Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
Šta mislite o pmf-u, tačnije fizici? Neko završio od vas?
Журналистика на Политичким Наукама- Шта мислите?
Ne bih se ja baš kladila u to...
Kolega, nemoj tako... A ljubav prema jezicima? :)
Кад смо већ код факултета, зашто је скочила школарина на Филозофском на 136 (чини ми се) 'иљада? Нпр. на Шумарском факултету се задржала на 60.
Е сад, овима што уписују нешто... Ја сам био на вашем месту у ово доба прошле године, и сад, након пола године на факсу и поново листајући ову тему, схватих да вам је Алфа и Омега у свих ових 12 страна Блек Холов коментар.
2. Ako imate neku vezu, studirajte nešto gde vam ta veza može naći posao. Veza mora biti jaka, baš jaka.
3. Ako nemate vezu, a sramota vas je da studirate neko lađenje jaja, onda upišite neki faks čija se diploma lako nostrifikuje u inostranstvu i čim završite faks, palite preko.
4. Ako baš volite Srbiju, upišite neki lelemud faks, tipa Viša poslovna, Singiduduk, menadžment, marketing, biznis u menadžmentu, menadžment u marketingu i sve te kombinacije, imaćete mnooogo vremena da završite kurseve iz bar 2 strana jezika, onda usavršite gomilu nekih kompjuterskih programa i to je do jaja.
Sve u svemu, u 90% slučajeva ćete pogrešiti ako upišete ono što volite.
Држте се тога, осим можда овога под четири. :Д
У ово сам се уверио на својој кожи јер сам хтео да упишем Филозофски, па пао (срећом!) и дошао у велику недоумицу у другом испитном року. Чекати другу (пауза, улењивање, поновно спремање пријемног за факс са малом перспективом) или уписати нешто што је остало у другом уписном року? А шта је остало? Ништа! Осим Шумарског. И уписа' га ја са ОВОЛИКОМ (фонт 72) предрасудом. Само што нисам заплак'о. Али се испоставило да је то ипак била далеко боља одлука. Друштво је изузетно (то ме је највише и зачудило, баш сам сељак пун предрасуда), а струку сам на крају и заволео. И што је најважније, има и перспективе. Уз везу (чак и слабију) тешко може да омане пос'о.
И данас, уплашим се на секунду, понекад, кад ми прође кроз главу како би све било другачије да сам остао на Филозофском са потенцијалном школарином од 118.000 на грбачи и огромном шансом да ми се у неко доба студирања дебело сахрани сав ентузијазам. И шта би се десило на крају, кад бих евентуално завршио? Вероватно бих седео ћику и играо ПЕС. Нажалост.
Филозофију, да се разумемо, ја и даље врло волим, читам и уживам у њој, али зарад бољег сутра, у оваквој земљи, морају да се праве велики уступци.
Иначе мислим да историчари имају бољу перпсективу од филозофа и осталих (психологија ван сваке конкуренције).
Класичне науке не бих препоручио ни непријатељу.
Već sam ovo pisala, al' da ponovim.
Šta god upisali, iz raznih razloga (emotivnih, materijalnih, blejačkih ili iz lojalnosti porodičnoj tradiciji) razmotrite i ŠTA ćete sutradan da radite (ja nisam imala nikog iz svoje struke u familiji i uletela sam naivno).
Posao se ne menja lako (takvo je moje iskustvo), razmotrite koliko će vas vaša plata koštati.
Danak se plaća na razne načine jer se na poslu moraju otrpeti razni momenti (stres, monotonija, hijerarhija, usavršavanje-neko to neće želeti).
Nije loše da se podseti : rađanje dece znači zastoj u karijeri ili se uzlazna linija održava (pod uslovom da imate muža za medalju ili majku u blizini).
Razmotrite i da li vam je dovoljna fakultetska diploma (ima i takvih poslova gde se postdiplomske takoreći podrazumevaju) i ukalkulišite i momenat nastavka drljanja po knjigama. Šta god mislili, to se dešava u situaciji kada su deca mala i roditelji počonju da poboljevaju (to meni niko nije rekao).
