Romi: Društveni paraziti ili samo stereotip?

1. Ok prste, kapiram ja sve to opuštenost na drvetu, neposedovanje i tu tvoju sreću, ali se slažem sa Gvozdenovićem kad kaže da to ne važi za Cigane. Uopšte oni nisu gadljivi na pare. A i ja koji živim u gradu koji bije glas da je ciganski(nije da ih nema, ali ljudi misle da ih ima mnogo iz meni nepoznatog razloga) ne mogu reći baš da sam ih se nagledao nasmejanih. Ovi mlađi su naročito namršteni, valjda glume one crnce gangstere ili šta već. :)Ja kroz Ciganmalu noću ne bih smeo sam da prođem. A i danju bih se dobro zamislio.

GM, žao je meni tih 5% normalnih Cigana što su neopravdano pogođeni tom generalizacijom, ali kao što si i sam rekao situacija je takva da se generalizacija teško može izbeći.

Zmia i Janković: To što je Tadić funjara, ne opravdava onog Cigu što će da ti mazne novčanik. Možete da napravite temu "Boki Tadić-govno jedno namirisano što nam uništava živote" pa ok. Mojne da menjamo teze. :)

E da, prste niko ne sumnja u jebozovnost tvojih komšinica. :))

2. Ово са Рафитијем и сличнима нема везе са тиме што су Цигани, већ са сиромаштвом и необразованошћу. Мислиш да не би на исти начин завршио да си рођен у таквим условима и да ти уз све то неко стално говори да си превртљиви просјак, лопов, и да, у најбољем случају, можеш да завршиш као кафански певач?

3. ali kao što si i sam rekao situacija je takva da se generalizacija teško može izbeći.

То нисам рекао.

4. Da, u pravu si sad sam video, ti si rekao da je tema tako postavljena, a ne da se generalizacija ne može izbeći. Samo sam preleteo preko postova, nisam obratio više pažnje. Praštaj, ako možeš. :)

5. Их бре, па Опрост ми је средње име :)

6. Да, да, да...дефинитивно су то оправдане предрасуде

Волим ја цигане, имају они неку топлу душу, кад год их сретнем у граду, а имам кинту, дам им нешто.

Не волим људе који мрзе цигене, али у оном болесном смислу, баш да их мрзе. Исто тако не волим ни оне који стално у свему виде расизам и распиривање националне и верске мржње.
    Измештени цигани, док је Универзијада, да нам се странци не смеју - ААААААА РАСИЗАМ!!!

Живе у шупама и картонима испод Газеле, ту краду струју и немају воде, преместе их на боље и чистије место - АААА РАСИЗАМ!!!

И то наметање назива "Ром", ни то неће да прође, они сами за себе кажу да су "Цигани" и навикли су тако и да се међусобно зову и да их други тако зову, бар у Србији.

7. Dala sam još pre godinu dana minus na definiciju sa prvog posta. I dalje se ne slažem sa njom.
    U osnovnoj mi je najbolja drugarica bila ciganka. Oduvek me je strašno iritiralo kako me ljudi gledaju dok pričam sa njom. Ljudi su dosta ograničeni po mnogo čemu. Upoznala sam dosta cigana koji su skroz dobri i okej likovi, kakav si prema njima, takvi su i oni prema tebi.
    Sad, njihov način života...Možete da razumete, ne možete, u suštini ni ne morate da ih razumete.
    Nerviraju me te predrasude od ljudi koji gledaju sa strane.
    Slažem se sa malim prstom i Zmiom, sviđa mi se kako su objasnili.

8. @Džimi - Imao sam dosta više miljenje o tebi...

Naravno da predrasude nisu opravdane, što reče neko ovde, cool pevaju, cool sviraju, i paraziti su koliko i svi mi ostali...

9. Наравно да предрасуде јесу оправдане. Не можеш ти да живиш слободно, да те заболе за све, а притом да се нормално интегришеш у друштво које је у већини и које живи тотално другачијим животом.

10. Ljudi ja kapiram da liberalizam dosta široko shvata koncept principa,ondosno da će liberal vatreno da se obruši na tebe zbog koriščenja odredjenog vida dijaloga i argumentacije a onda mrtav ladan taj isti da koristi ali ono kao. :)

Ne može argument da vam bude : EE a ja šo znam jednog gancija šo je mnogo dobar čo'ek,bio mi najbolji ortak u 4-om razredu s njim sam iš'o od kuće do škole,znači Romi nisu problem a vi ste svi ograničeni.

