Prijava
 1.    

  Oguglavanje

  Bilo je davno, kada dobili smo ovaj svet za sebe. Bili smo najmoćniji, i o svemu, odlučivali smo samo mi. Svega je bilo na pretek, a zemlja se činila beskonačnom, bili smo slobodni i voljni, žudeli za avanturom, želeli sve da otkrijemo. Nekada smo se borili sa prirodom, nekada sa samim sobom, i ništa nas nije moglo zaustaviti..

  Došla su vremena velikih carstava. Pali smo pod ropstvo, tiranije i strah, oduzeli su nam posede i glas, stvorili sebi sluge i graditelje svojih spomenika. I mi smo se izborili.

  Stiglo je doba otkrića, počeli smo da oplemenjujemo duh, krenuli ka Indiji, Atlantidi i Novom svetu. Čovek je bio lepši nego ikad..Nastupio je mračni srednji vek, volji je oduzet značaj, poveli su nas u besmislene ratove, podelili su nas na klase, posvadjali po boji kože, osiromašili nam duh i gurnuli u stranu..I mi smo se izborili.

  A onda smo izgradili sebi novi svet. Izumeli lokomotivu, popeli se na mesec, zavirili u svaki ćošak sveta, pobedili dva velika rata, i činilo se da nam kraja ne može biti.

  A onda smo oguglali..Oguglali smo na gladnu Afriku, na nepravdu i na granice; na ratove u cilju mira, na sidu i na laž. Uzeli smo slobodu zdravo za gotovo. Podelili su nas na još više klasa, dali nam zakone po kojima privredjujemo, dali nam tv i kompjuter da se zanimamo, da ne razmišljamo o pitanjima i stvarima za koje su nas ubedili da ne možemo da menjamo. Postali smo individualan čovek, oguglao na crnu hroniku, kredite, posao koji mrzi, globalno zagrevanje i rat na bliskom istoku..

  Ali mi ćemo se izboriti.