Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Fendere - ne znam, nikad nisam naučio da sviram gitaru :)
    Sa klavira/klavijatura na bas mi se čini nekako prirodnije, u neku ruku smislenije.
    Kenjam :)))

2. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane
    Gitaroska prednost je raspored pragova i slicnost forme instrumenta a mana je drugacija tehnika sviranja i pravljenja bas linija, odma se provaljuje da li je pisao gitarista ili basista.
    Klavijatura prednost kretanje leve ruke i osecaj za ritam i gradjenje fraza a mana, nacin sviranja, tamo dirke ovde pragovi i moze biti problem

3. Jeste, ima od Inkognita ona klasik rstva still a friend of mine

Baš se vidi da je gitarista ispisao bas liniju :)

4. sve se uci i sve se vezba, ako te ne mrzi :)
    sviraj bas godinu dana, i dobijes tehniku da pises bas linije.
    najverovatnije :)

5. Sa klavira/klavijatura na bas mi se čini nekako prirodnije, u neku ruku smislenije.

Gitaroska prednost je raspored pragova i slicnost forme instrumenta a mana je drugacija tehnika sviranja i pravljenja bas linija, odma se provaljuje da li je pisao gitarista ili basista.

А зато мени кажу да гитаристи често не могу да похватају како иду бас линије иако је у питању сити инструмент - гитара. Тројица људи са којима свирам повремено се нуде да ме науче да свирам бас, сви људи са школовани музичари, професори музике, а ниједан није гитариста. Један свира контрабас и трубу, други клавир, трећи хармонику. И сва тројица знају свирају бас гитару.

Иначе, скоор ми је један човек што ми је радио сет ап гитаре причао причу о једном басисти (не могу да се сетим ко је) како је имао муке са свирањем кад је први пут снимао за Радио Београд. То је био крај седамдесетих, почетак осамдесетих кад су уместо класичне гитаре и контрабаса у народни оркестар су убацили електричну гитару и бас. Он је навикао да свира бас трзалицом, да покрива цео врат, да прави соло прелазе на басу. И дође он у студио, крене да свира, а диригент му је рако: "Колега, бас се свира прстима, а не трзалицом". Он крене да свира прстима, кад му опет диригент каже: "Колега, бас се свира до петог прага, то је његова намена, за више тонове ту су други инструменти."

6. Fenomenalna stvar kod gitare je što možeš djelimično da imitiraš i zvukove drugih instrumenata, pogotovo u fingerstyle aranžmanima gde se pjesme snimljene sa 4-5 instrumenata odsviraju na jednoj gitari i zvuče odlično

7. Јбг, ја свирам само трзалицом, зато ће мени бити посебна мука да свирам бас прстима.

8. Јбг, ја свирам само трзалицом, зато ће мени бити посебна мука да свирам бас прстима.

Nece, naviknes se brzo, ja sam pri pocetku pokusavao bas da naucim da sviram prstima, pa sam se ubrzo odvikao od trzalice, jedno 6 mjeseci sigurno nisam je ni uzeo u ruke, pa sam onda poceo da se vracam u formu sa njom ponovo itd. Lako se presaltati. A inace neki fingerstyle aranzmani se mogu cak i sa trzalicom svirati, mada je uvijek lakse s prstima i obicno se tako i radi (zato se i zove fingerstyle)

9. Одушевљење
    https://www.youtube.com/watch?v=2DctCyO-E3s

Али пазите, снимак је окачен још 2005.

10. Upravo o ovome sam bio pricao. Odlican je ovaj, pogledaj isto i Leandra Kasana, Igora Presnyakova, Edgara Cruza itd.

11. Добар је Игор Пресњаков.

12. http://i63.tinypic.com/290yhyg.jpg

Moja omiljena el. gitara, Yamaha SG2000.
    Kum kupio 2 komada, ovo je jedna od njih.
    Ubica Les Polova, opušteno.
    Ja sam zaljubljen. Čim prodam bubreg, kupujem jednu.
    Uh uh, koliko je samo dobra...

13. ja nemam gitaru ali imam nesto sa tri zice i ko trougao je. I mislim da je nestimovano

14. Ali stampac na ormanu hahaha

15. Fotokopir sta je vec

16. https://www.youtube.com/watch?v=yKwJPwi55ZE

Je l` moze neka dobra dusa da mi napise akorde za ovo...?

17. Ja ću, kume, samo se vratim sa probe :)

18. Najpre pozdrav svima :-)
    Odlučio sam da kupim akustičnu gitaru pa evo nabasao sam na ovaj deo foruma, ovaj...apsolutni sam početnik ništa pre nisam svirao ali eto imam neku želju da naučim(tutorijali, razni forumi itd itd...). Da kupim neku najjeftiniju pitanje kako drži štim, kakav zvuk ima, da li ima skrivenih falinki...naravno ne zna se ništa dok se ne proba(možda i neka jeftina prijatno iznenadi), ili da se odlučim za neku malo skuplju plafon do 10000 dindži. Mislim neću ja da prašim po stadionima, halama oću da naučim da sviram, pretežno za moju dušu(EX YU pesme, strani rok osamdesetih i slično). Pa bih želeo da čujem vaša mišljenja, jer ja neam blage veze o gitarama, evo ispod linkovi oglasa.
    Gitara Homage LF-401 C Black
    Ashton D25
    Framus-Texan
    Stol d-2cbk
    Kirkland215026
    SoundstationAGPKG100-NT
    Suzuki-SDG-2BLS
    Fender-CD60
    Taj Fender mi je neka plafon cena.
    Ibanez-V50-NJP-BK
    Soundstation-AGPKG100-NT
    Sudeći po veb sajtu, ovaj Soundstation prave Italijani.
    Sve u svemu izbor je širok a ispostaviće se da malo njih valja. Hvala puno unapred, inače meni je trebalo 20 minuta da otkucam sve ovo :-)

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.