Prijava

zajebi radnju nema nista bez sunke :)

Za kotlic sam uvek raspolozen.Babun mi je Madjarica,naucila me je da spremam gulas i paprikas samo tako.

ae moja ekipa se takmicila ja i ming pobedili ziri je cinilo oko 30 ljudi:)

Svaka cast.Imam ja ekipu u N.Pazovi,svratim ponekad,i svi su opaki kuvari.

@Pajko i @Jezivi - "ne dirajte Sremcu i Bačvaninu u gulaš". :DD Cimer mi je Sremac, a ja sam Bačvanin. I da, jeste neka vrsta gulaša. Gušće je od paprikaša, a ima vrstu mesa kao i paprikaš što ima. Šta će biti drugo!? :D

"Tradicionalni Pileći Kari"

vreme: priprema 20 minuta, samo kuvanje 25 minuta

potrebno: ca. 1kg pilećih bataka/karabataka (bez kože, sa otklonjenim ekscesima masti, i bataci odvojeni od karabataka)
2-3 veće glavice crnog luka, isečene na kockice (ne previše sitno) kafena kašika zgnječenog belog luka
max 2 supene kašike ulja (ev. puter, ali onda još manje) kafena kašika svežeg, rendanog đumbira
šećer, so 6-8 sušenih listova karija
3 "zvezdice" anisa 3-4 karanfilića
3-4 čaurice zelenog cardamoma (po mom mišljenju i 2 su dosta) štapić cimeta ca. 5cm (ne zamenjivati prahom, bolje skroz bez ako nema štapića)
1 kafena kašika haldija/turmerika/šafrana (može i bez, ali najbolje haldi) kokosov butter/kokosovo mleko/kokosovo brašno, ko šta ima, može i bez
paradajz bez ljuske, ca. 2-3 manja, bez dodatnih sokova iz konzerve 1-2 supene kašike seckanog svežeg korijandera (nije moranje)

Tradicionalni Pileći Kari je, za razliku od "Butter Chicken" i "Tandoori Chicken" nešto što zaista potiče iz severne Indije, i među samim Indijcima je izuzetno rasprostranjen i voljen! Kari se uvek servira prosto sa dodatkom belog pirinča (Basmati, po mogućstvu), hleb i salate mu baš i ne pristaju. Predstojeći recept je prilično pro, te se i sami Indijci ukake kad im se servira, oni to sve zbatrgaju kod kuće (naime, indijska hrana, u Evropi i Americi egzotična kuhinja, je u Indiji poznata i kao - hrana)

1. Unapred pripremiti piletinu (otklanjanje vidljivih masnih viškova i kože je jedini preduslov za uspeh u ovom poduhvatu, zaista)
2. Unapred pripremiti crni luk, beli luk i đumbir, kad se tiganj ugreje sve ide veoma brzo
3. Ugrejati ulje na srednje nisku-nisku temperaturu (tipa 2 od 10, el. ringla) i ubaciti u tiganj štapić cimeta, listove karija, anis, cardamom i karanfilić. Pržiti 3-5 minuta dok listići karija ne počnu da menjaju boju i uvijaju se
4. Izručiti u tiganj beli luk, crni luk i đumbir; promešati i uz još 2-3 razmrdavanja varjačom pržiti i dalje na niskoj temperaturi (tiganj sve vreme otklopljen) dok luk ne dobije braon boju
5. Dodati haldi, dobro promešati i pržiti još minut-dva
6. Dodati batake i karabatake na tiganj, prekriti ih "sosom" i po želji ostaviti na istoj temperaturi ili podići do četvorke (od deset), ne više; poklopiti tiganj; kada je sos nakon 5-7 minuta postao manje-više tečan možete pojačavati temperaturu ako vam se ne čeka
7. Kada je piletina skoro gotova (ca. 15 minuta od polaganja na tiganj), možete dodati kokosov puter/prethodno proprženo kokosovo brašno/kokosove iglice (bez ulja, samo 'nako na praznom tiganju, na brzaka i na jakoj temperaturi uz konstantno mešanje), sve odoka, kol'ko uopšte volite kokos; dodajte i paradajz
8. Pošto je tiganj sada već pun tečnosti, "kuvajte" na istoj temperaturi, ili ako želite da sos bude kompaktniji, poklopac u stranu, i jača temperatura; kroz 5 minuta je sve gotovo, u međuvremenu možete prosuti i seckane listove korijandera u tiganj
9. Servirajte direktno sa vatre uz pirinač na tanjiru

