Prijava
   

Uspeh se ne prašta, a tek (materijalno) bogatstvo

Veoma rasprostranjena pojava, pogotovo u siromašnijim zemljama, gde uglavnom ljubomora (neretko i lažni moral) diktira kakva će se osećanja gajiti prema osobama koje su uspešne (kako god da su uspele). I šta god ti uspešni uradili, neće biti odobreno od te ljubomorne okoline.

1. Skupoceni auto proleće ne obazirući se na pešački na koji su stupili pešaci:

"Vidi ove stoke! Osilio se zbog para! A i ima zato što gazi sve redom!"

2. Skupoceni auto staje pešacima na pešačkom:

"Vidi ga što je stao da ispozira onim devojkama tamo!"

1. "Vidi onog, majke ti! Uz'o pare na neku prevaru, pa će sad on da mi bude ktitor za crkvu! Ču, crkvu!? Bolje da napravi vrtić ili školu, da uradi nešto za decu!"

2. "Vidi onog, majke ti! Uz'o pare na neku prevaru, pa mi on sad našao da gradi školu! Da nam deca uče da budu lopovi ko i on! Bolje da je napravio crkvu, da ima gde da se moli Bogu za sve što je radio!"

1. "Vidi onog tatinog sina! Samo troši očeve pare, a nigde ništa ne radi! Šta će kad mu tajo umre ili ako propadne?! Ima da umre, onako nesposoban!"

2. "Vidi one budale! Ćale mu buržujčina, ne zna kol'ko para ima, a on završio Elektrotehnički i sad šljaka i znoji se na terenu. Ide po nekim vukojebinama da razvlači kablove i montira nekakve predajnike. Ma budala!"

Ima primera koliko hoćete, a ja bih vas zamolio da date svoje mišljenje, šta su sve razlozi animozitet prema uspešnim i bogatim.

Komentari

У сиромашним земљама се за оне који су "успешни" по правилу зна како су се поуспешили.

Piše se "skupoceni auto" a ne "skupoceno auto".
I promeni "Elektrotehniški" u "elektrotehnički".

Може и "скупоцено" у источно-херцеговачким.

И плус. Одлична.

Пошто је ауто средњег рода, онда је скупоцено. Аутомобил је скупоцени.
Плусина к'о канта, одлично запажање гледе прихватања појаве буржујства међу Србима.

Пошто је ауто средњег рода, онда је скупоцено. Аутомобил је скупоцени.
Плусина к'о канта, одлично запажање гледе прихватања појаве буржујства међу Србима.

Auto srednjeg roda?
"Taj" auto, ne "to" auto.
Automobil je skupocen (a ne "Аутомобил је скупоцени").

Poslušao sam Zyclona, jer je reč "auto" skraćenica od "automobil". Neka bude tako... :))

Mačkeru, uglavnom je tako, ali ima izuzetaka. Pre neki dan sam čitao komentare na B92 na tekst "Ruski kredit pokriva dug prema MMF-u?" (ili tako nekako), gde je jedan komentator lepo rekao, uz sjajno objašnjenje, jer od 1975. je posmatrao dešavanja na zemunskom keju i kaže da su pre svi imali skromne čamce, poneki sa kabinom, a da se imalo para. Danas se nema para, a vezani gliseri i neke rečne jahte. I konstatovao je da je bogati Srbin = siromašna Srbija.

Е да га јбм :) у мом селу се каже 'то ауто' а не 'тај ауто'. Или, каже се 'узео сам скупоцени аутомобил', што би био придев.