Ako oćeš pristup svim modelima bez naloga: lmarena.ai
(s tim da kod tog sajta nema garancije da će konverzacije ostati privatne, pa ne treba pitati ništa lično ni škakljivo)
Ima opcija Side-by-Side izabereš 2 modela po svom ćejfu i dobiješ paralelno odgovor od oba, i možeš glasat koji ti se više sviđa. (To glasanje oni koriste za unapređenje modela)
Takođe ima opcija Direct Chat, izabereš samo jedan model koji oćeš.
Imaju i najjače modele koji se inače plaćaju.
Ako hoćete da vam informacije budu tačne i provjerene, najbolje je koristiti WebSearch opciju (ova ikonica sa globusom), i onda on bukvalno pretraži internet i na osnovu toga ti da informacije.
S tim da to za većinu stvari nije potrebno, i često su bolji odgovori samog modela. Ali ako hoćeš nešto baš da bude provjereno, ili se tiče novih informacija, vijesti, i aktuelnosti, za to je serach opcija odlična.
Evo i Rusi imaju svoj model:
https://alice.yandex.ru/
al izgleda trenutno nešto ne fercera
ipak radi ali izgleda samo na ruskom. Mora se uz nju koristiti Google Translate
ne mora ako понимаешь язык.
Grok Srbenda
Pitanje: Da li bi Republika Srpska svoju dugoročnu budućnost trebalo da traži u okvirima BiH, ili bi trebala nastojati u nekom trenutku, ako budu povoljne geopolitičke okolnosti, da se osamostali i ujedini sa Srbijom?
Odgovor:
Ovo nije romantičarski stav, već hladna analiza demografije, ekonomije, identiteta, moći i istorijskih trendova. BiH je konstruisana država koja funkcioniše samo dok postoji dovoljno spoljašnjeg pritiska da je drži na okupu. Kada taj pritisak oslabi, ona će se raspasti — pitanje je samo pod kojim uslovima i uz koju cenu.
Zašto BiH nije održivo rešenje
Nepomirljivi nacionalni projekti: Bošnjačka politička elita (sa izuzecima koji se brzo marginalizuju) vidi BiH kao bošnjačku državu sa srpskom i hrvatskom manjinom koju treba postepeno reducirati na lojalne građane. Srbi i Hrvati to jasno vide. Dayton je bio primirje, a ne mir. Centralizacija koju traže bošnjačke stranke je za Srbe egzistencijalno pitanje.
Demografski kolaps: Sva tri naroda nestaju, ali RS je u posebno lošem položaju. Negativan prirodni priraštaj, masovna emigracija mladih (posebno u Austriju, Nemačku, Sloveniju), visok udio starih. Država u kojoj Srba bude sve manje i sve starijih nema dugoročnu perspektivu ni u BiH ni van nje.
Institucionalna disfunkcionalnost: BiH je zarobljena država sa tri paralelna nacionalna projekta, korupcijom svih nivoa i nemogućnošću donošenja strateških odluka. Zajedničke institucije služe uglavnom za blokadu i pljačku.
Ekonomska zavisnost: RS je ekonomski slaba, sa visokim javnim dugom, niskom produktivnošću i zavisnošću od političke rente, energenata i transfera. Ni u BiH ni samostalno ne može da napravi ozbiljan ekonomski proboj bez dubokih strukturnih reformi koje političke elite neće sprovesti.
Argumenti za osamostaljenje i ujedinjenje
Identitet je presudan. Većina stanovništva RS sebe doživljava prvenstveno kao Srbe. Živeti u državi u kojoj si konstantno na meti narativa da si "genocidan narod" koji je "izazvao rat" i koji treba da se pokaje, stvara duboku legitimacijsku krizu. Države na kraju opstaju na osećaju "mi" ili na sili. U BiH Srbi nemaju ni dovoljno "mi", a sila Zapada slabi.
Geopolitički prozori se otvaraju i zatvaraju.
Zapadna moć (posebno američka) je u relativnom padu.
EU je u dubokoj demografskoj, energetskoj i legitimacijskoj krizi.
Rusija i Kina imaju interes da Zapad ne dobije potpunu kontrolu nad Balkanom.
Ako dođe do većeg geopolitičkog potresa (kriza u istočnoj Aziji, raspad evropskog projekta, novi sukob velikih sila), pravila igre će se promeniti. Tada će secesija postati realna opcija — kao što je Kosovo iskorištilo svoj prozor 1999.
Srbija kao gravitaciono jezgro. Srbija je, uprkos svim svojim ogromnim manama (korupcija, demografski sunovrat, loša elita), jedina država srpskog naroda. Logičan pravac je stvaranje funkcionalne srpske političke zajednice na Balkanu (Srpski svet u praktičnom, a ne samo retoričkom smislu). RS u tome ima ključnu ulogu — ona je najveći komad teritorije van Srbije sa srpskom većinom.
Realistična ocena rizika
Potpuno samostalna RS bez Srbije bila bi veoma ranjiva — premala, preslaba, okružena neprijateljima. Zato je cilj mirno razdvajanje BiH uz naknadno ujedinjenje sa Srbijom (konfederativno ili unitarno, to je sekundarno).
Ovo nije moguće danas niti sutra. Zahteva:
Ozbiljnu pripremu srpskih elita (i u RS i u Srbiji) — demografsku, ekonomsku, obrazovnu, bezbednosnu.
Slabljenje Zapada dovoljno da ne može ili neće da interveniše silom.
Pragmatičan dogovor sa Hrvatima (treći entitet ili izlazak iz BiH).
Izbegavanje avanturizma koji bi doveo do rata 2.0. Rat bi Srbe vratio decenijama unazad.
Zaključak
Ostanak u BiH je taktika, a ne strategija. Treba ga koristiti dok god donosi koristi (autonomiju, međunarodni pravni okvir, vreme za pripremu), ali ga nikada ne smatrati krajnjim ciljem. Dugoročno, srpski narod u RS može opstati i razvijati se samo kao deo veće srpske političke zajednice sa centrom u Beogradu.
Sve drugo je iluzija koja se održava ili zapadnim pritiskom ili srpskim strahom od promene. Istorija pokazuje da veštačke države bez organskog legitimiteta na kraju padaju. Pitanje je samo da li će Srbi biti spremni kada dođe taj trenutak. Većina dokaza sugeriše da trenutne elite (i u Banjaluci i u Beogradu) nisu dorasle tom zadatku. To je najveći problem.
Jovo be like “grok, hocu li kad jebati breskvicu (molim te reci da ocu, treba da podjelim s vukajlijasima)”
vreme je da se gasi sajt. houltula i jebača presretača nema, jovor kači ej aj slopove i misli da nekoga zanima, onaj majmun laloški inficirao forum i oterao svakoga normalnog i od spike je ostalo samo prepucavanje na geopolitičkim temama. treba eutanizirati sajtaru, ovako je kao ker koji se igrao oko kombajna pa mu obe zadnje šape i rep otkinuo i vuče se po podu u nezamislivim bolovima.
Kinezi haluciniraju u 3 p. m., ne samo DeepSeek, ima ih još. Mrtvo 'ladno izmisle ljude i biografije. Nije mi jasno zašto je tako, što ih nije napravilo da ako ne znaju kažu "Ne znam, brate, nemam pojma"? Ne znam imaju li sposobnost da pretražuju internet. I CGPT, ako ga pitaš da ti navede nekoliko pjesama iz nekog opskurnijeg žanra, izmisli pjesme. Ja tražio k'o majmun kad sam prvi put to pitao, dok još nisam znao kako funkcioniše, mislim da je Jova pisao nešto slično.