slučajno, kad sam kreno nabrajati najčešća prezimena, skonto sam da u politici imamo i Jovanovića, a bome i Nikolića. :)

• celt

ma naravno, ima uobicajenih prezimena, ali ocekivao bi da je odnos kao medju narodom, uglavnom su uobicajena prezimena, poneko malo redje i jedan, dva sa "nikad cuo" prezimenima.

jok, uobicajena prezimena tu i tamo, uglavnom redja prezimena, a dobar procenat ako ne i vecina, samo medju politicarima cuo. nikog ne znas sa tim prezimenom ovako.

• celt

politicarima/kriminalcima/ljudima u fudbalu. ne znam kako da im dam zajednicko ime.

belivuci? kokeze?

• dr .Vuk

Ne bih rekao da je Terzic bas cudno prezime ili npr. Nikolic, Tadic, Vucic, Jovanovic cesta prezimena...

S druge strane, jedan drug se preziva Bogdan.

• houltu9l

Ja ne znam ni jednog Tadica.
    Ali inace ima cudnih prezimena i u narodu kao i normalnih pa kad bolje pogledas ima ih i u tim oblastima takakv odnos.

• celt

ko sto rekoh, ne pricam o pojedinim slucajevima gde medju populacijom imas cudna prezimena, ili medju kokezama normalna. pricam o procentima, generalno da su cesca.

neka moja cudna teorija je da je posledica komunizma/proleterijata/urbanizacije koja je onima koji nisu imali nista da izgube dala mogucnosti da se proguraju, a oni koji su imali da izgube (generacije, imanja), nisu bili toliko voljni da se muvaju u sve to. pa se napravile po vecim gradovima dinastije gologuza, gudelja, jebivetra, dok petrovici sedeli sa decom na imanju i cuvali svinje, misleci da tako obezbedjuju deci bolju buducnost.

• celt

pa cak ova prezimena iz like/hercegovine nisu toliko ni strasna, ok nisu na ic, ali zna se sta je i otkud je (npr Labus-Djilas).

ali i ova na -ic, ili ocigledno ne iz Like, a opet nikad cuo jebeno, osim na TV.

• Јова

Možda ipak malo precijenjuješ stvarnu učestalost čudnih prezimena, među, kako ih nazivaš "kokezama" u odnosu na onu u narodu. :)

Evo npr. nekih od prezimena ljudi s kojima sam išao u školu:
    Lovre, Kalaba, Borovnica, Ozren, Torbica, Korica, Eskić, Nišavić, Dabić, Ševčuk, Čupeljić itd.

• celt

Mozda su samo iz Bosne onda svi? :)

• houltu9l

Koja su prosecna bosanska prezimena?

• celt

bosanci navalili na tradicionalne stvari o kojima se vode sve rasprave na slavama u srbiji