Ako suprotnu stranu optužujete za generalizaciju ne laćajte se iste kao sredstva dijaloga,ondosno ako je jedan Ciganin kojeg poznajete dobra i draga osoba to nikako ne znači je cela ta etnička grupacija takva.

11. Ако си мислио на мене у вези ове "генерализације", ја сам против "они цене слободу" генерализације исто колико сам против "лопови и просјаци" генерализације. То већ рекох. Није народ свесна индивидуа да на тај начин говориш о њему. Мислим можеш, али би требао бити свестан колико је такво размишљање фалично.
    Због тога се слажем у потпуности са овим:

Ne može argument da vam bude : EE a ja šo znam jednog gancija šo je mnogo dobar čo'ek,bio mi najbolji ortak u 4-om razredu s njim sam iš'o od kuće do škole,znači Romi nisu problem a vi ste svi ograničeni.

Ako suprotnu stranu optužujete za generalizaciju ne laćajte se iste kao sredstva dijaloga,ondosno ako je jedan Ciganin kojeg poznajete dobra i draga osoba to nikako ne znači je cela ta etnička grupacija takva.

12. Ух, шта све прочитах овде...

Цигани срећни због свог начина живота?

Не, вала. Можда неки. Прсте, то што си ти видео насмејане циганчиће како се ваљају поред контејнера у ђубрету није доказ да су срећни, него да су деца. И ја сам био срећан кад сам имао 5 година и одем у двориште да правим свакакве ствари од блата и до увече се не видим од прашине и блата и разноразних гована.

Цигани имају топлу душу?

Не, вала. Можда неки. Знам, јер долазим из града где је сваки четврти становник циганин и добро сам их упознао. Мени је циганин био један од најбољих другова у основној, звао се Ненад, али је био нормалан и био је чист и волео је да учи и бавио се спортом и није имао комплексе због тога што је циганин. Али такви су ретки. Поред њега, знам још два циганина који су океј, један је хемичар, други се бави музиком, и још две циганке које су кул, ишао сам с њима у средњу. Већина има комплексе и то им одузима топлину, а додаје пакост. Био је још један циганин у мом одељењу, звао се Рахман, звали су га Роки. Био је ситан, шугав, никакав, сви су га зајебавали и понижавали, пар пута је био и тучен. Ја га никад нисам ни понижавао, ни зезао. Штавише, био сам пријатељски настројен према њему, сећам се да је добро знао географију, па сам га испитивао главне градове света. Једном сам се у школи на одмору покачио са неким ликовима у школском дворишту и оборили су ме на земљу и почели да ме шутирају. Мали Роки је био ту у близини и, уместо да позове неког да ми притекне у помоћ, мени који сам увек био фер према њему и никад га нисам дирао, он је пришао и шутнуо ме у леђа. Придружио се онима што су ме тукли. То је та циганска пакост о којој причам. Он, кога су одувек тлачили, одједном је осетио да је неко у позицији да буде слабији од њега и добио нагон да нападне и тако се, ваљда, осети моћнијим.

13. Nekako mi izgleda da je stvar tvog izbora da verujes da su oni vecinom Rahmani nego Nenadi.

14. Pa generalizovanje uvek nastaje kada se cela grupa poistovećuje sa većinom.

Opet se vraćamo na moj prvi (ili beše drugi post) i definiciju "opravdane predrasude".

Ne možeš da kažeš da su Cigani kul ako je 9 od 10 pokvareno, a jedan mnogo dobar čo'ek koji je jednom sa tobom podelio bananu.

15. Iako je tema po sebi trol, da ipak kazem i ja nesto za televiziju...

Mislim da je pitanje u startu pogresno postavljeno. Takvo pitanje moze se postaviti npr. u Austriji, Svajcarskoj, Svedskoj...gde postoji dosta njih koji zive od socijalne pomoci i nemaju nikakvu zelju da to promene, jer im sistem socijalne zastite omogucava da zive pristojno.

Ali u Srbiji nekoga nazvati socijalnim parazitom (a da to nisu politicari), najblaze receno je neumesno. Ne znam kolika je visina mesecne socijalne pomoci koja se prima u Srbiji (ali sam istovremeno apsolutno siguran da je to pravo vrlo tesko i komplikovano ostvariti), ali ne treba neka mudrost da se i bez tog podatka ustvrdi da je daleko od dovoljne za najminimalnije potrebe.

Treba otvoriti pitanje zasto Romi zive onako kako vec zive. Pretpostavljam da je tradicija nomadskog i slobodnog zivota igrala neku ulogu u proslosti, ali ne vidim da i danas postoje cerge? Ili mislite da su kartonska naselja mozda urbani ekvivalent cergi?!?

