Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. @LUDI CAK
    Pa sviram pretezno rok, mada sviram i metal. Volim da sviram pesme rhcpa, tako da ne bih neku hard metal gitaru, hvala vam svima za predloge, moracu da razmislim jos. Mozda se jos neko oglasi :D

2. Postoje, koliko ja znam, dvije vrste ukulelea: sopran i tenor. Tenori su nešto veći i imaju ton sličniji gitari, a i sve su popularniji jer ih svira i Jake Shimabukuro. Najbolje bi bilo da isprobaš i jedan i drugi i uzmeš šta ti više leži. Obrati pažnju, kao i kod gitare, da vrat nije kriv i da je instrument fabrički kotiran (dešava se da i novi instrumeni ne štimaju u višim registrima, zato preporučujem da se prilikom probe ponese štimer. Harmonici moraju biti na istoj frekvenciji kao i prazne žice tj. ton pritisnut na 12 pragu). I naravno, što više kinte daš veća je šansa da ćeš se vratiti kući sa pravim instrumentom. Gledaj, ako je moguće, da bar gornja ploča bude Solid top tj. puno drvo.

3. Pa sviram pretezno rok, mada sviram i metal. Volim da sviram pesme rhcpa, tako da ne bih neku hard metal gitaru

Pa onda uzmes neku klasicnu rok gitaru, tipa Strat/LP/SG i boli te uvo. Za 600+ evra tesko da mozes da omanes u kvalitetu. Tu je vise pitanje sta ti se svidja.

4. zaljček, fala puno :))
    mada, da, planirala sam sopran da uzmem :)

5. Ne kupujte jeftine gibsone i Epiphone iz protstog i jednostavnog razloga, sranje su. Uzmi nekog Djeksona za metalstinu sa EMG-evima i bog da te vidi. Video sam negde po Bgu Zek Vajldovog Epifona. To je mnogo do jaja stvar. Al realno, koji ce ti kurac gitara od 800€ ako se ne razumes u gitare? Kupi neki majonez za trista evrica, nauci da sviras pa kupi neku zver.

6. Uzmi nekog Djeksona za metalstinu sa EMG-evima i bog da te vidi.

Da, ali ja sam njega shvatio da metal ne svira bas, vise rock, pogotovo RHCP.

Kupi neki majonez za trista evrica, nauci da sviras pa kupi neku zver.

Ne mora ni za 300, moze da uzme neki krs za 150-200, dok ne nauci, a dotad da skupi jos para. Mada, ako vec zna da svira, a sad uzima gitaru pravu, onda nek uzme nesto dobro, jebes Djekson, nek uzme onda neki Stratokaster i to je to.

7. Da zna da svira ne bi pitao ovde za savet. I stratokaster je izvikano sranje po meni. Bez uvrede obozavaocima stratoa. Za strucnije odgovore, konsultujte me sutra.

8. Da zna da svira ne bi pitao ovde za savet.

Pa znaju mnogi sa ove teme da sviraju pa ipak pitaju za savet. Uvek vredi tudje misljenje, sam svoje mane najlosije vidis.

I stratokaster je izvikano sranje po meni.

Paaa.. recimo da, ali ne bas :)

9. Volim da sviram pesme rhcpa

Па Фрушанте свира Лес Пол, нисам сигуран али мислим да и овај нови исто, али потпуна глупост би ти била када би купио Лес Пол а да не знаш бар солидно да свираш. У сваком случају, песме Пеперса најлепши звук имају на Лес Полу, за који би ти требало поприлично новца. Купи неку јефтину скаламерију и вежбај, за касније ћеш лако :)

10. Sad sam svirao gitaru i bolu me prsti. Jel to tako treba kad se počinje svirati?

11. Sad sam svirao gitaru i bolu me prsti. Jel to tako treba kad se počinje svirati?

Nazalost, da.

12. Ma nisam imao trzalicu, zato me bole prsti. Mora da je to. Jes da nije ista ruka, ali sigurno ima neke veze.

13. Ma nisam imao trzalicu, zato me bole prsti. Mora da je to. Jes da nije ista ruka, ali sigurno ima neke veze.

Nema to veze, ja vecinu stvari sviram prstima, samo ponekad uzmem trzalicu, nekako mi je bolji osecaj prstima. A ne boli me mozda zato sto sam svirao bas, pa su mi prsti naviknuti, pogotovi ovi na desnoj ruci.