priprema pirinča (po mogućstvu basmati, ili bilo koji duguljasti, "himalajski" pirinač)

Ae u zdravlje, uživajte i javite utiske!

* Ono što se kod nas zove kari samo je jedna od mnogobrojnih začinskih mešavina koje uključuju kari (list), i sama uopšte ne potiče iz Indije, mislim da su je provalili Britanci; elem, dalje od jela sotim, to nema veze sa ovim receptom Ima da se uzme kod nas u konzervama, ali sveži će poslužiti daleko bolje, iako, ponovo po mom mišljenju, upropaštava jelo načisto, probajte slobodno skroz bez

Ovako:

Pola kilograma belog brašna, jedna šolja jogurta, kašičica sode bikarbone i 3 kašičice soli.

Postepeno dodavati jogurt u posudu sa brašnom i mesiti. U suštini što duže mesiti testo, jer svako testo je sve lepše što se duže "izrađuje". Ne dozvoliti da bude ni previše gnjecavo, ni suvo.
Peći na 200 stepeni 40 minuta. I jesi vruć sa nekim kajmakom, sirom, šunkom :))

Kakav ispadne? Probala bih ga mozda sa sojinim jogurtom, nisam samo sigurna kako ce ispasti. Stavi neku otprilike sliku bar. Jesi li probala sa crnim?

Исиецкаш 3 чена белог лука на што ситнија правилна геометријска тела.
Загријеш тигањ са мало уља.
Метнеш тај ишјечен лукац у тигањ и туриш соли колко ти душа иска.
Када 90% белог лука постане браонкасто сунеш једно четврт шоље теријаки соја соса у тигањ али пазиш да не направиш пожар.
Пропржокуваш то још минут два и скинеш.
Узмеш векну леба и умачеш и развалиш се.

Nisam pravila sa crnim brašnom, mada mislim da može. Isto tako i sojinim jogurtom. Probaj, nisu skupe namirnice, a i neće ti uzeti puno vremena.

Ovaj sa belim brašnom i kad je pečen bude beo, ali mi ima super ukus. Mnogo je "sitiji" od ovog običnog hleba iz pekara, a meni je kul, jer ne volim kvasac.

Zaboravila sam da napomenem da je bitno da ga stanjiš dobro, da ne ostane živ unutra, jer naraste od sode bikarbone.

Vazi, hvala puno, isprobacu. Da li dugo traje?
Ovaj moj koji pravim je kao kolac, tezak je, ovako nekako izgleda:
http://www.baltictimes.com/photos/464/18486.jpg
ako hoces nekad ostavicu ti recept.

Obavezno ostavi kad budeš bila raspoložena.

Evo jedno super jelo:

Propržiti na ulju malo crnog luka, dodati iseckan beli luk i slaninu i nastaviti sa dinstanjem. Posebno pomešati pola kesice supe od pečuraka sa jednom šoljom jogurta i malo pavlake i time preliti ovu proprženu slaninu i luk, tako da se dobije malo gušći sos. Obariti brokoli ili neko drugo povrće i preliti sosom :) To obožavam da večeram.

