Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. ugh. Gitara.. dobar instrument ali ne mogu lepo da sviram akorde zbog ovog mog kineza kupljenog u Idije za crvenu i po'

Premali je razmak izmedju pragova a meni prsti veliki...
    a ovako po ceo dan

2. http://www.ultimate-guitar.com/

Mesto za svakog gitaristu.

A evo za one ''Džemere'', znam da će vam se svideti sigurno, probajte.

http://www.chordbook.com/guitar-jam-session

Indžoj!

3. chavez kako da vidim akorde za jam session koji si postavio?
    tj. za b minor experience

4. B minor je na srpskom H mol.
    Dakle, mota se sve oko tog akorda.

Sviraš solaže na to, služi za improvizaciju.

5. Sta znaci u kljucu ili na engleskom npr. in the key of A

6. Znači iz A tona.

Dakle A ton, sad da li je mol ili dur, čuješ po sluhu.

7. Значи да га свираш у том тоналитету (у тој скали). У А-дуру или А-молу (у зависности од акорда). Врло често први акорд у песми одређује и тоналитет песме, али не мора да значи.

Нпр. у песми у којој се врте акорди рецимо А-мол, Ц-дур, Г-дур, Ф-дур, никако нећеш моћи да солираш у Х-мол скали. Неће се уклапати.

8. Da.
    A recimo baš ti tonovi, Am, F, G i C su akordi esama koji su najveći hitovi u svetu. Takozvane four chord songs.
    Ali da jebu keve, jebu keve.

9. Можеш и да промашиш скалу повремено, али онда реци на крају "Психоделија, ово оно..."
    :)))

10. Sećam se definicije kad je neko rekao - zasviraj mi jedan X dur. Kontam da si onda slobodan da mašiš kao Pantelić.
    :D

11. Imam jedno pitanje u vezi zica:

Znam da kada menjas debljinu zica moras da podesavas sipku u vratu ali kada npr. prelazis sa D addario desetki na Ernie Ball desetke hoce li onda morati ?
    Ne znam da li je ista tenzija.
    Ovo mi je bitno jer oko nove godine prelazim na elektricnu.

Inace ja sam na akusticnij imao 12-ice ali sam presao na 10-ke i nisam nista dirao.Zato mi deblja E zica zuji.Trebao bi da cacnem sipku ali se bojim da nesto ne sjebem.

12. Не, не. Не би требало да дираш шипку, осим ако не приметиш некакву драстичну деформацију врата.

Ако ти само једна жица зуји, значи да само она није довољно подигнута у односу на прагове, али то не би требало да решаваш подешавањем шипке у врату, већ заменом или подизањем оног белог пластичног на мосту (нека ме просветли неко како се то зове).

На електричној гитари се то зујање жица много лакше регулише, пошто свакој можеш посебно да подешаваш висину (а и дужину ради котирања) обртањем шрафова на мосту.

13. Kako da sredim to?
    I sta mislis o ovome sa debljinom zica?
    Kad uzmem elektricnu planiram da je odnesem kod Gorana da mi uradi setup pa onda ne bih menjao debljinu neko vreme.
    Na akusticnoj imam D addario ali ne znam kakve su Ernie ball.Uzeo bih neke 9-ke ili 10-ke ili mozda neki hibridni set.

14. Sto uopste uzimas ernie ball sta fali dadariju mene vec dugo sluzi.

15. Pa da vidim kakve su.

16. Znaci ima se kinta za eksperimentisanje :)

17. Kako da sredim to?

Иди у продавницу и тражи да купиш нови онај део за мост, по могућству не од пластике, него од кости. Уосталом, реци им који проблем имаш и рећи ће ти шта тачно ти треба. Најбоље да понесеш гитару.

I sta mislis o ovome sa debljinom zica?

Промена дебљине жица може драстично да утиче само на електричне гитаре које имају флојд и закључане жице, па би са променом жица морао опет да га штелујеш.

Kad uzmem elektricnu planiram da je odnesem kod Gorana da mi uradi setup pa onda ne bih menjao debljinu neko vreme.

Он ће те вероватно одрати. Ја ти препоручујем да одеш на Медак код човека који се зове Жан. Одличан је мајстор за гитаре и јефтин је прилично. Мом ортаку је радио брушење прагова, блокаду флојда, замену шрафова и онога за каиш и ставио му нове жице. Све то за 50 евра. Изгуглај негде његов телефон, ја сам га изгубио.

18. Na muzickom forumu sam malo citao i uglavnom ljudi kazu da on nekad uradi do jaja a nekad bas zgovna.Kako mu dodje.

19. E vi Beogradjani imate milion radnji i likova u Kragujevcu 2

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.