Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
http://www.youtube.com/watch?v=jhwxMRI7mMY
morao sam da postavim...bez ikakvog razloga...uostalom, podsetite se svi ovih leepih vremena...i možda bi mogli da pišete vaše mišljenje o tome kad će oppet da bude ovako nešto...
jes ovo da nije jutjub, al želeo bi i da čujem barem iskustva starijih da mi prepričaju kako je stvarno bilo, kako je sve teklo i ostalo...
Pažnju obratiti na Prosinečkog i reportera posle izjave Pančeva...
Uživajte!
Шта би дао да опет доживим нешто овако тј. да Звезда поново буде првак Европе... или бар да Србија буде првак света.
Јебем му сунце, код мене нешто неће да изађу ови клипови, само испадне празно поље... Који је снимак у питању? Шта треба да укуцам на Јутјубу? (пошто ми тамо излазе без проблема)
Схватио сам да је нешта у вези са Звездом и Баријем. Добро се сјећам тог догађаја, ако хоћете могу да вам причам о томе до сутра :-)
@Samhain
e, sta ti je zivot...jebem li ga dal ce takvo nesto opet da se desi, al nadajmo se!
@evomene
kucaj "slavlje prvaka evrope bari", klip traje devet minuta...odgledaj...pa ako te ne mrzi napisi nesto o tom desavanju, ja sam tad imo samo 5 godina, i ziv se jedem zbog toga, iako vise i ne navijam za Zvezdu, sad se bavim lokalnim klubovima...
E, укуцо сам и видио о којим снимцима се ради, (дакле, нисам га пуштао). У питању је славље у хотелу "Ил Мелограно", који је удаљен неких 10-ак километара од Барија, мислим сјеверно од тог града...
Гледао сам овај снимак, па нећу слагати ако кажем, стотину пута. Имао сам га на видео касети, јер сам све тадашње емисије о Звезди и њене утакмице снимао преко видео рекордера (сами Бог зна коме сам касније све те касете раздијелио, мислим да ми је само остала утакмица из Барија).
Тог дана, 29. 05. 1991., моја старија сестра је дошла из школе п`јана ко винта. Био је нечији рођендан. По несрећи, стара јој је била наредила да спреми неку пилетину са кромпиром у рерни за ручак, како би она и тата чим дођу с посла могли да ручају и прате цјелодневну ТВ емисију посвећену Звезди. Ручак је пригорио јер је сестра заспала, али старци нису никад сконтали да је она тад била пијана.
Горе поменута емисија је почела већ негдје око поднева, а лик који ју је водио се нон стоп жалио "како су сви отишли у Бари и како он има јако тежак задатак, јер не зна кога да доведе за госта". Иначе, мислим да је 90 посто тадашњих запослених у спортској редакцији Телевизије Београд отишло на лице мјеста - на СТАДИОН СВЕТИ НИКОЛА, јер је горе шоменути водитељ личио на благог ретарда и стално су му испадали неки папири из руку. Сјећам се да му је један од гостију био Ђорђе Балашевић, који је цијело то своје гостовање искористио да прича вицеве о Слобу Милошевићу, убацујући понекад у причу и Црвену Звезду. И, тако некако, прође вријеме...
Утакмица је почела у 20:00, мислим. Пред сам почетак преноса, емитована је једна од оних легендарних реклама Кока Коле са геј сублиминаторним порукама - лик грађевинац који сједи на неком огромном облакодеру у изградњи, мишићав и го до паса, пије ладну "Коук". Можда си је некада и гледао, немам појма.
На трибинама - више њихових навијача. Доста више. Ал` зато, кад Делије загрмише "Пуне трибине лудих навијача...", наста делиријум. Они се више и не чују... Делиријум јеботе, а утакмица није још ни почела! Развише ону огромну заставу Србије... Јежим се и сад док ово пишем...
Утакмица је била јако досадна, што се тиче њихове игре и потеза. Можда и најдосаднија коју сам икада гледао. Мислим да се цијела Европа, осим Делија и њихових навијача (менс` чини да се они зоу Јенкији, нисам сигуран) то вече сморила. У првом полувремену, Папен (какав је он био играчина, уф...) је имао фину шансу, а Бинић му је већ у следећем нападу узвратио полушансом. У другом полувремену - ништа. Први продужетак - ништа. Други продужетак - УЛАЗИ ПИКСИ ЧОВЈЕЧЕ. У њиховим редовима је, да не буде забуне... Већ при првом додиру с лоптом, ствара им солидну шансу, али је Крис Водл (и он је био добар фудбалер) пребацио преко гола. Пенали. Њихов први извођач, Мануел Аморос, промашује. Односно, Стојановић га мајсторски чита. Сви наредни извођачи погађају. И, долази најважнији моменат...
