Prijava

Ipa meni je iskreno pomalo neobično da je generalno mišljenje o srbima u bosni blaže nego u hrvatskoj

Sve krece od nepoznavanja. U hrvatskoj vas ne mogu ni nacrtane posebno tamo gdje niste ni zivjeli. Sad ne znam kakva je situaciju u Kninu jer nisam bio ali ovo hrvata sto znam iako nisu ustase prilicno liberalni opet ista priča kad se srbi spomenu.

U bosni smo oduvijek zivjeli zajedno pa je to blaže i razumljivije. I da se nadovezem na ovo sto zap kaze, ja stvarno ne znam otkad datira taj animozitet, za moju generaciju je to isključivo rat poslednji.

I hde tacno pise da to vera zabranjuje?

Piše bombas ozb, ako želiš potraži. Ja već imam linkove al da ne pravim od vukajlije medzlis islamske zajednice haha

Animozitet datira od Osmanske imperije. Iako je jedan broj muslimanskog stanovnistva direktan potomak Turaka koji su se posle raspada carstva naselili ili ostali na nasim prostorima, ogroman, cak vecinski broj je direktan potomak konvertita. Nazalost, mi Srbi smo tu cinjenicu kroz vekove i do danasnjeg dana zlurado koristili za uvrede. Cak je i nasa crkva pocetkom dvadesetog veka imala nepisano pravilo da Srbin moze biti samo pravoslavac i tako oterala masu muslimanske inteligencije koji su se deklarisali Srbima. O tome je pisao i Draskovic u knjizi o Aleksandru.

Evo skoro u Istanbulu kupio koznu jaknu od lika, rodjeni Turcin, prica nas jezik. Popili caj, kul lik, kaze meni se pradjed poturcio, idemo sad u Bar u CG, cini mi se da je neka familija Mitrovic odakle ovaj navodno potice, kaze da uradimo dnk da potvrdimo zbog dece i to.

Poceo sam da pregledam za typo da me ovaj moron Smoklja ne ispravlja. Samo jos jednom me ispravi jebo sam te usta zvalava.

Na vukajliji jebenoj, recnik slenga da pazim na pravopis. Gramar naci jebeni, idi jebi koze i pusi kurac

Pa broj ljudi našeg podrijetla u Turskoj je neki sumanuto veliki, tipa preko 10 miliona ako se sećam.

To je preteran broj. U dvadesetom veku totalne migracije prema Anadoliji sa Balkana iznose oko 2-3 miliona ljudi, najvise izmedju ratova, ali i tu je svacega bilo.

Cak je i nasa crkva pocetkom dvadesetog veka imala nepisano pravilo da Srbin moze biti samo pravoslavac i tako oterala masu muslimanske inteligencije koji su se deklarisali Srbima. O tome je pisao i Draskovic u knjizi o Aleksandru.

ovo je jedna od najvecih gluposti koju smo uradili kao drzava. tj crkva nas usrala.

i nisu samo neki muslimani se deklarisali srbima, nego svi.

ustvari kad se malo razmislim sva sranja na balkanu koja imamo medju ljudima koji su ocigledno izasli iz istog gnezda, sve to zakuvala crkva. sto pravoslavna, sto katolicka, sto dzamije.

To je tačno, dosta je bilo migracija prema Turskoj s područja Srbije. Imam masu rodbine po Turskoj koja je otišla davno, djeca im nose Turska imena ali se izjašnjavaju kao Bošnjaci ovako kad ih pitaš i znaju naški svi, ono očuvali su taj identiet (al iz drugog puta hahahah)

A i tu je bilo svacega. Tesko je staviti se u neciju kozu. Razloga je bilo milion, ko zna kakve su koga muke terale. S druge strane, na neki nacin razumem, jbg imas vekovnu okupaciju, sa periodima spsolutnog terora, jebanja zena i dece, nabijanja na kolac itd.. uglavnom od lokalnih dahija. I sad gledas komsija uzima njegovu veru. Potrebno je dosta snage i evolutivnog napretka za prevazici to, jasno je da to jos uvek nisu svi uspeli.

Tesko je staviti se u neciju kozu

Osim ako si siptar hahahaha. Ok kul odo.

Ima dosta tih priča od balkanskih naroda da im je značajan deo dijaspore u nekom smislu u Turskoj, a kad se saberu svi ti klejmovi ne ostane Turaka ni dva miliona. Tako da neke cifre definitivno su preterane.

Sa druge strane, osvajanje Anatolije je bio prilično negostoljubiv period za trajno naseljavanje širokih masa, puno puta bi prodrli razni osvajači (arapi, turci, persijanci) sve do halkedona i dosta puta bi vizantija to odjebala. Anadolija je vekovima bila permanentno bojno polje i teško mi je da zamislim da je tu moglo da dođe do trajnog utemeljenja jedne velike etničke grupacije kakvim se moderni Turci predstavljaju. A onda kada je Osmansko carstvo konačno i trajno pokorilo celu malu Aziju, uporedo je i postajalo društvo izrazitog etničkog diverziteta.

Realno mi je zato da značajan kontigent današnjih Turakah jasno vuče korene iz bivših im provincija, što slovensko što grčko, ali brate neki ga preteraše sa desetinama miliona ovo ono.

Kako vas nije blam slati paragrafe na ovom sajtu u ovoj godini?

Od Ejdusove trol teme do 11 strana.

Bitno je da se družimo

Najbitnije je da je neko ČOVEK.

Oće biti parade, šta kaže eminencija?