Prijava
 1.    

  Voditi nekrst na krst

  Postati izdajnik, biti izrod. Izraz koji potiče još iz vremena turskih osvajanja i ropstva pod Turcima, a odnosio se na ljude koji su prelazili u islam, koji su služili i odavali ljude Turcima ili se čak i borili na strani Turaka protiv svog naroda.

  U današnje vreme znači raditi nešto što izaziva čuđenje, osudu i gnev, odnosno raditi nešto što poprilično odudara od okoline u kojoj važe određena pravila.

  - Sinko, šta se dešava sa ovim tvojim detetom?
  - Što? Šta mu fali?
  - Kako šta mi fali? Ne obilazi nas, kao da nema babu i dedu. A i kad dođe, nikad nije gladan, odbija hranu, a pogledaj ga kakav je mršav. Kad god dođem kod vas, on sedi na onom ledenom betonu. A i ovde kod vas vuče promaja ispred zgrade. Još mi kaže da nikog nisu ubili promaja i 'ladan beton. Ju, ju, ju, pa ja znam da su tol'ki ljudi pomrli od toga, a on slinavko misli da zna bolje od mene. Pustio kosu, ne šiša se, ide sav čupav. Umesto da sluša Smederevca, Ćanu, tako neku lepu muziku, on sluša neke drekavce. To đavoli neki pevaju, to nisu ljudi. Ne bi on tako meni da je moje dete. To ga ova tvoja žena vaspitala tako. Napustila ga, zato što su je njeni tako napustili. Naučila ga da vodi nekrst na krst. Ja sam tebi, sinko, lepo govorila da ne znaš koga u kuću dovodiš.