МИЛОЈКО ПАНТИЋ: "Одлучујући тренутак утакмице... Дарко Панчев и Олмета... Очи у очи. Дарко Панчев........ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ ШАМПИОН ЕВРОПЕ!!! (У том моменту стара баца неку скупу кристалну флашу из које се точи ракија кад дођу гости кроз прозор. Стари јој јебе све по списку и истовремено скаче по кући као мало дијете) ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ ПОБЕДНИК КУПА ЕВРОПСКИХ ШАМПИОНА!!! НАЈВЕЋИ УСПЕХ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ КЛУПСКОГ ФУДБАЛА!!!! ДАРКО ДАРКО ДАРКО!!!! ЗЛАТНА КОПАЧКА ЕВРОПЕ - ПОЗЛАТИЛА ЈЕ НАШ ЦРВЕНО-БЕЛИ ТИМ..."
Славља по граду, мене моји једва пустише напоље, са старијим рођаком... Аута свирају, виоре се већином југословенске заставе, муслимани и Срби се последњи пут заједно радују. Ипак, једног муслимана са заставом Социјалистичке републике БиХ, умало неки Срби не истукоше...
Десет година сам имао тада, а ово сам написао у једном даху, тако да... оно... могуће да има граматичких грешака и да сам понегдје и сморио са небитним детаљима. Сигурно је да бих толико тога могао још причати о овоме :-)
евомене-имаш аплауз од мене за ову до детаља причу...
...ех кад би Звезда опет покорила Европу,ја мислим након свега што смо проживјели и рата и санкција и бједе и кризе и фудбала на нивоу пете енглеске дивизије да би славље било три пута веће него у Барију...ах да ми је тај тренутак доживјети,па да кажем без размишљања шта ми је најсрећнији дан у животу...
...иначе што каже један паметнији човјек:"Звезда `91 није само постала првак Европе,већ је она крунисала 50 година живљења реакције и звездашког начина живота..."...
...а ови данас од металца изгубише,ни то што их је 5000 људи дошло бодрити није помогло...ни то што људи као никад живе за клуб није помогло...ал` нада умире последња,и ја вјерујем ма колико то немогуће звучало,у још једну побједу,Звездино финале и Барија репризу ....
а укратко ево нешто са пута Звездиних ултраса у Бари....један од јачих клипова исто ;)
http://www.youtube.com/watch?v=d_ZiNpRgeUg
@evomene
Jebote, koj rad! :)
Ovo je i vise nego korisno, i lepo napisano...jebiga, ja od ovoga sto si pisao, znam samo za tekmu da je bila dosadna, za penale, za Pikseta naravno, znam da nije teo penal da sutira, znam ovo sa Panticem, pa i tu reklamu Koka Kole sam vidjao...al me je oduvek zanimalo kakva je atmosfera bila pre i posle utakmice, jer znajuci nas narod, mislim da je bilo sve preefuricno pre meca (mozda se i varam), ali sam se uvek pitao koje su bile razmere tog slavlja, ovo sa muslimanima je koristan podatak, ako si gledo onaj glup film Turneju, meni je bilo totalno cudno kad je onaj musliman (u stvari Crnogorac, a Siptar u Strsljenu) reko ono za Bari...
ma gledao sam i neke kasete i sta ti sve ne...ali jebi ga, mnogo kasnije, nisam bio ni svestan koliki je to uspeh bio, ma nisam bio svestan fudbala uopste, prva fudbalska utakmica koje se secam, je bila Zvezda-Sampdorija sledece godine...
Hvala, na ovolikom pisanju, nema tu nebitnih detalja, jer kad ljudi pamte sta su radili kad je umro bravar, sto ne bi pamtili i ovaj veeeeliki uspeh.
A kad smo kod klipa...meni su Prosinecki i ovaj reporter postali idoli...a da ne pricam o Vladi Stosicu...em smo imenjaci, em sugradjani...kolk mi je samo jedan komsija pricao, kako su se druzili ko mladi...
Zamislite da osvojimo svetsko...sto je totalno neverovatno, ali kad bi g aosvojili, ja mislim da bi cela nacija bila pijana mesec dana...sve bi stalo, ne znam kako je bilo Grcima 2004., al mogu samo da zamisljam...
Jbg, paradoksalno, pozeli covek da je rodjen dosta ranije...
@ЧИЧА
tako je, brate, sve si lepo reko...ljudi slobodno dodajte klipove, grota da se ne pogleda...
a o danasnjoj Zvezdi...kad je zlatni Lukic juce na SOS-u reko: "Oce da nas miniraju, pred vaznu utakmicu, protiv Metalca..." teo sam dumrem. :)
ne znam dal ce biti, al ja da ponovim svoje nade...
