Помоћ око избора факултета

1. http://online.wsj.com/public/resources/documents/st_BESTJOBS0104_20110105.html
    А сад ме извин'те, отишо сам да учим Америчку револуцију и Боксерски устанак...

2. Sta mislite o masinskom fakultetu? Planira li neko da ga upise i ima li neki student istog da isprica nesto o njemu?

3. Људи, зна ли неко како уписати медицину ако нисте ишли у гимназију или медицинску? Ја сам баговала у хемијској 4 године, и тек сад видим да могу само фармацију, не и медицину, а то није било баш познато кад сам ја уписивала... Питала сам (мејлом) Медицински у НС, али искулирали су ме, кажу не може. А ја паметна главица, а њих заболе... Не видим како друштвени смер Гимназије зна више биологије и хемије, а ја сам техничар за заштиту животне средине...

4. C60, a što ne probaš biologiju ili ekologiju? Mislim, to je povezano sa tim što si radila u srednjoj, bilo bi ti lakše da spremiš. A i medicinara ima previše... Ne znam, kontam da je ekologija sada u razvoju, mada nisam u tim vodama, možda grešim...

5. slusajte svoje srce i ostala sranja...

zajebavam se, ako ste dosli u situaciju da na temi pitate koji faks da upisem, pogledajte malo posle kojih fakulteta se lakse zaposljava, stavite ruku na srce i iskreno kazite sta moz da zavrsite a za sta ste lenji, i udri.

Sta mislite o masinskom fakultetu? Planira li neko da ga upise i ima li neki student istog da isprica nesto o njemu?

masinski je kul.

6. Sta mislite o masinskom fakultetu? Planira li neko da ga upise i ima li neki student istog da isprica nesto o njemu?

Машински се воздиго из мртвих последњих пар година. Добар је факултет, доста је тежак. Са њим не знам колико ћеш посла имати код нас, али ћеш стећи знање с којим можеш релативно лако да се запослиш у иностранству. Ако добро капираш математику, физику и слично само цепај. Грађевина је исто кул.

7. Људи, зна ли неко како уписати медицину ако нисте ишли у гимназију или медицинску? Ја сам баговала у хемијској 4 године, и тек сад видим да могу само фармацију, не и медицину, а то није било баш познато кад сам ја уписивала... Питала сам (мејлом) Медицински у НС, али искулирали су ме, кажу не може. А ја паметна главица, а њих заболе... Не видим како друштвени смер Гимназије зна више биологије и хемије, а ја сам техничар за заштиту животне средине...

Какве везе има средња, ако је четворогодишња можеш да полажеш пријемни за било који факс колико ја знам. Имаш људи из средње музичке по техничким факултетима, медицини, економији и осталим срањима.

8. @форгет-ме-нот, Не могу екологију, згадила ми је ова школа. Привлачило ме је када сам уписивала, сад је једва сварим. Биологија ми досадна... Најрадије бих биохемију (после медицине) али са тим могу радит на трафици, ако не успем да запалим преко гране.

@Реме, За све факултете, сем медицинског није битна средња. Али медицинари се нешто ваздигли, не видим им логику... Ево:

U prvu godinu osnovnih studija medicine može da se upiše lice koje ima završenu gimnaziju ili školu medicinskog usmerenja u četvorogodišnjem trajanju.

Са сајта медицинског факултета.

Иначе, радила сам милион тестова професионалне орјентације, и не препоручујем никоме. Испадало ми је од пилота до учитељице, а не знам шта бих мање... Чак су ме толико збунили, сад нисам сигурна ни да хоћу ово поље рада (око хемије и биологије) него ме привлачи ФТН и технологија, а ниђе везе са овим досадашњим...

9. Šta kažete za arheologiju?Mislim da to ima kod vas u BG.

10. vesnam, to burzika studira.
    kul je.
    četvrti sprat filozofskog.. :)

11. E baš bih voljela da čujem šta on kaže.Kakav je fakultet?Sigurno je teško posle toga naći posao nekakav,a?

12. ja opet kažem GRAĐEVINA u BL jebe... al' u pravom smsilu te riječi...

