Prijava

Слажем се са малим прстом.
Ја иначе готивим цигане (као подврсту рома по критеријуму начина живота). Имала сам прилику да живим са њима (немате појма како је тешко наћи гајбу у зрењанину), делили смо двориште а они су тамо живели на свој начин, скупљали свакаква срања, свађали се, певали и били прљави. Догодило ми се више пута да заборавим да затворим прозоре на колима са све неким стварима унутра а они су ми увек чували кола од лопова док не дођем, то је било тако дирљиво. И сваког јутра када сам устајала у 6 ујутру да идем на посао да ме јебу у мозак, сам им завидела што устају јебено срећни, слушају неку болесну музику и певају, јебе им се за све.

Има их разних. Баш као и свих осталих.

U Kraljevu sam sedeo u parku kod zeleznicke stanice cekajuci voz i gledao dva mala ciganceta kako se igraju nekim otpadom. Potpuno srecni i veseli, osmeh od uveta do uveta. I prljavi, naravno. Roditelji su im bili tu negde pored ali nisu obracali paznju na njih. Pored je bila gospodja sa detetom od pet godina koje je takodje htelo da se igra, ali gospodja je bila u fazonu "Ne diraj to Svetozare, to je prljavo. Ne penji se na klupu Svetozare, pasces. Sedi lepo Svetozare, ne izmotavaj se".

Pomislio sam - ako mu ova sad kaze "ne guraj prste u nos Svetozare, odnece te cigani" jadni ce Svetozar gurnuti obe i ruke i noge u nos jer to da ga odnesu cigani se cini kao daleko lepsa perspektiva nego da zivi sa tim debilom od zene.

Догодило ми се више пута да заборавим да затворим прозоре на колима са све неким стварима унутра а они су ми увек чували кола од лопова док не дођем, то је било тако дирљиво.

A možda su se samo držali one "ne seri gde jedeš" poslovice. :)

A Svetozar će verovatno da izraste u normalnog čoveka a ima i velike šanse da izbegne neku boleštinu, za razliku od cigančića koji se valjaju u prljavštini.

Dvajt, Svetozar verovatno i hoce izrasti u normalnog coveka i bice samo jos jedan poslusni saraf u masini koji radi osam sati dnevno sest dana u sedmici i jedva ceka penziju pa da na miru umre . Onaj kog mi smatramo "normalnim covekom" je zapravo jedno tuzno i nesrecno bice, ustrojenog duha i zapecacene sudbine.

Izvini prste, ali meni je malo glupo to pridavanje nekog dubljeg smisla ciganskoj neodgovornosti, prljavštini i sličnim odvratnim običajima. Šta sad, oni su kao nešto srećni zbog toga što žive u svojim divljim naseljima? Oni su slobodnog neuštrojenog duha zato što se ne kupaju, skupljaju sekundarne sirovine i ne šalju decu u školu? Šio mi ga Đura.

U Kraljevu je na klupici sedeo i onaj lik od 17 godina kada mu je Ciganin,takodje maloletnik, prišao,tražio sok i onda ga ubo kuhinjskim nožem u grudi.
Dečko je umro.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/58119/DE%C4%8CAK+NO%C5%BDEM+UBIO+MLADI%C4%86A.html

Na romansiranje parazitizma,neodgovornosti,pokvarenosti i primitivnosti imam odgovor kao Dvajt. Šio mi ga Djura. Jebiga prste.

Isto bih rekao i za satanizovanje odgovornosti,sistematičnosti i želje za redom i stabilnošću. (Što ne tvrdim da Srbi poseduju u nekoj preteranoj meri,bar ne u onoj kojoj bi ja voleo. :) )

Sto je najveca fora ja razumem zasto tako mislite, vas misljenje je sasvim na mestu i logicno, i ja sam mislio tako pre.

Samo, ja ne pricam napamet.

Jedan period zivota sam proveo ziveci slicno kao oni, cak verovatno gore nego oni jer oni bar imaju one svoje kucice od kartona a ja sam ziveo na drvetu. Iako je bilo hladno, neudobno i nisam imao da jedem svaki dan osecao sam se veoma, veoma srecnim. Ja ne umem da objasnim zasto je to tako i nema nikakve logike u tome.

Ne mozete da shvatite nesto sto niste iskusili, ja to ne ocekujem.
Ocekujem samo da razumete da ne mozete da razumete.

Ne mislim naravno da su oni srecni zato sto su prljavi, zive u kutijama od frizidera i skupljaju otpad, oni su srecni uprkos tome. I ne mislim da romansiram taj nacin zivota, nema nista romanticno u tome. Samo vam pricam o tom fenomenu srece koju donosi neposedovanje.

Ok.Ima logike u tome skroz.Ne poseduješ,nemaš odgovornost,nemaš pritiska ok,srećan si.
Neko se može i tako osećati,razumem.

Ali neko i ne.Ja ne bih.Mnogo veću sreću bih osetio u posedovanju,pritom ne materijalnom toliko (mada i ovo nije zanemarljivo) više u posedovanju moći.

Romi sa druge strane,nisu srećni zbog neposedovanja.Oni bi i te kako posedovali.
Ne vidim drugi razlog za kradju,razbojništva,ubistva,prošenje.
I socijalnu pomoć rado poseduju.