U ovoj "drzavi", a nazalost i drustvu, apsolutno ne postoji nikakva teznja da se Romi asimiluju i uklope. Kod samih Roma, rekao bih da itekako postoji. Na kraju krajeva, dosta njih se na popisima izjasnjava kao Srbi, a ne kao Romi. Uzimanje vere, srpskih prezimena, cak i krsnih slava, takodje su pokazatelj ovoga.

Ako od malih nogu zivi na ulici, nikada iznutra ne vidi cak ni osnovnu skolu, kolika je verovatnoca da takva osoba vremenom stekne svest o znacaju obrazovanja? Koliko je obrazovanje kao preduslov bilo kakvog drustvenog napretka uopste dostupno Romima? I kolika je verovatnoca da ce tako usmerena i nesamosvesna osoba sutra poslati svoje dete u skolu?

I cija je krivica za ovo, njihova?! Ili je sistem duzan da najpre OMOGUCI, a zatim i NATERA svakog pojedinca na obrazovanje (bez obzira na rasu-veru-blablabla), da bi bili barem donekle ravnopravni.

Princip "slobodnog zivota" u smislu Fromove "slobode za" uveliko se razlikuje od "slobode od". Ako nemas posao od 9 do 5, nisi opterecen kreditom za stan i auto (jer nemas ni stan ni auto), to ne znaci automatski da zivis slobodnim zivotom - jer u ovom slucaju to NIJE PITANJE IZBORA.

Sto se tice stereotipa SMRDE - KRADU - PROSE, i njih je tesko i glupo poricati. Ali na to treba gledati kao na POSLEDICE, a ne kao stvar njihovog licnog izbora.

16. ЈТУ

Pa, Džimi nisi bio fer.
    Ne mešati se u nepravdu, ne znači ispraviti, ili ne činiti nepravdu.
    Tebi niko ne valja :(

Је ли? Колико си ТИ пута исправио неправду кад су у твојој школи малтертирали цигане?

Sto se tice stereotipa SMRDE - KRADU - PROSE, i njih je tesko i glupo poricati. Ali na to treba gledati kao na POSLEDICE, a ne kao stvar njihovog licnog izbora.

Како онда објашњаваш чињеницу да има Цигана који одударају од стереотипа? Значи, ипак је, изгледа, ствар избора.

17. Sve su stereotipi ja mislim....
    Gledam cesto jednog lika, zove se Emre, mali ciganin, mozda 10-11 godina i stalno ide gradom i prodaje upaljace, one jelkice za kola, nemam pojma, ali se trudi naravno, tako da bih mu dao uvijek kad ga sretnem.
    Ima ljudi koji dolaze u moje selo, oni su iz Srbije negdje, ne znam tacno odakle, uglavnom dodju tu preko ljeta, rade punom parom i idu... sa njima smo redovno igrali fudbala, skoro svaki dan, i uvijek im se javim, kao i oni meni. Ima jedan ciko koji prodaje patike isto tako po gradu njega vazda priupitam ima li posla i tako to.... Znaci neki se trude, ali ima onih koje boli dupe, samo hoce da im se da, tako mojoj drugarici cigance uletjelo pod kola, u zadnji tocak nekako udarilo i zadobilo otvoreni prelom noge... Naravno trcalo preko ulicem ona nije brzo isla, mozda 40km/h... E sad, ta stoka se ne okrece prema tom djetetu ni malo.. Zasto? zato sto hoce odstetu, hoce dijete da im ostane paralizovano, da mora da im se isplati odsteta nekih 15000 eura, ono ima jos uvijek sine u nozi, a familija naravno nece da ga povede da se izvade kao sto je trebalo prije 15 dana.... tako da ne znam.... stereotipi vjerovatno... da, zaboravio sam neke rome koji zive negdje prema Budvi, iskreno imaju ljepsu kucu od moje.... Tako da su sve u pitanju stereotipi kao i kod nas nazovi normalnih

18. Iako je tema po sebi trol, da ipak kazem i ja nesto za televiziju...

Mislim da je totalno bezveze da neosnovano optužuješ. Kakav trol, koji kurac?

Mislim da je pitanje u startu pogresno postavljeno. Takvo pitanje moze se postaviti npr. u Austriji, Svajcarskoj, Svedskoj...gde postoji dosta njih koji zive od socijalne pomoci i nemaju nikakvu zelju da to promene, jer im sistem socijalne zastite omogucava da zive pristojno.

