Prijava
   

Evolucija

Beše u početku nepojamni singularitet koji nije zauzimao prostor, niti je vreme u njemu teklo, i sve što danas postoji u njemu je bilo sadržano. I desilo se nešto neshvatljivo, danas to zovu Big Beng, nepojamne i neverovatne energije se oslobodiše, i nastade Svemir, gusta i užasno usijana masa čestica. I materija i antimaterija su se u njemu sudarale, proizvodeći užasne eksplozije, po intenzitetu čoveku nezamislive.

A kada se svemir malo ohladio, počeše u njemu da se formiraju galaksije, ogromne grozdove vodonika poče da ujedinjava nova sila, gravitacija, i prve zvezde, moćne i nezamislivo velike, planuše fuzionim ognjem, prvi put osvetlivši tamu kosmosa. I ujedinile su se u galaksije, i prvi put sve što postoji po prvi put beše obasjano jasnom svetlošću.

I prva generacija zvezda sagorela je svoje gorivo, i svaka od njih je stradala u eksploziji kakva se danas ne može videti, i prosula je svoju utrobu, rasuvši teže elemente okolo. I nove zvezde su došle, malo tamnije, malo slabije, ali u sebi su čuvale oganj prethodnica. I teški elementi, šljaka prometejske prve generacije, poče da formira planete oko njih.

I jedna zvezda oko sebe sakupi dovoljno materijala i postavi u orbitu oko sebe desetine čvrstih tela, koje se danas zovu planete, planetoidi i asteroidi. I na trećoj planeti poče posle nekog vremena nešto čudno da se dešava: usled hemijskih reakcija zvezdane šljake počeše da se formiraju sve složenija i složenija jedinjenja.

I ta jedinjenja bejahu sve složenija i složenija, i na kraju dođe do toga da su počela da se spajaju u gomilice i grozdove koji sami sebe umnožavaju, i nastade život.
I život se borio, protiv sredine i protiv drugog života, i jeo je sve oko sebe što je stigao, i bivao je sve komplikovaniji, i opstajao je i rastao po zakonitostima prirodne selekcije. Svemir mu je slao istrebljenje, a on se svaki put oporavljao i bujao još jači, još raznovrsniji, slaveći stvaralačku snagu univerzuma.

I u svojoj mudrosti, priroda na kraju iznedri čoveka, vrhunac stvaranja, dragulj u kruni evolucije, najsavršeniju pojavu u univerzumu, stvora čiji mozak je najkomplikovanija stvar u svemiru, biće koje jede, pije, spava, jebe, sere i gleda TV.

Komentari

Свиђа ми се ово... ++

Знаш шта је глупо. Када уложиш труда у састав овако дуге дефке и онда дође неко и лупи ти мајнус а да не прочита.