Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Čače, nije Zeljček mislio na to ofrlje sviranje bluza. Mislio je na ono sviranje kada gitarista samo zagrebe površinu, pritom se ne trudeći da prodre u njegovu dubinu. Zato se ja ne usuđujem da sviram bluz. :)

2. Aaa, pa dobro, što bi se bojao? Sviraš koliko možeš i koliko hoćeš. Ionako bluz nije klasika pa da sad sviraš tačno po notama neke kompozicije savršeno. Bluz se svira zbog osećaja i uživanja.

3. takvo razmisljanje, "ne mozes da naucis, moras da osecas" je meni skroz bez veze, ne bi trebao ni jedan jedini iskusniji gitarista da da pocetniku. ruzno je.
    vezba i vezba i osetices ga :)
    kako ces da osetis nesto ako pre toga nisi uvezbao nesto osnovno da sviras. ono tad je i najzanimljivije... a i sta briga nekog da li "osecam" bluz, i da li "prodirem u dubinu", ako si sviram za svoju dusu i svoje usi :)

ma nema boljeg osecaja nego biti amater u necemu, prekaljeni mogu samo da urade bolje od tebe i da ti zavide na entuzijazmu i naivnosti :)

4. ovo ne pricam kao neko sto ume da svira bluz, naprotiv, pojma nemam, ali iz nekih stvari iz kojih sam stvarno ekspert (nema veze sa muzikom), ponekad uzmem i kazem nekome ma to je tesko, to mora da razumes, ne moze da se odradi ofrlje i na pola, samo da funkcionise, pa se setim kasnije da jedem govna, najinteresantnije je bilo dok sam radio ofrlje i na pola, samo da funkcionise...

5. Плус један на целтов пост. Тачно је да је за истински блуз потребна километража, али, с друге стране, џаба ти и то ако не познајеш техникалије.
    А да се те техникалије усаврше, боме, треба времена...Да би се ''ушло'' у било који жанр најбитније је да човек воли то што свира, а не да ''одрађује посао''. Пример - гледати (не само слушати) БиБи Кинга (или Герија Мура, итд) је непроцењиво, са којим емоционалним набојем човек извлачи те ноте...

6. takvo razmisljanje, "ne mozes da naucis, moras da osecas" je meni skroz bez veze, ne bi trebao ni jedan jedini iskusniji gitarista da da pocetniku. ruzno je.
    vezba i vezba i osetices ga :)

Nisam ni mislio na to pod navodnicima. Jebem li ga, razna osecanja mogu da se izraze kroz bluz, osecanje tuge, osecanje srece, bilo koje osecanje. Samo je problem sto ne mogu to osecanje pravilno da izrazim kroz bluz. Vise mi lezi neka rokacina ili progresiva. :) Ali ponekad i odsviram nesto, cisto za svoju dusu.

7. Samo je problem sto ne mogu to osecanje pravilno da izrazim kroz bluz. Vise mi lezi neka rokacina ili progresiva. :) Ali ponekad i odsviram nesto, cisto za svoju dusu.

Zar nije onda logičnije da se izražavaš kroz ono što ti leži?

8. Pa to i radim. Bluz samo ponekad sviram. :)

9. Ma naravno, nisam mislio na tehniku... , često i ovi što je nemaju a i mnogi moderni šrederi sa zavidnim prolaznim vremenom na vratu gitare sviraju bluz baš tako, ko što reče Pera: „ofrlje“
    I jednima i drugima solaže nekako zvuče kao da nisu cjeloviti odražaj unutrašnjeg stanja, već gomila nabacanih napamet naučenih „lick – ova“...
    Poučan primjer je izjava Gari Mura: „Moje solaže su počele dobro da zvuče tek onda kad sam shvatio da tokom soliranja moram praviti pauze (i tišina je muzika ponekad) i obratiti pažnju na disanje“.
    Ali, čak i kad se uskladi to sve – tehnika, osjećaj, naslušanost ove vrste muzike i poštovanje forme, da bi neko istinski svirao bluz mora da ga i proživi, bar u jednom dijelu svog života.

10. Хоће ли неко да бацимо неку свирку/џем после 15. фебруара? Хоће мој ортак и Језиви да свирамо. Договоримо се пар песама и цепамо. Свирамо типа ЗЗ Топ, Ван Хејлен, Ајрон Мејден, Даун, оно, можемо да се договоримо пар песама да увежбамо и то.

11. U, do jaja, može, nismo odavno ni svirali. :)

12. Pokušao kralj da me zove, a nije znao da imam broj još uvek, hteo da mi uvali da imam polaganje za saveznog sudiju, pa popušio. :D

Rekao sam mu da mene računa, naravno, toliko će biti valjda finansija!

13. http://www.viddler.com/v/22745ad4
    Који смо ми параплегичари ...

14. Купио данас неки штимер што се меће на главу од гитаре, врло сам задовољан, супер стварчица.

15. Омладино, једно питање. Да ли овде има неко ко продаје електричну гитару, или зна некога ко продаје електричну гитару? Имам једног рођака који свира пар година акустичну, па хоће да узме електричну, а нема пара баш за нову. Да није неки распад, да је солидна гитара. Ако има, нека се јави у ПВТ или овде, пратићу тему. Хвала.

16. Narode, i ja da se uključim. Oduvijek mi se sviđala gitara, i prije jedno par mjeseci sam blejao sa ortakom koji svira već 6 godina. Probao sam malo i navukao sam se strašno. :D On ima akustičnu Yamahu, ne znam koji model, uglavnom platio je oko 250 eura, tako nešto. I sad planira da nabavi električnu, samo da skokne do BG-a, i onda meni daje akustaru. Can't wait :D

17. Ја сам почео прије 2 недеље да свирам, штек'о сам пар мјесеци кинту, узео Јамаху Ц40, за почетника и више него солидна гитара, била у Митросу у БГ на неком празничном снижењу 30%, платио је неких 11 хиљада. Научио сам пар ствари оно као да одсвирам, ал' ме јебе пјевање и свирање, никако да се ускладим. Ал' јебига, ваљда се уштелим временом. Ваљало би ми ако неко зна какав сајт добар на нету за учење, ја сам нешто гледао гитаре.инфо, није лош ал' оно, од вишка глава не боли. :)

18. Ninka, pošto si ti Bosanac, dobro je i da samo sviraš :) A za pevanje ćeš lako, to ni boljima ne ide, lagano samo, ja i dalje ne mogu neke pesme da otpevam dok sviram, samo poneke i to jedva.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.