Ali u Srbiji nekoga nazvati socijalnim parazitom (a da to nisu politicari), najblaze receno je neumesno. Ne znam kolika je visina mesecne socijalne pomoci koja se prima u Srbiji (ali sam istovremeno apsolutno siguran da je to pravo vrlo tesko i komplikovano ostvariti), ali ne treba neka mudrost da se i bez tog podatka ustvrdi da je daleko od dovoljne za najminimalnije potrebe.

Čekaj, nisu socijalni paraziti ako prose i očekuju milostinju, umesto da rade? Ne moraju da primaju socijalnu pomoć da bi bili paraziti. Malo li je što im država redovno poklanja stanove? Njima, kojima ni ne pada na pamet tu da žive, niti da se promene i urade nešto korisno za zajednicu? Zašto ja ne dobijem stan? Nisam Rom - eto zašto. I posle su oni ugroženi ili šta god.

U ovoj "drzavi", a nazalost i drustvu, apsolutno ne postoji nikakva teznja da se Romi asimiluju i uklope. Kod samih Roma, rekao bih da itekako postoji. Na kraju krajeva, dosta njih se na popisima izjasnjava kao Srbi, a ne kao Romi. Uzimanje vere, srpskih prezimena, cak i krsnih slava, takodje su pokazatelj ovoga.

Ha, ako uzmu srpsko prezime to znači da hoće da se uklope? :)
    Ne budi smešan. Nije država ta koja je kriva da se ne školuju već oni sami. Koliko je Cigana iz tvoje generacije prestalo da ide u školu da bi naplaćicalo vožnju u luna parku, ili pevalo po busevima?

Država im je omogućila i da se školuju i da rade, samo njih boli kurac i za jedno i za drugo. Takvi su, više vole da oklembese harmoniku i pevaju Crne Pantere u pedeset šestici nego da rade nešto, bilo šta. Lepše im je da budu paraziti i ne rade ništa korisno, jer ima ko će umesto njih.

Princip "slobodnog zivota" u smislu Fromove "slobode za" uveliko se razlikuje od "slobode od". Ako nemas posao od 9 do 5, nisi opterecen kreditom za stan i auto (jer nemas ni stan ni auto), to ne znaci automatski da zivis slobodnim zivotom - jer u ovom slucaju to NIJE PITANJE IZBORA.

Šta bre? Kako nije pitanje izbora? Da hoće da rade našli bi posao. Ne moraš da imaš školu za neku neku fizikaliju na primer. Da hoće oni bi radili bilo šta, pa bi onda imali sredstva da školuju decu i budu korisni za državu, a ne dodatni teret. Čekaju da dobiju stanove, pa ih prodaju i vrate se ispod Gazele. Evo, dok mi ovo pišemo upravo se vraćaju tamo. Prošetaj malo, ako si iz Beograda i videćeš.

Država im dala stanove, a oni se vratili ispod mosta da budu prljavi i kradu struju. I posle država kriva.

Jeste država kriva za mnogo toga, ali za to što Cigane boli kurac da rade i da se školuju, nije. Štaviše.

19. Како онда објашњаваш чињеницу да има Цигана који одударају од стереотипа? Значи, ипак је, изгледа, ствар избора.

Potpuno naivan pristup. Ne zive ni svi Romi u kartonskim naseljima, niti su apsolutno svi neobrazovani. Neki zive u boljim uslovima nego vecina nas. Ovde se govori o principima, ne o izuzecima. Kada vec generalizujemo, cemu navodjenje izuzetaka?!

Ako neko nema ni struju u kuci, a kamoli vodu, kako uopste zamisljas redovno kupanje?! Na stranu to sto se u njegovom socijalnom miljeu i ne polaze puno na higijenu!

20. @ gamby

Hoces da kazes da dete od 9 godina ima i treba da ima pravo da odluci da li je skolovanje dobro za njega ili ne? Ili njegovi roditelji bez imalo skole? Takodje treba da imaju pravo da odluce koliko je razreda osnovne skole dovoljno? POSTOJI RAZLOG ZASTO JE OSNOVNO OBRAZOVANJE OBAVEZNO!

Sto se tice tvoje teorije "da hoce da rade, nasli bi posao" - dosta njih i radi u Gradskoj cistoci, ukoliko nisi primetio. A takodje je poznato da se od fizikalije izuzetno dobro zivi, i da je to veoma zgodan nacin zaradjivanja, kako za mlade i zdrave, tako i za stare, bolesne i zene. Decu da ne zaboravimo.

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.