Sta kazete za arapski? :) i da li neko zna da li ce se povecati skolarine za ovu godinu na filoloskom?
Šta mislite o pmf-u, tačnije fizici? Neko završio od vas?
kasan odgovor, al mozda ces da procitas nekad.
Mislim da nikad neces naci posao u struci srbiji (ako ne racunas predavanje u srednjoj u struku) ali da vrlo lako, ali samo ukoliko si dobar student i stvarno te interesuje to, mozes naci doktorske na nekom tehnoloskom institutu bilo gde na zapadu.
Е, да. Слушајте Келта. :)
Његов пост је мене убедио да упишем Шумарски и до јаја ми је! Фала господине!
Koliko ja razumem, popušio sam ga šta god da uradim.
То свакако.
Његов пост је мене убедио да упишем Шумарски и до јаја ми је! Фала господине!
molim :)
skroz je kul kad ovako saznas da si nenamerno pomogo nekome. kad sam to rekao i sta?
a malopre ti citah post gore i bas se mislim da te dobro posluzila sudbina...
muka je sto kad se kaze sumarstvo i poljoprivreda odma pomislis na drvosecu i paora, a ustvari su to da kazem inzinjerska, prakticna zanimanja ko i svako drugo, sa jasnim istrazivanjem i vidljivim rezultatima.
kao takva su i zanimljiva.
упишите правни! ја уписао и шта ми сад фали, седам пута лечен...
a mogli bi malo mu da ga daju po marketingu paori i drvosece...
recimo, ovde je poljoprivredni fakultet - Faculty of Food Science and Technology, a sumarski spada pod zoology, ecology and plant sciences.
zvuci mnogo fensije, zar ne?
Ovde si rek'o. :)
kao takva su i zanimljiva.
Istina. Uglavnom se ljudi skenjaju kad im kažem šta sam upisao jer me verovatno vide sa sekirom i crvenom kariranom košuljom.
recimo, ovde je poljoprivredni fakultet - Faculty of Food Science and Technology, a sumarski spada pod zoology, ecology and plant sciences.
zvuci mnogo fensije, zar ne?
O, da! Marketinga nedostaje uprkos perspektivi! A ovo na inglišu je do jaja. Tj., kad bolje razmislim, na inglišu je sve nekako zvučnije. :)
EDIT:
Inače, sa opštim smerom je moguće raditi sve ove poslove, plus još nekoliko opcija (iskorišćavanje šuma, gajenje...), a na masteru ima do jaja modula.
super... drago mi je :)
za nauk, sledeci put kad te pitaju sta studiras, nemoj da kazes sumarstvo posto ce da te zamisle ovako:
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2010/1/8/89623/1401-Beta.jpg
nego kazi forestalne nauke, i oni ce da te zamisle ovako:
http://www.iwatchstuff.com/2011/02/24/will-smith-scientist-legend.jpg
Hahaha, usvojeno!
Mene zanima sta mislite o psihologiji?
Ja zelim da upisem to, a neko mi je rek'o da je taj fakultet u Beogradu bolju nego u Makedoniji, i da studenti imaju puno prakse. Sta mi mozete reci o tome?
Има ли ко од вукајлијаша да је студент ФПН-а? На политикологији или на међународним односима. Треба ми нечије мишљење из прве руке о целој тој причи.
Pročitao sam pola foruma dalje mi se nije dalo, zanima me vaše mišljenje o VMA, mislim da sa vježbama snage bi lako moga pošto redovno vježbam i sve to, sad sam drugi srednje prvi sam prošao 4.3 mada sad' ove godine sam bolje krenuo, pa ću se potruditi za VMA, samo bih volio vaše mišljenje ako znate nekoga ko je tamo kakav je fakultet ?
Hvala ;)
Niko ?