Prijava

Ima li nas još dovoljno matorih da možemo i o ovome pisat?
Inače ne bih otvarao temu, al pošto je prije 30 godina bila legendarna 1993. greota da se na nju ne osvrnemo dok ova 2023. još traje.
A kako svi postajemo sve matoriji, tako će i ova tema u budućnosti biti sve relevantnija.

Ja se sjećam za vrijeme rata, onda kad je bilo struje, često se na TV-u puštala ova pjesma, koja je imalo tako neku naučno fantastičnu i mističnu atmosferu, da sam je se malčice čak i pribojavao, ili sam imao prema njoj neku dozu strahopoštovanja.

Pet Shop Boys - Go West
https://www.youtube.com/watch?v=LNBjMRvOB5M

Ah da, devedesete, odlično vreme za prisetiti se.

Inače u Banja Luci se nije pucalo, ali se čula udaljena pucnjava i znala se ponekad oglasiti vazdušna opasnost. Tad bismo svi otišli u podrum dok to ne prođe. U podrumu se ljudi uglavnom sprdali i bili relativno opušteni. Ja imao tetris, pa sam ga često igrao. Znam neki klinac imao Game Boy. Za mene je Game Boy bio san. Mislim da me ništa u životu ne bi usrećilo kao to da sam tad imao Game Boy.
Znao sam par puta od njega uzet malo pa igrao Maria. Prosto me oduševljavalo kako može Game Boy imati tako dobre igrice u tako malom uređaju.

I think it's time for you to seriosly consider a shrink.

What you wrote is an oxymoron. If one needs a shrink, they are incapable of serious consideration.

Evo u ovoj pjesmi iz 1993. Dara Bubamara mi je bila top. A pjesma hit. Sjećam se da sam obožavao tu pjesmu.

Košava sa Dunava

https://www.youtube.com/watch?v=dCFpJDrTcwc

Inače u Banja Luci se nije pucalo, ali se čula udaljena pucnjava

Sarajevo: Lemme tell you something

Na 1:39 izgleda isto Provironov glavatar - link za usporedbu https://vukajlija.com/recnik/autori/19721

Velike nade se ulagale u pajsad kapetana dragana

Ase tad imalo sine kifla kostala 10 miljona jako vreme

Jovore aj i temu pre 40 dina sig su matorci imali neke planove fazon proslava rodjenja deteta, porodiliste, renoviranje sobe, plocice u kupatilu

Raspad yugoslawie kmeee

Jovore aj i temu pre 40 dina sig su matorci imali neke planove fazon proslava rodjenja deteta, porodiliste, renoviranje sobe, plocice u kupatilu

Dosta od mene ove 2 teme.

Za sad... :D

Reci jovore koliko nas bolelo bas sto je rat i sva sranja koja su isla uz to, nisu nas tangirali tamo neki seselji slobelixi draskovici karadzici mladici bio prebol

Ja 1993. još nisam imao pojma o politici. Jedino što se sjećam je da su na TV-u bili izvještaji sa ratišta. I na kraju dnevnika Risto Đogo je imao svoje gegove koji su uveseljavali narod.

A kako je deda čitao Politiku, sjećam se da su u njoj objavljivali mape sa trenutnim stanjem na frontu, tj. ko šta drži. Znam da smo tad dobro stajali po pitanju mapa, pa se nisam previše sikirao. Nisam uviđao značaj i poslijedice rata, jbga, imao sam 6 godina.

Tad mi je jedna od glavnih zanimacija bila namještanje neonke i akumulatora kad nema struje, a kad ima struje volio sam se petljati oko televizora i antena. Ponekad mi je veći ćejf bio namještanje antene i slike, nego samo gledanje televizije. Tad su bile moderne, ali i poskupe, neke sobne antene sa pojačalom. Nešto ovog tipa:

https://www.digitalis.ba/slike/Pre/5998312733646.jpg

I znam da sam zavidio čovjeku, koji će mi kasnije postati kršteni kum, a koji je bio tad kućni prijatelj, što je on baš imao takvu antenu, a mi nismo... I kod njega bila "slika ko mlijeko"... Inače sam se krstio tek sa 11 godina, 1998. na sopstvenu inicijativu.

Još jedna pjesma koju pamtim iz tog perioda:
Freddie Mercury - Living on my own, original je iz 1985, a 1993, se pojavio remix, koji je bio izuzetno popularan tad.

https://www.youtube.com/watch?v=HTdd8QxifbY

Tad sam mislio da će Drašković da da glasove Paniću pa će pobede Miloševića
Jbg moji bili monarhisti

Monarhisti u duši komunjare na papiru