Prijava
   

Šparkasa

Štedna kasica na gastarbajterskom jeziku. Obično simboliše kasicu prasicu, ali u Nemačkoj ima značenje društvene zajednice koja se bavi investiranjem štednje i obračunom kamate za račun onih koji ne žele da rizikuju previše, a imaju nešto viška novca.
U suštini označava glomazni aparat koji ne šteti uopšte, ali ima veoma mali prinos. Sigurica.

- Brate, daj fon da pošaljem poruku, ostao sam bez kredita.
- Evo, ali malo je komplikovano, blekberi traži da ukucaš šifru, pa da pronađeš u meniju slanje poruke, a onda moraš da izabereš da koristiš broj samo jednom, pa da ukucaš...
- Jebala te ta tvoja šparkasa od telefona! Lakše mi i jeftinije da odem do ortaka i kažem mu lično šta sam hteo da mu javim!

Komentari

Bravo, ujka Gurmanu. :)

Dobar primer, čisto da se vidi gde može da se upotrebi, inače nisam znao za izraz +++

ja sam iz perioda i sa prostora kad i gde se mnogo odlazilo u zidariju po Nemačkoj - svaki se vrati sa komentarom da su mu puno para uzimali u šparkasu pa mu vratili gomilu kad je odlazio - i uvek uzrečica za svaku komplikovanu i tešku spravu "Jebala te ta šparkasa!" :))

"Jebala te ta šparkasa!" :))

Vidim da mi je nešto poznato. Bili su neki Gitanosi na nekom selu kad sam bila kao klinka, pa se vratili iz Nemecke jako važni, a ovi ljudi što su nam izdavali sobu kao za odmor u prirodi (to je bilo neposredno posle bombardovanja) su ih gledali kao bogove. Još kad su za njihovu ćerku doneli barnbiku... Haos. I sad sam se setila da su jako furali taj izraz ti gastarbajteri i mnogo su ubacivali nemačkih reči da se prave bitni.

Sparkasse Finanzierung - Wenn Sie einen Kredit brauchen!

Ja, ja, suchen schpritzen :))

odlična, bolja od engleske verzije :)

Haha, setih se jedne priče koja se završava sa"Jeb'o te tvoj biciklo". +++

Dal' znate, kad smo već kod Nemaca i Nemačke, da je za dobijanje studentske vize radi studiranja tamo, potrebno imati na sopstvenom računu, i to u nemačkoj banci, skoro 8000 eura?! ŠKK?! Koji jebeni reket!

+

Чуо сам за израз једном, али не знам где и у ком значењу...
Одличан опис и пример. ++