Ja tebe potpuno razumem u kontekstu te priče o neposedovanju i zadovoljstvu takvim životom.
Ne razumem kako si celu tu priču povezao sa Ciganima i sve njihove negativne osobine opravdao neposedovanjem

Не верујем да су ти Цигани који тако живе срећни због тога и да не би желели да живе као Светозар, а знам да огромна већина не убада седамнаестогодишњаке по парковима. Многи су на овој теми добрано загазили у генерализацију (у оба смера) по питању "народа и народности", а то није ни паметно, ни фер, ни продуктивно. Ал тема је тако постављена да другачије није ни могло бити.

Ne možeš da vodiš ovakvu diskusiju bez generalizacije jebiga.
Ali generalizacija nije toliko loš koncept koliko se predstavlja.

Зависи ко је користи и на који начин. И ко је погођен генерализацијом.
Ја мислим да је лоше користити је у овом контексту, јер нису сви припадници једног народа исти. А и да јесу, тиме се проблем неће решити, само ће се погоршати. А проблем реално постоји.

Ne razumem kako si celu tu priču povezao sa Ciganima i sve njihove negativne osobine opravdao neposedovanjem

Ovde gde sada zivim ih ima koliko volis i vidim da su ljudi srecni. Ne moze to da se odglumi, a i sto bi glumili kad ne znaju da ih posmatram (ne, ne uhodim ih i ne virim im kroz prozore :))
Povezao sam to jer mi je ovo jedino sto mi je zajednicko sa njima i zbog cega bih mozda mogao da shvatim zasto su takvi. Moguce da gresim ali tek onda nemam pojma koji se kurac keze po ceo dan :)


Dvajt
pre 2 sata

Догодило ми се више пута да заборавим да затворим прозоре на колима са све неким стварима унутра а они су ми увек чували кола од лопова док не дођем, то је било тако дирљиво.

A možda su se samo držali one "ne seri gde jedeš" poslovice. :)

могуће :) Али, јеби га, циганин може да ми украде новчаник, а живот ће да ми уништи цивилизовани, образовани, миришљави Борис Тадић, рецимо.

Али, јеби га, циганин може да ми украде новчаник, а живот ће да ми уништи цивилизовани, образовани, миришљави Борис Тадић, рецимо.

Е,ту долазимо до суштине приче-не могу нам остали нанети зло онолико колико би ,,наших'' требало да се чувамо.

Они су зло понајвише у естетском смислу. На свим осталим пољима их многи шишају

svi znaju da sam ja bio zaljubljen u jednu ciganku, ajšu, u prvom i drugom osnovne. a mnogo sam se ložio i na jednu što se vozila sa mnom u busu svako jutro iz gimnazijskih dana. meni su oni, u estetskom smislu skroz prihvatljivi.

U estetskom smislu bi trebalo da vidite nekoliko mojih komsinica. Plakali bi ste... Gvozdenovic bi se odrekao kupanja, a Dvajt bi promenio ime u Tarzan Ramadanovski :))))

Мени је први момак био циганин :) Али није живео у картону, ишао је чак у седми разред и плус је имао посао (у луна парку :) Сви после њега су били лузери.

Кад сам рекла естетски, нисам мислила на њих него сва она срања што праве по градовима и што вуку са собом.

Opet ste razvukli temu u nekakvo šarenjavo,pomiriteljsko oftokipovanje. (mada se slažem da izvesne pripadnice mogu biti estetski doživljaj,ipak poreklo vuku iz Indije a odatle je puno misica :) ).

No dobro,to mi ne smeta ali pokazuje da nemate jake argumente.

Naravno da oni nemaju monopol nad zlom i da nam umiveni,čisti,beli,pravoslavni i ugladjeni smrad ujebava život svakodnevno i na mnogo dubljem nivou.

Bitno za shvatanje onoga što hoću da kažem je napomena da ja recimo ne smatram je da je moj narod nešto preterano kvalitetan.Recimo da su mi Romi trabant a Srbi pa šta znam...dačija solenca. :)) Nisam srpski,pravoslavni suprematista.

Ali postoji disproporcija izmedju potencijala za stvaranje zla i neugodnosti koje poseduju i zla i neugodnosti koje prave izmedju Roma i ostalih narodnosti ove zemlje.

Plastično rečeno,taj Boris Tadić je zao nekih 3% koliko može da bude ako mu se digne patka.
Rafiti Haljimi ispod gazela koristi nekih 94% tog potencijala kada pokrade 20 kila bakra za jedno veče,prebije ženu i napije se brlje.
A da je na poziciji Borisa Tadića koristio bi 99%. I bilo bi gadno.

A zajebano može postati kada se sticajem okolnosti,nadomesti sve ono što Romi sada nemaju.Brojčanu većinu,uplet u institucije,centre moći,mogućnost odlučivanja,upliv u medije.

Kao što sam rekao na ovoj temi davno.Diskusija na ovu temu je moguća u ovakvom duhu jer te okolnosti još nisu ispunjene.
Ako jednog dana budu ispunjene...pa jebiga.Nadam se da sve ovo nisam bio u pravu.Tol'ko. :)