Kako sam ponosan na sebe, kuvanjem se bavim intezivno nekih godinu i po dana, i sada kada imam neke gomile pokapiranih principa u rukavu, rado eksperimentišem. Večerašnji epic win:

Vehbijine ćureće sise sa mentom

1/2kg ćurećih grudi ((bez kože))
200-300ml jogurta/pavlake, šta smatrate da je bolje za mariniranje, ja bih išao na tečnije&manje m.m.
3-4 dehidrirane ljute paprike (chilli npr.), isečene uzduž popola
3-4 čena belog luka, najbolje sitno seckanih
1 supena kašika limunovog soka
1 supena kašika ulja
1 supena kašika mirođije (sušena, sveža pa seckana, štagod)
max. 1 ravna supena kašika koncentrata paradajza
1 supena kašika veoma sitno seckanih listova sveže nane
1 kafena kašičica soli
dehidrirani ruzmarin
crni biber

Priprema: sat i po, uključujući mariniranje od sat vremena
Služi: dvojicu 'vakih.
Bonus: niskokalorično i nemasno, krcato proteinom. Ulje možeš i da izbaciš, ali onda više računaj na kuvanje nego na prženje, te shodno tome - malo više jogurta u smesu.

1. Isečeš grudi na poduže trake jednake debljine i "dubine" (da dobiješ tipa 2x2x15, još tanje = još bolje).
2. Ubaciš u činiju u kojoj ćeš marinirati meso jogurt i sve što sledi: beli luk, nanu, so, limunov sok (može limeta, može kupovni limunov ekstrakt, mindeđ), čili paprike (sa sve semenjem, ako nemaš cele, bolje neka ljuta u prahu nego sveže), mirođiju, koncentrat paradajza (ako nema, pre bih izostavio, nego nalivao 2dl domaćeg soka od paradajza), a nehajači za kalorije, mož' i malo ulja direkt u smesu.
3. Dodaš tračice ćurećih grudi, i rasporediš "sos" tako da je sve prekriveno, može i potopljeno ako ti se omaklo sa jogurtom, posle ćeš da cediš. U najboljem slučaju, prekriješ činiju najlonskom folijom i meteš u frižider na sat vremena, garantuje dobru "razmenu" ukusa.
4. Ugreješ ulje na širokom tiganju i na jakoj vatri, i polako oceđuješ vodu/ulje koji su se izdvojili u činiji, i načelno svu suvišnu tečnost, mada ne bi trebalo da je ima uopšte, ako se držiš razmera iz recepta. Poenta je prosto da ne sme da se kuva kad baciš na tiganj, mora da se prži. Baciš meso, rasporediš tako da je svako parče direktno izloženo vatri.
5. Dok se jedna strana ispekla, već je meso i ispustilo vodu i sos, ako ceniš da kreće da se kuva, pojačaj vatru. Okreni trake, dodaj malo ruzmarina tu i tamo, i sad može i bibera ako voleš.
6. Sos počinje da isparava i pretvara se u gusti preliv, meso je gotovo.
7. Garniranja i to - nebitno, goste impresioniraj belim vinom, bitno da se jede vruće.
8. Napravi tzatziki kad već imaš nane, dobar je kao "raita" za ljutkastu ćuretinu.

edit: ne znam što neće da mi linkuje sliku za trake, ne znam kako se to precizno zove na srpskom, google -> meat strips da vidite o čemu se otprilike radi.

Moja ishrana je čisto sportska i sa što manje bespotrebnih masti. Kuva se od nemasnih namirnica i sve je na maslinovom ulju.

Krenimo od ćufti.