EDIT:
Posle odgledanog klipa, mogu samo da kazem, da je ono bila zesca identifikacija Zvezda = Srbija, u tom sugavom vremenu Jugoslavije...sa ove tacke gledista, malo, aj da upotrebim "prenacionalisticko" za moj ukus, al totalno prikladno, toj situaciji u tom vremenu, i ja bi se sto posto tako ponasao, da sam mogo...
хехе...влајко знаш како,Звезда хтјели ми то или не хтјели је значило Србија,са све петокраком у грбу...било је оно,не можеш славити славу,онда навијај за Звезду...наравно и партизан и воша су били срБски клубови,али Звезда је брате Звезда...иначе знам једног од старих Делија из Книна који је са покојним Нином Бједовим водио книнску екипу....и он је рекао да не схвата мржњу између Звездаша и партизановаца кад сви требамо сутра за Србију бити....а рекао је нешто што ме изненадило...каже-у Книну се Звезда вољела више него Србија...а скоро да је Звезда и била Србија...са ове тачке гледишта можда звучи неразумљиво и невјероватно,али тако еј тада било...друго вријеме,ал исти осјећаји :)
додано тј едит:
http://www.youtube.com/watch?v=wHBeDwYMpls&feature=related
још један клип....Звезда -Бајерн...иначе тад су книњани одњели пречку ( и како кажу,још увијек је чувају)...ето шта је љубав страст и еуфорија :):...
Да, чуо сам и ја за то "Ако не можеш да славиш Крсну славу, навијај бар за Црвену Звезду". И стварно, Звезда јесте била симбол српства. Макар нама у Босни, у то предратно вријеме...
Јесте било еуфорије, глупо би било да је није било :-)
Ипак смо играли финале КЕШ и постали прваци Европе. Али, битно је напоменути једно: Црвена Звезда је тада, почетком деведесетих, важила за више него респектабилан фудбалски клуб у Европи. Да се не лажемо, сигурно је била међу првих десет европских клубова. Сваке сезоне је играла неку битну улогу у европским такмичењима. Годину прије тога, игране су чувене утакмице са Келном у четвртфиналу Купа УЕФА, када су нас судије покрале (сјећам се добро и тих мечева), а још једну сезону иза - легендарне утакмице са Миланом када је жабаре од испадања спасила само магла - слушали сте доста и о томе, надам се (имали су у екипи Ван Бастена, Рајкарда, Гулита, Малдинија, Анћелотија, Тасотија...), па мечеви са Реал Мадридом у четвртфиналу КЕШ из 1987 (е тога се већ не сјећам)...
Зашто ово причам... Хоћу да вам кажем како то освајање Купа Европских Шампиона није било никаква сензација. Звезда је била МОЋАН КЛУБ. Слично као када би, рецимо, ове сезоне Арсенал био првак Европе.(можда и није баш најсрећније поређење, али некако ми је и тешко поредити тадашњи фудбал са данашњим)
Сигурно сте чули и за податак да је Звезда тада била, званично, најпрофитабилније предузеће у СФРЈ. Можете ли ви и замислити шта је то значило?! У цијелој великој Југославији, један Фудбалски клуб чији циљ није стицање профита (бар је тада било тако, фудбал је био игра, а не грана привреде) - да буде најуспјешније предузеће. Из тога видимо да је Звезда, када је у питању сегмент организације клуба и његово пословање, била далеко испред свог времена...
Дакле, то што је Црвена Звезда била првак Европе, није нимало чудно ни случајно. После узесмо и Интерконтинентални куп... их!!! :-)
...а ја сам рекао: Ако дођемо до полуфинака Свјетског првенства љетос, што се мене тиче, могу слободно ДУМРЕМ :-)
@ЧИЧА
jeste, tako je, i ja tako mislim, Zvezda je bila odlicna zamena...stvarno je bilo tog identifikovanja...
a zvezda-bayern to sam gledao na kompu pre pet, sest godina...imam to...ali naravno, nije na odmet da se postavi...
EDIT: posle klipa
u ocima im se vidi koja je to radost, tu mislim na Mihu, Deju, Panceva...a i na one pijanice, jebote, koj osecaj!
@evomene
cuo sam i za Keln, i za Milan, i za Real (skoro su na SOS-u pustali, revans...ono sa penalima)...naravno da nije bilo slucajno sto je Zvezda uspela, bila je ona vazan cinilac jos i sedamdesetih i osamdesetih, sto svakako bolje znas od mene...danasnji i tadasnji fudbal se ne mogu porediti, jer je sistem takmicenja izmenjen, sve otislo u lovu...ali to nikako ne umanjuje Zvezdin uspeh...
a o Srbima, tj srpskoj reprezentaciji, ne znam, za meme bi bio uspeh osmina finala, sve preko toga je veeeeeliki uspeh i razlog za veeeeeeliko slavlje...
