Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Ја сам после средње музичке узео електричну, једва сам научио да држим трзалицу. И сад је бангаво држим, па зато свирам канџом.
Pa o tome pričam, nije to to, mogu za akorde, kad cepam onako, ko i rukom, ali za žicu po žicu, teško.
Gambi je meni odavno postovao ovde neke vezbe za sviranje trzalicom, a trzalica mi je bila neki lenjir isecen u trougao. Ali cim sam to doveo u red nikad vise nisam imao problema sa njom (trzalicom). Iskopacu to, tamo negde na prvim je stranama, veoma korisno. Evo ja nemam trzalicu, al' kad je se dograbim problema nema.
Ја немам средњу, немам ни основну музичку. Али имам две године клавира и две године гитаре у приватној школи, клавир у основној, гитару после у средњој. Нисам се томе више посвећивао, сада понекад узмем гитару за неко славље и отамбурам неколико песама које друштво слуша, неки сморови углавном, али имам слуха па могу да скинем и онако успут шта треба.
Овако за своју душу најволим блуз, ББ-Кинга, Клептона, и компанију, пустим на компу и онда импровизујем уз њих пошто имам добро увежбане скале, велики распон прстију, и остатке технике коју сам имао у средњој док сам активније свирао...
Немам неку опрему да налепим неку своју импровизацију на ово ваше снимљено, али ако нешто смилим, окачићу неку своју солажицу :)
Ajde molim te, meni je to potrebno, jer ne mogu da sviram više ovako, znam da moram trzalicom da počnem.
Pa, možeš da radiš sledeće:
Kreneš od E6 (najdeblje) i sviraš 1,2,3,4. prag (sa upotrebom sva četiri prsta i okidanjem trzalicom gore-dole).
Tatim se spustiš na žicu ispod i uradiš isto. I tako i sa ostalim žicama.
Zatim kreneš od najtanje žice, od 5. polja i sviraš 5,4,3,2 po istom principu. Zatim predješ na žicu iznad i uradiš isto, pa nastaviš tako i sa ostalim.
Onda od 6. praga na najdebljoj uradiš isto kao što si na početku krenuo (6,7,8,9).
Po tom principu nastaviš da guliš trzalicu dok ne stigneš do 12. praga, pa onda odradiš isto to, samo unazad.
Kreni jako sporo, pa kako napreduješ povećavaj brzinu. Svaki ton mora da se čuje skroz čisto. Kad pogrešiš, vratiš se na početak i ponnovo. Ovo je jedna od najosnovnijih vežba koje treba da prodješ.
Evo za trzalicu.
EDIT: Generalno, vise je vezba za levu ruku, al' vremenom se stekne osecaj i za trzalicu i sve ide samo od sebe.
Au koji sam Vukajlija-no-lajfer, kad se sećam ovoga. :)
Jebes skolu, nije tr00! :D Nemam ni dan skole, ucio sam sa guitar pro-a. Sad vec dve godine gulim. Kontam da ne zvucim lose. Evo link jutjub kanala, ima i starijih kavr-a i autorskih (tad bas nisam imao pojma) http://www.youtube.com/user/kornjaca33?feature=mhee
Inace samo trzalicom sviram. Znam i prstima, al traljavo je to.
EDIT:
Ovu vezbicu sam izvalio sam, posle sam provalio da je i Dzef Voters prodaje. Veoma korisna i za iskusnije gitariste
E-1--3--5--7--9--11--
A--2--4--6--8--10--12--
Sve svirate tzalicom gore- dole. Isto posle pokusate pozadi i sa nizim zicama, zatim pokusate da spustate po istom principu
BTw znam da sam lose tabovao, jebiga navika x)
Inace samo trzalicom sviram. Znam i prstima, al traljavo je to.
Nije ti lose ovo, nema vazdan drndanja akorda, ali ti je ruzna gitara za medalju. :P
Ја сам ванредно завршијо средњу музичку за неких годину и по дана мукотрпног рада. Свирао сам и пре тога класичну гитару неко време, ал' штоно кажу "погрешно".
Па сам уз'о електричну од брата, свир'о сам је са све гитарошким ноктима, до пре пар месеци, јер сам испиздео више од ноктију и пуцања. А ни клавир нисам уопште могао свирати.
http://www.youtube.com/user/kornjaca33?feature=mhee#p/u/7/ZRWASS01aLo Ovo vam je KVLT stvar!
Па сам уз'о електричну од брата, свир'о сам је са све гитарошким ноктима, до пре пар месеци, јер сам испиздео више од ноктију и пуцања. А ни клавир нисам уопште могао свирати.
Da izvines, koji ce ti moji nokti. :) Sviruckam malo vise od godinu i po, i jer nemam trzalicu, sve radim prstima, tj. vecinu, i sve to bez noktiju, stavise, lakse je nekako bez noktiju, malo mi dodje grtko.
+1
Turtle, je l' ono Fender na videu?
Turtle, je l' ono Fender na videu?
Kakav crni fender... Ono sto lici na strata je neka kineska kopija, prva gitara koju sam imao. Crvena je Charvel (kupio mi deda jebiga), a ono trece je neki explorer, mislim da je Slemer. Inace lik sa Slemerom je sad uzeo Fendera, boli ga jaje :D
Зависи шта свираш. Ја сам класичар, а и фламенко помало скидам, за то је пожељно имати нокте, јер је тон светлији, лакше се контролише, а неке технике су далеко лакше сноктима, тремоло, на пример. Сад сам мало одахнуо од ноктију, па тражим ваљан тон овако, теже је доста. А и досадило ми да дркам с ноктима, ако ме разумеш.
Nekad se ogrebeš, aa?
Имало је то и својих предности код жена лололо
A je l' se razume ovde neko, osim trenutno odsutnog Darkmana, u reparaciju gitara, i u rad sa njima, mislim sto se drvenarije tice, imam jednu sasvim pristojnu za eksperimentisanje, toliko je sjebana, da stvarno ne vidim nacin kako bih mogao da je "pokvarim".
Mislim da je fora da samo ne odelješ neki deo u kome ima nečeg važnog, ovo gde je samo drvo moš da delješ kako oćeš. Ako je već toliki raspad gitara.