Prijava

CITAT
Имао сам наставника Шаренгаћу, а имам и друга који се презива Паламар.

Обојица су дошли као избелгице. Давно сам чуо да су људи добијали нека погрдна презимена јер нису били верски подобни. Верујем да је то истина, али ма помало чуди што их не мењају.

Da, to su Srbi iz Like i okolnih zapadnih krajeva. Prepoznaju se po prezimenima kao što su Guzina, Kenjalo ili ova što si ih naveo. :)
CITAT
to su uzimali da bi zajebavali austrougare koji su ih terali da se registruju sa punim imenom i prezimenom, a nisu imali prezimena:)

al sam ga citirao, svaka mi cast:)

Обојица су дошли као избелгице. Давно сам чуо да су људи добијали нека погрдна презимена јер нису били верски подобни. Верујем да је то истина, али ма помало чуди што их не мењају.

Pa logicno je da ih ne menjaju, ona su dokaz istrajnosti i nepopustljivosti. I to familijarne.

Tradicija u Slovena što se tiče prezimena je čvrsta i široko rasprostranjena.
Svi Sloveni imaju ista prezimena, koja (najčešće) oslikavaju pripadnost odrešenom rodu, osovi, ili ističu neke familijarne karakteristike.
A kod nas je nasleđivanje očevog imena, kao drugog prezimena, zamenjeno srednjim slovom, dok kod Rusa, nije, pa tako oni imaju familijarno prezime, i očinsko prezime...
Vrlo, inače, interesantna tema, šteta što su se takvi podaci očuvali samo u usmenim predanjima, prezimena, i njihova evolucija su inače vrlo bogata predstava razvoja jednog društva...

Moj otac je imao tri rodjena brata, a svaki je imao različito prezime. Svako prezime u sebi nosi ime nekog od dedova, tako da su jedan Perić, Nasković i Mladenović, rodjena braća. Pobegli su od krvne osvete iz Crne Gore, te su tako zavarali trag...

To ti samo mislis da su zavarali! Pratimo vas...
Pozdrav iz Drobnjaka! :P

Da li neko zna poreklo prezimena Filipovic? :)

Samo ime Filip vodi poreklo iz grckog jezika i oznacava onoga koji voli konje, to je verovatno najbolje objasnjenje koje se moze dati.

Konjoljubljević. :)

A NEPERGACA? Kako to objasniti . Ima ih dosta po Vojvodini

sdeki, objasnio je Micko gore... To je bilo za vreme "Vojne krajine", srbi podjebavali austrougare, kao smisljali bezvezna prezimena kad je dolazio popis za poreze, regrutaciju itd. Srbi, da ih podjebavaju, kao nece oni to upisati, oni prc, upisu, boli njih kurac dal je to zajebancija il ne, i ostade tako xD

A moje prezime? Necu da vam kazem koje je... Potrudite se malo... :)

a da.
Ne treba zaboraviti da su odredjeni Srbi kroz istoriju uzimali i sopstvene nadimke kao prezimena. Tipa .. Vojvoda Putnik. On se u stvari prezivao nesto na R. Radosavljevic ili tako nesto. Pa posto je puno putovao kad je bio mladi oficir. Uzeo je sebi to prezime.
Uglavnom je to bilo kako ste vi rekli.
Ciji si ti mali?
Ja sam mali Marko Miletov.
Marko Miletic iz sela donji Radovici.
:)

Voleo bih da mi neko objasni poreklo prezimena Stošić.

Stojan - Stoša - Stošin - Stošić

Има л црногорских Куча на овоме сајту (пошто постоје и албански Кучи)? Бар пореклом или бар по једном родитељу?

Ja nemam veze ni sa cim, al znam da je moja keva Mijatovic po cukundedi Mijatu sto je bio pilot u 2.sv. ratu.

Sta znate o Petrovic i Jovanovic ?

Па то и није нека загонетка :)

Петар - Петров - Петровић
Јован - Јованов - Јовановић

Е сад, ако те занима даља историја презимена, ту не може нико са овога сајта да ти помогне, него питај своје и ако те баш занима тражи родослове по црквеним књигама и састављај. Ко зна шта ћеш да откријеш.

Ја сам из ЦГ, и тј. ћале ми је из ЦГ, кева из Србије, код Врања...и стално се моја родбина са кевине стране шалила на рачун мог ћалета, иначе се презивају Павловић.
И једног од кевине браће, је доста занимала та породична историја, и открио је да су и они пореклом из ЦГ, али да је отац од тог њиховог Павла побегао одатле и доселио се близу Врања.

Много је било тих промена у презименима, поготово у тим "чешћим" презименима, Јовановић, Стефановић, Петровић...

Izvinjavam se što će zvučati kao prostakluk, ali ja sam imala kolegu koji se preziva Kurčina, a pišem ovo samo zato što znam da on sigurno neće pročitati, sada je na drugom kraju sveta. Nije bio nikad neka faca i strašno se stideo svog prezimena.
Eto.