evo jos jedan klip
http://www.youtube.com/watch?v=Op3COIf6Q18
:)
Ево ако неко није гледао ово: http://www.youtube.com/watch?v=tq7YqB6WbrQ
Иначе, сад немамо никакав тим, тренер је попио отказ, надам се бар титулу да узмемо и онда кад би се пласирали у ЛШ било би лудо. Наравно и то је велики циљ, са овим тимом јако тешко, требаће нам бар 2-3 сезоне можда и више да направимо неку јачу екипу , осим ако опет не упаднемо у неку кризу и испушимо курчину до даљњег. Јбг опет, нема се ни пара, клуб дужан и Богу и народу, по мени 3-4 играча вреде нешто из ове генерације и они ће највероватније отићи на крају сезоне... овај тим по мени носе само навијачи, види се да играчи не могу да се саставе на терену и да све једва побеђују мада није бољи ни Партизан, пола лиге су њихове филијале ал' јбг. Мало сам скренуо са приче и окренуо се клубу данас али не знам праву сврху теме, да ли је у питању само прича о Барију или шта...?
Au sine kako ste sad isprovocirali grobare na sajtu... Ima da vas hejtuju sto narednih godina. :) Evo od mene klip iz iste godine koji se meni svideo. Prosto je neverovatno kako nisu uspeli da dobiju tu utakmicu. Guzičari engleski.
http://www.youtube.com/watch?v=tWAdAPeNOqA
@Samhain
ma nisi uopste skrenuo s teme, jer svrhu teme ne znam ni ja koji sam postavio temu...mada vidim da smo krenuli nekim tokom, a to je moj zal sto sam tad bio klinac, pa sam hteo da mi neko stariji, ovako neposrednije, prenese euforiju i svoje utiske...onda tu je definitivno kolektivni zal za nekim uspehom, i o nekoj nerealnoj zelji da odemo bar u polufinale SP-a...i onda samo frljamo klipove kolko da se podsetimo nekih sportskih uspeha...sad cu upravo da gledam ovaj koji si ti postavio :)
EDIT: Znam, gledo sam ovo, pre neki dan...odlicno uklpoljeno
@Dvajt
hahahahahaha...ma nek stavljaju i grobari, i meraklije,i firma i navijaci Alakinca bilo koje klipove, uopste mi ne smeta, jer generalno bolje da gledamo taj fudbal od pre dvaes godina, kad trenutni klupski nemamo...lepo je videti evropske uspehe srpskih klubova i nadati im se...
a ovo je superkup sto si postavio, znam za ovo, al cu se podsetim...
EDIT: Kad bi sad Zvezda ovako guslala Mancester, pitao bi se dal sam drogiran...eh
иначе што је најјаче од свега...ево нпр Звездине одбојкашице постигле највећи успјех у женској клупској одбојци икада...али ми то не славимо!!!....
јебига за Србе је изгледа једини спорт због којег би мјесец дана били "нетријежњени" фудбал и само фудбал...
ma koja odbojka... :) svaka cast tim devojkama, al zna se sta je sport :)
u sad sam dobio inspiraciju za jednu defku...hm...
Ovo su strašne scene. Ovo je bre potresno! Mislim da se cela država tresla danima posle toga. Da sam gledao tu tekmu uživo, ne bi mi bilo dobro naredna tri dana. Pretpostavljam da je cela država gorela od euforije. Pa jebote, mi i danas, kad pobedimo Azerbejdžan i kojekakve ekipe sa reprezentacijom odma' izlazimo na ulice svih gradova k'o da smo osvojili Boga pitaj šta. Ne smem ni da pomislim koje smo ludilo (kao narod) pravili posle jednog tako monumentalnog događaja.
A ovo što pričate o reprezentaciji ove godine, i ja se nadam da ćemo da doguramo negde i zaista mislim da nam je sad prava prilika, imamo stvarno dobrih igrača. Ako prođemo grupe ja sam prezadovoljan, sve preko toga je atak na moje srce. :)
O osvajanju da ne komentarišem, tačno mi ne bi bilo dobro mesec dana. :)
I što je najjače, jednog dana, za ko zna koliko godina, mogao bih da prepričavam nekom mlađem, ovako k'o nama ČIČA i evomene događaj koji su propustili, a koji je bio tako jak i značajan. I likovao bih! Da, likovao bih! Bilo bi mi tako lepo! :))
jNy
Dirno si ovu mou napacenu dusu, ovim tekstom...ovo je tema: Žal sto nismo bili svesni te euforije!
Kad bi bar ovi Anticevi nesto uradili!
Ама, ја објасних да и није била баш толика еуфорија ко што је ви замишљате :-)
Јесте је било, али не у толиким количинама. Јер, поновићу ово, ЗВЕЗДА ЈЕ БИЛА МОЋАН КЛУБ у то вријеме, могло се тако нешто очекивати од ње. Бар сам ја то тако доживио, немам појма...