Prijava

Vredi. I Mistična reka vredi.

Je l to ima novi Rambo i kakav je?

Glej ovo brt ako nisi
Ja malopre gledao, pojma nemam kako mi promakao
https://www.imdb.com/title/tt0313443/

A nije rambo nego top gan i neam pojma kakav je

Pogledao ovo sasvim slučajno - deluje malo vintidž i teatralno, ali je zapravo filmčina. https://www.imdb.com/video/vi905954073/?ref_=nv_sr_srsg_1

Manijake mislim da sam gledao ali davno sad ce da skinem

https://www.imdb.com/title/tt15838850/ The Roundup, odlican film.zanimljiv, zabavan

Nisam doduše pogledao, ali deluje obećavajuće, bazirano je na istinitim dogadjajima itd. Naime, za vreme DSR staljin je naredio da se nekih 20.000+ poljskih oficira pogubi (posle bukvalno tvrdio da su se možda izgubili). Narod je u principu znao šta se dogodilo, ali o tome, naravno, nije smelo biti ni reči. Što je najcrnje od svega znali su i saveznici, no pošto su im Rusi tada trebali nisu rekli ni reč. Kasnije je medjutim bilo nezgodno govoriti o tome. Kako god, Rusi su devedesetih priznali zločin, no ništa se po tom pitanju nije učinilo - nikakvih komemoracija, spomenika, odšteta, čak ni zvaničnog izvinjenja. https://www.youtube.com/watch?v=40odyHxnXNU&ab_channel=GeorgesGrenland

Nisam doduše pogledao, ali deluje obećavajuće, bazirano je na istinitim dogadjajima itd. Naime, za vreme DSR staljin je naredio da se nekih 20.000+ poljskih oficira pogubi (posle bukvalno tvrdio da su se možda izgubili). Narod je u principu znao šta se dogodilo, ali o tome, naravno, nije smelo biti ni reči. Što je najcrnje od svega znali su i saveznici, no pošto su im Rusi tada trebali nisu rekli ni reč. Kasnije je medjutim bilo nezgodno govoriti o tome. Kako god, Rusi su devedesetih priznali zločin, no ništa se po tom pitanju nije učinilo - nikakvih komemoracija, spomenika, odšteta, čak ni zvaničnog izvinjenja.

U jbt, masakr u Katinskoj šumi nije baš opskurni događaj, niti su Poljaci to zaboravili ili ćute.
Po običaju si negde nešto pročitao i odma usvojio, bez da proveriš i uporediš.

Inače vrlo interesantno, prvi su to javnosti publikovali Nemci za vreme rata doveli su eksperte iz svoje policije, šta god je tada prolazilo za forenzičare) maksimalno odšlajkali istragu za rad PRa, e sad pošto i oni sami nisu bili cvećke Sovjeti su tvrdili da lažu.

Šta ima da se izvinjavaju, 20 000 mrtvih je za Staljina bio dosadni utorak, bukvalno.

Inače pošto si fan filma "Come and see" odgledaj ovo. Čisto za historiski kontekst

https://www.youtube.com/watch?v=9ITuCfOvoms

https://www.youtube.com/watch?v=VHRH-pcFVio

Poljaci ćutali o tome itekako do 1987. Ćutali jer su bili pod Rusima i svako pominjanje toga, čak i izmedju prijatelja, bilo je krajnje rizično, znaš već zbog čega.