14. @turtleboy@dunn
    Hvala na predlozima, ali ja ne znam sto ste vi pretpostavili da ja neumem da sviram gitaru. Samo sam pitao za savet, jer ovde ima sigurno onih koji se vise razumeju u gitare, a i uvek dobro dodje misljenje vise ljudi. Znam ja o svim vrstama gitara, nego se dvoumim jer dajem ne bas malo novca, pa pitah ovde, jer ionako nikada nisam duze svirao na les polu ili stratokasteru.
    U svakom slucaju hvala svima, les pol, stratokaster, sg ili nesto drugo odlucicu jos, kupujem negde u julu tek :))
    Dunn, frusante svira i na stratokasteru :D. Duze je svirao na stratokasteru, les pol uzme po nekad :)

15. Ja sam sinoc bio pijan ko cep tako da se ja ne racunam :) Ali ostajem pri tome da ako hoces dobrog les pola moras dati oko 1500€. Ostali su relativno sranje i cena im je visoka samo zbog toga sto je les pol. Tako je ustvari sa svim gibsoima. Moj predlog ti je opet neki majonez, djekson ili sarvel (ako ga mozes naci ovde)

16. Па који ће му ако не свира мјетал?

17. E ovako, ljudi, ajd predložite mi neku dobru gitaru, od nekih 500 do 800 evra.

Ma razmišljam da uzmem Gibson Les Paul Junior 1958.
    Ovaj http://mitrosmusic.com/proizvod/12459-Gibson-Les-Paul-Junior-1958/
    Al ne znam, moram još da razmislim, ne dajem male pare :)

Прво, да се разумемо, Гибсон је добра гитара, али је, кад се погледа цена, ипак прецењена, да не кажем - срање за те паре. Нарочито ти буџетски модели попут овог који си одабрао. Та гитара није ништа боља од неког Епифона који кошта 350-400 евра, рецимо овог који је Дио окачио.

Ако већ имаш 800 евра, уштеди још 250, па пазари Лес Пол Студио и нећеш да се покајеш. Да не помињем лепоту те гитаре:

http://mitrosmusic.com/proizvod/5218-Gibson-Les-Paul-Studio/

E, то је већ буџетски Гибсон који ЈЕБЕ. Послушај клип да чујеш како уједа. Да имам 1000 евра да дам на гитару, то бих купио.

Али, као што рекоше, најбоље је да не купујеш гибсона ако већ имаш 800 евра. Ја не бих препоручио ни Џексона. Препоручио бих ти неки добар ESP или Schecter. Или наравно Kramer, ако можеш да нађеш неки полован, а добро очуван из осамдесетих, јер су данашњи постали шит, откако их је Гибсон откупио и руинирао.

Ево ти моја крајња препорука, ако купујеш у Митросу - на снижењу је ова гитара:
    http://mitrosmusic.com/proizvod/10558-ESP-LTD-EC-401FM-See-Thru-Black/
    Ево и како звучи:
    http://www.youtube.com/watch?v=CRYkcMFqGTQ

Па Фрушанте свира Лес Пол, нисам сигуран али мислим да и овај нови исто, али потпуна глупост би ти била када би купио Лес Пол а да не знаш бар солидно да свираш.

Не слушам превише РХЦП, али њега још не видех с Лес Полом. Најчешће сам га видео са Фендер Стратом, понекад Фендер Телцем, а каткад са Неким hollow-body Гибсоном. Поуздано знам да претежно бира Страта.

18. Па који ће му ако не свира мјетал?

Pa nisu djekson i majonez samo mjetalske gitare. Moze se naci neki mnogo do jaja dinki za te pare.

19. Ево ти моја крајња препорука, ако купујеш у Митросу - на снижењу је ова гитара:
    http://mitrosmusic.com/proizvod/10558-ESP-LTD-EC-401FM-See-Thru-Black/

Jebote ESP sam zaboravio. ESP ol d vej!

20. džimi, a ukulele u bg-u? 'de ih mogu naći i kol'ko koštaju?
    :)

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.