13. perspektivu imaju etf-ovci, mašinci, građevina.
    imaju perspektivu farmaceuti najčešće da prodaju po bolnicama i medicinske sestre se relativno lako zapošljavaju. ostalo sve privatno.
    to je sad, zato bolje ne gledajte to nego upisujte ono što volite, možda se za pet godina otvori perspektiva za vaš posao.
    po cenu da budem krajnji demagog, zar stvarno planirate da studirate bilo šta na filozofskom? znam da je ružno što tako pitam, ali realnost nam je ružna...pre nego što odlučite definitivno, pogledajte definiciju diplomirani kurac.
    C60, jesi razmišljala o fasperu..bilo je uvek mnogo onih koji su došli sa medicine ili su se dvoumili sa medicinom. sam faks ti je pun medicinskih predmeta, na nos su nam izašli, a i posao ume baš da se prepliće.

14. Poenta ovog Libletovog posta je da ljudi sa tehničkih fakulteta imaju perspektivu. Što jeste dobrim delom tačno. Ja isto mogu da preporučim pojedine smerove PMF-a koji su isto na ceni. Farmacija je jaka. Ako idete na medicinu budite spremni da idete i na specijalizaciju, doktorat i ostalo, bez toga ste go kurac. Što se filozofskog i filološkog tiče, ne znam koja vam je perspektiva sa tim, ako imate viziju šta ćete raditi nakon faksa do jaja, ako nemate, bežite što dalje od toga. Pravnika uvek ima i uvek su potrebni, što je smor, ali je tako. Ekonomija - mnogo ih je na birou. Poljoprivredni - moje preporuke, sasvim solidan faks, u ovoj našoj Vukojebini jedan od onih sa kojima ćeš moći da se zaposliš i to je do jaja. Što se arhitekture tiče, teško ćete na.i posao sem ako ne otkinete studije i odradite masters u inostranstvu. Ako planirate neku višu školu, budite spremni da se pored nje bavite nečim što vas zanima a vezano je za vašu struku i da pritom budete privatnik nakon završavanja iste. Sve vezano za predavanje i učenje maloletne žgadije ne zajebite, jer ćete izgubiti živce, popizdeti kad uzmete time da se bavite. Eto, to vam je moj savet.

15. e, poznajem skoro diplomiranog gradjevinca mastera u srbiji.
    ima jedna losa strana tehnickih fakulteta. moze da se nadje placen posao i u srbiji i u inostranstvu ako si dobar, samo sto je velika verovatnoca da ce u Srbiji, kod manjeg privatnika radno vreme biti oko 10 do 12 sati, i slobodna svaka treca nedelja :) (EDIT: nedelja, kao 1 dan, ne kao 7 dana).
    Na pustom i trulom zapadu gde se samo na posao misli je 8. I slobodan vikend.

16. drugim recima ako se ikada budem razmisljao da pokrecem neki biznis iz elektronike, Srbija je trenutno sasvim solidno mesto za to, sobzirom da zakonima manje/vise dozvoljava robovlasnistvo/feudalizam.
    vise truda za manje para! kapitalizam kad ga dovate srbi. milina :)

17. jeste celt i građevinci obično vise po ceo dan na poslu, bez obzira na radno vreme.
    isti slučaj ako radiš u banci posle ekonomskog. radno breme do 4, ti ostaješ minimum od osam zbog administracije.

18. da ja kažem ovo o građevincima...

ovo sa 10-12 sati je tačno ako si terenac, i to ljeti... zimi nema puno posla, pa je i radno vrijeme normalno...
    ako si u nekom projektnom birou, što je san svih, onda je i radno vrijeme dosta normalnije, tj. osam sahata i bog da te vidi... ima prekovremenog, ali dosta manje, i ponekad radnih subota, ali nije loše... jedino što ma posla i zimi i ljeti isto... :)

e, a što se same težine tiče, lakše je na terenu ko umije sa ljudima, jer kako se velika većina zapošljava u nekim firmama čiji je plafon u izgradnji stambena zgrada od 5 spratova, onda na licu mjesta nema puno posla, dok u biro se ipak mora ponešto i znati uraditi...

19. Зна ли ко како је на ФТН људима који нису претходно имали додира са техничким наукама? Знам да је теже но осталима, лаи може ли се стићи, без неког надљудског напора?

20. Šta god radili, sklanjajte se od fakulteta koji počinju sa "filo" :)

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.