Sastoci:

-1/2 kg faširanog mesa
-pola šolje smrvljenih slanih krekera
-3 kašike WHEY proteina
-jedna kašičica čilija
-manja glavica sitno, sitno, sitno sjeckanog crnog luka
-bijeli luk po ukusu, kako ko voli, al' bar jedan čen ili 2 kašike u granulama.
-paradajz sos (otprilike jedna čaša, oko 200 g)
-parmezan (1 kesica)
-posni, nemasni sir (3% m.m., nikako zamjenu od soje već striktno pravi sir, zamjena će pustiti mašćugu, a ovaj pusti sirutku)

U meso umiješati krekere, whey protein, čili, crni i bijeli luk te začine po želji (može malo karija, muškatnog oraščića ili vegete, sve po želji i navikama). Miješati rukom dok se masa ne sjedini i ujednači.
Oblikovati okruglice i peći na maslinovom ulju. Kada su skoro gotove iscijedimo ulje te dodamo paradajz sos i ostavimo da se zagrije. Kada se sos ugrije dodati nemasni sir i miješati dok se sir ne počne topiti.
Nakon serviranja posuti parmezanom.
Jesti sa integralnim hljebom ili tostom.

Može se praviti i verzija kada se izdube integralne zemičke, stave se ćufte i sos, pospe se parmezanom i malo u rernu da se zapeče.

Треба ми нешто фино слано, можда тјестенина, али што могу сам да спремим иако сам нуб обични...
И нешто слатко, а да то није патишпањ.

A je l' 'oćeš za danas nešto posno ili 'normalno'?
Sjetih se nekih voćnih kolača, lako se prave i odlični su.

e ovako. slano: možeš pastu neku, bilo koju, i sos. sos možeš da napraviš tako što ćeš na malo ulja propržiti crni luk, i npr. slaninicu sitno seckanu, onda dodaš malo bibera, soli, origana, aleve paprike, karija, belog luka, šta godimaš od začina, i na kraju sipaš paradajz sos i malkice kečapa (zbog gustine) i to ostaviš jedno 15 minuta da se ukrška na tihom. time preliješ pastu i voila! umesto slaninice, možeš i pečurke, ili crne masline, možeš i neko meso (iseckano na kockice) šta god te volja.
slatko: uzmeš lisnato testo, rasklagijaš. na dno okrugle tepsije poređeš voće, jagode, maline, kupine i tako to (ima zamrnuto da se kupi, nije skupo), preliješ istopljenim šećerom (oko 4 supene kašike istopiš, ali nemoj da bude tamno braon, čim se istopi skidaj), i to prekriješ i ušuškaš onim lisnatim testom. viljuškom tu i tamo bicni testo da se ne bi previše nadiglo. dobro zagrej rernu, ubaci i smanji malkice. kad testo porumeni - vadi ga! uzmeš veliki tanjir, prerkiješ tepsiju, i brzim okretom okreneš )da se prebaci na tanjir tako da voće bude gore). isečeš kao picu i rokneš dve kugle sladoleda na parče kad ga serviraš (pođeljno sladoled od vanile). i voila - tart!

bon apetit!

A je l' 'oćeš za danas nešto posno ili 'normalno'?
Sjetih se nekih voćnih kolača, lako se prave i odlični su.

Ма иначе, не мора да буде посно, ја ни данас не постим, синоћ сам се најео пасуља као стока :)

e ovako. slano: možeš pastu neku, bilo koju, i sos. sos možeš da napraviš tako što ćeš na malo ulja propržiti crni luk, i npr. slaninicu sitno seckanu, onda dodaš malo bibera, soli, origana, aleve paprike, karija, belog luka, šta godimaš od začina, i na kraju sipaš paradajz sos i malkice kečapa (zbog gustine) i to ostaviš jedno 15 minuta da se ukrška na tihom. time preliješ pastu i voila! umesto slaninice, možeš i pečurke, ili crne masline, možeš i neko meso (iseckano na kockice) šta god te volja.

Ово ме подсјећа на оно што у ресторанима на велики тањир добијеш мало травкица и то једеш, мени треба нешто да се накркам као прасе :)

Ово слатко ће да пробам чим се дохватим кухиње. Хвала :)

Јебите се. :) Одо ја сад у Макси да купим клопу, а после ћу да се ождерем.