Prijava

И још једна ствар у вези са Александром, он је ја мислим и први у античком свету, имао идеју неког "мултинационалног друштва", он није хтео да од персијанаца направи македонце, он је циљао на то да се они сви стопе у један народ, пре њега не знам за такав пример у историји, а много, много после њега се поново појавила та идеја.

Римљани су и пукли зато што су били задрти и конзервативни, зато што су триповали нешто слично нацистима, да су виша раса и тако то, и зато су их варвари самлели, да су римљани били отворени као што је Александар био, ко зна када би палао Римско Царство.

Овде грешиш. Управо су Персијанци фурали мултикултурализам, односно нису се много мешали у унутрашње ствари побеђених народа, пуштали их да буду то што јесу, уз услов да им је јасно ко је газда.. А Ацино стапање у један народ је у супротности са тим, и слично је ономе што су Римљани радили. И Грци (Македонци) су мислили да су виша раса. Ни Римљани нису били много затворени. Преузимали су и они много тога од других, само су то и даље називали римском културом. Отприлике као Амери данас.

Персијанци јесу имали тај вазални систем, у коме је допуштано вазалним господарима да имају неки вид аутономије, али је и даље постојао огроман јаз између разних народа и осећала се надмоћ Персијанаца.

Александар је мислио да уништи тај јаз, стапањем свих тих народа у један, али не тако што ће хегемонски издвојити један народ, и све остале народе подчинити њему, него баш супротно, ниједан народ да надмоћан, него да се створи временом нови. Ја то поредим са Југославијом... исто тако покушај да се створи вештачка нација, само што је у Александрово време то и било могуће...

Није ни да су Персијанци забрањивали осталима да им се прикључе, но добро, да не ширимо причу.

Ја то поредим са Југославијом... исто тако покушај да се створи вештачка нација, само што је у Александрово време то и било могуће...

Ког? Македонског или Карађорђевића? :)

хахаххаха. Нисам ни обратио пажњу на тај детаљ! :)...

Мислио сам на Македонског, а за овај други случај сматрам да никако, али никако није било шанси за успех...