Prijava
 1.    

  Vasa Pelagić - narodni učitelj

  Medicina koju je Vasa Pelagić sprovodio pre sto godina, danas zvuči urnebesno smešno i gotovo nemoguće, da bi se i nadrilekari postideli.

  Izvodi iz njegove knjige "Veliki narodni učitelj" 1898.g.

  *~~~~ZUBNE CRVE IZVADITI~~~~~
  U šupljim zubima ima malih crvića pa ih zbog toga treba vaditi, čim se opazi koji zub šupalj. Za taj posao nađi stablo bunike sa čaurom, pa onda donesi preda se punu šerpenju vrele vode i žara. Bolesnik treba da se nagne nad sudom i prekrije kakvom krpom. Tad nek sipa na žar seme od bunike i drži otvorena usta nadnešena nad vodom. Ostati koliko god se može istrpeti.Sline iz usta neka teku u šerpenju. Kad se digne krpa mogu se videti u vodi životinjice nalik na male končiće. Tim se spasava čovek od daljeg jedenja zuba i crvića, a samim tim i ostalih bolesti...

  *~~~~KORNJAČINA KRV~~~~

  Krv od kornjače odlično leči lupanje srca. Zaklati treba kornjaču ma kojim načinom, pa odma popiti svu krv koja iz nje isteče. Krv ova je slatka i veoma lekovita, ne samo za ovu, nego i za sve unutrašnje bolesti. Kornjači se mora uvatiti glava klještima, inače se ne može zaklati.
  *~~~~GOVEĐA BALEGA~~~~

  Za mnoge će ovaj lek izgledati čudnovat u prvi mah, ali kad se razmisli od kakvih se lekovitih trava sastoji kravlja balega, ovo će mu biti razumljiva stvar.
  Uzme se iz jutra 10 kala friške još vruće kravije balege, i izmeša je dobro u 12 do 15 litara čiste bunarske vode, pa se stavi na tiju vatru da stoji puna 24 časa. Očistiti od trunja i odliti u čiste sudove i dobro zatvoriti. Voda je ugasite boje i prijatnog mirisa. Ona nije ni malo neprijatna za piće i leči mnoge bolesti.