Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. У вријеме кад сам ја почињао (звучим као метузалем :)), интернета готово да није ни било, тако да сам ја учио из неких књига, гледајући друге гитаристе али највише скидајући ствари по слуху. Зато можда нисам "компетентан" да препоручим нешто са нета за почетнике, јер има толико тога....за напреднији ниво бих се усудио, али о том-потом.

2. Ајд да не буде баш да нисам предложио ништа, погледао сам сад књиге о гитари које имам код себе и за неке основе гдје није потребно никакво музичко предзнање могла би вам доста користити "Школа за гитару" - ниво 1. нашег најбољег гитаристе Радомира Михајловића Точка. Признајем да ја нисам учио из ње, јер је издата релативно скоро, али сам сигуран да ту можете покупити добру теоријску подлогу из области 1)музичке нумере 2)мелодија 3)хармонија 4)ритам и 5)техника.
    Издавач је DR Studio Kragujevac, може да се нађе по бољим књижарама а и у неким продавницама музичке опреме (ја сам је купио у Митросу за 800 динара, сигурно се продаје и јефтиније).

3. Ја исто нисам почињао због женсака, већ зато што сам био заљубљен у гитару и у гитарску музику уопште. Ја сам учио акорде из неких књига прво, неких песмарица. Оно, класика, екс-ју рок и тако то. Онда ми је професор музичког дао неку књижицу из које сам научио основну теорију - како се граде скале, акорди, како уопште функционише музика. Кад сам савладао те најосцновније ствари, почео сам и да скидам ствари на слух.

Много је битна ствар да што више свираш. Штета што ја сад немам скоро уопште времена за свирање, па сам остао на оном неком елементарном градиву које сам савладао за време средње. У сваком случају, треба одвојити време за вежбу и вежбати оно што НЕ ЗНАШ. Ништа се не постиже ако свираш 5 сати дневно рифове и ствари које знаш. Тапка се у месту. Узми нпр. скидај нешто и установи где ти шкрипи. Е, онда узми и понављај ту фигуру до бесвести док је не увежбаш. Није лоше држати гитару у рукама нпр. док блејиш, рецимо док гледаш ТВ, чисто да је мало пипкаш. Тиме постижеш да ти руке ''срасту'' брже са инструментом и да га боље упознаш.

4. Није лоше држати гитару у рукама нпр. док блејиш, рецимо док гледаш ТВ, чисто да је мало пипкаш.

U rukama mi je i kad učim, ali poslenju out sam imao vremena da sednem i vežbam dobra tri sata pre jedno 7-8 meseci.Jebi ga čkolja.

5. ljudi hvala na savetima

ja sam pretamburao po kuci i nadjoh par knjiga

Marko i Vicenco Jelicic "Savremena skola za gitare-na bazi sluha/za pocetnike" (ostecena, neki vandal, verovatno tetka, ona je umetnik(slikarka, ali je verovatno eksperimentisala)... znate kako to vec ide)
    i jednu noviju
    Dragan Dimittrijevic "Skola gitare" + cd

Jedan kolega ima svoj rok bend te ce mi on drzati casove za par piva. :)

Vasi saveti, plus ovo i to bi trebalo da bude dovoljno. :)

pa kad za godinu dana opletem neku dalmatinsku iz ove prve knjige :) IH!

6. Men licno sweet child i highway star.

7. Штета што ја сад немам скоро уопште времена за свирање, па сам остао на оном неком елементарном градиву које сам савладао за време средње

Џими, реци право, колико сати дневно у просјеку проведеш на Вукајлији? Кад би пола од тога одвојио на вјежбање гитаре, могао би експресно да напредујеш, зар не?

8. Џими, реци право, колико сати дневно у просјеку проведеш на Вукајлији? Кад би пола од тога одвојио на вјежбање гитаре, могао би експресно да напредујеш, зар не?

Па, да. У праву си с једне стране. :) АЛи опет, 90% времена које проведем на вукајлији проведем радећи нешто друго, пословно, на компу.

Али видиш, пола сата дневно не би било на одмет одвојити за неке нове вежбице.

9. Интересантни прагови. Мора због различите дужине жица. Баш ме занима да ли заиста штимује. Ако штимује, онда је генијално. .)

10. Ima 6 godina od kako sviram. Sviram levom rukom, pa sam interesantan ljudima. Prozvali su me Dzimi (haha, je l' da, Dzimi :D? ), ali nikako zbog skila, samo zbog stila drzanja. Hteli su jedno vreme i da me nazovu Kobejn, ali je svaki pokusaj ugasen. Ex-Yu je osnovna rok lektira koju sam ucio, od Čorbe, pa do nekog Dia, Iced Eartha ili tako nekih bendova. isao sam u muzicku 3 godine i znam teoriju posteno. Akorde naravno, skale, bla, termine, sve to je lako, ako zelis i volis. Imam nekog Ibaneza RX-170 ili tako nesto, ne pamtim mu ime, ali przi, i Laney pojacalo od 40W, pa iritiram komsije. Aster akustara je ipak bog. Vise je volim no elektricnu. Uvek mogu da je sviram, ponesem negde ili tako. Umem da pevam, vrlo dobro kako ljudi kazu, pa sviram i pevam i pisem pesme. Lepo mi je, sve u svemu.

Gitara <3 .

11. Е, ја имам класичну гитару Тенсон. То ми је прва гитара. Одлична је. Другар има акустичну те марке. Одличне су за те паре. ДОбар избор.

12. Vredi li išta Fender CD60?

13. Зависи који су ти прохтеви. :)

14. Uz'o ortak u Atini za 135 eura, pa me zanima da li ima nešto bolje za te pare?
    Mada, i ja razmišljam da pazarim neku akustičnu...

15. http://vukajlija.com/forum/teme/9255?strana=14#post_699105

Мало веће паре су у питању. 15 евра.
    Моја препорука.

16. Pa, možeš da radiš sledeće:

Kreneš od E6 (najdeblje) i sviraš 1,2,3,4. prag (sa upotrebom sva četiri prsta i okidanjem trzalicom gore-dole).
    Tatim se spustiš na žicu ispod i uradiš isto. I tako i sa ostalim žicama.

Zatim kreneš od najtanje žice, od 5. polja i sviraš 5,4,3,2 po istom principu. Zatim predješ na žicu iznad i uradiš isto, pa nastaviš tako i sa ostalim.

Onda od 6. praga na najdebljoj uradiš isto kao što si na početku krenuo (6,7,8,9).

Po tom principu nastaviš da guliš trzalicu dok ne stigneš do 12. praga, pa onda odradiš isto to, samo unazad.

Kreni jako sporo, pa kako napreduješ povećavaj brzinu. Svaki ton mora da se čuje skroz čisto. Kad pogrešiš, vratiš se na početak i ponnovo. Ovo je jedna od najosnovnijih vežba koje treba da prodješ.

Gud lak fela. :)

Gamby mi dosta pomogo sa ovim a nisam se setio da se zafalim čoveku, tako da gamby fala.

A sad ljudi moji, može li neko da mi linkuje ili pokaže vežbu za desnu ruku, da razmrdam prste.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.