Prijava

Kako komentarisete odluku MSP-a? Da li sad to znaci da svaka pokrajna, entitet, oblast ima pravo da proglasi nezavisnost tj. da li je Kataloniji, Republici Srpskoj, Abhaziji, Osetiji, Tibetu i ostalima otvoren put ka nezavisnosti sto se tice pravnog aspekta ili se samo pravi presedan posto su Srbi u pitanju?

Ја могу да кажем да ово што се дешава, то није истина, тј. да пропаганда, што већина кажу, да овоме... није истина. Хвала! :)

Деветаре Цокулићу, брате, каже мени колега јуче кад смо споменули Класик цигаре ово: "Видиш, то није у реду, како су могли да буду спонзори на Звездиним дресовима, кад производе цигаре које су штетне по здравље.". А ја му велим "Бајо слатки, а Кока-Кола, Мекдоналдс и свакојака срањца што се рекламирају... Они нису штетни по здравље?".

Ето, то ти је једна ситница као пример да је правда спора- или је нема.

Јо!

Bilo kakvu odluku da su donijeli, bolje je nego status kvo. Po statusu kvo, mi smo vodili nerealističnu politku i stalno se pozivali na Kosovo u cilju skupljanja političkih (populističkih) poena. Da su rekli da je odluka nelegitimna, to bi omogućilo eventualne pregovore oko podjele Kosova, tj. moglo bi možda doći do nagodbe da se Srbiji vrati sjeverni dio. Pošto to nije slučaj, bar ćemo malo smanjiti retoriku oko Kosova, a posvetiti se važnijim problemima, npr. ekonomiji i tome sličnom. Za očekivati je sada novu seriju zemalja da prizna Kosovo, a za očekivati je i povećanje separatističkih težnji diljem svijeta. S obzirom da se bliže izbori u BiH, (najpogodniji period za populističke ideje i skupljanje poena), očekujem i intenziviranje priče oko nezavisnosti Republike Srpske.

Sve u svemu, ova odluka, bez obzira na to što donekle razriješava situaciju, potencijalno je opasna, i može dovesti do nestabilnosti u mnogim krajevima svijeta.

A isto tako, može se desiti da se ništa posebno ne dogodi, tj. da se nakon početnih reakcija sve vrati u stanje normale, tj. status kvo - po sistemu, tresla se gora rodio se miš.

Šta će od toga svega da se desi ostaje da vidimo.

Ja sam fasciniran koliko su se ti vrhunski pravni umovi potrudili da formalno zadovolje zahtev, a da ne uđu u suštinu stvari. Svi odgovori koje su dali se zaustavljaju na formalnim pitanjima. To je, donekle, posledica naše želje da pitanje bude što preciznije, ali mi je mnogo jači utisak da su oni sami, svo vreme intenzivno razmišljali o tome kako da se izvuku. Sve u svemu, upravo zbog toga (a ne zbog same činjenice da su ocenili da deklaaracija nije prekršila međunarodno pravo) smatram da je njihovo mišljenje politički motivisano.

A samo mišljenje me asocira na moguću fudbalsku analogiju:
"Da li je sudija Larionda prekršio pravila fudbalske igre kada nije Englezima priznao gol protiv Nemačke?"
"Nije, jer sudija je taj koji određuje šta je pogodak a šta nije, i nigde nije izričito zabranjeno da sudija ne prizna pogodak koji su svi videli. "

Dakle, formalno, sve je u redu, a maaterijalno, očigledno je povređeno pravilo igre.

Tako da, čini mi se, nisu ostavili previše materijala drugim separatističkim pokretima u svetu, sem izričito iznetog stava da proglašenje secesije nije u suprotnosti sa opštim načelima međunarodnog prava.

Nakon tvog pravničkog objašnjenja sve mi se čini da ipak ostaje status kvo.

Pa i meni se čini, al` hajde da sačekamo još malo.

Jooooj, koliko ste dvolični oko Kosova je i to što mrzite Srbe sa Kosova pričajući da su Albanci, iako nisu. Pa u Kraljevu postoji deo grada koji se zove Mala Albanija jer su se tu naselili Srbi sa Kosova. Sramota. Dvolični smo oduvek bili i ostali u svemu!
A tek kako me nerviraju dečica koja nisu bila ni 50 kilometara od Kosova nešto pričaju...
Kosovo ipak jeste izgubljeno hteli mi to ili ne. Da ratujemo - ne možemo, jer bi nas izbombardovali i opet bismo izgubili (Rusiju zabole ćoše za nas, samo im je bitno što smo im dali NIS, neće ni oni ni Kinezi ratovati zbog nas, najjače da bi neko od Srba išao u njihove zemlje u rat, pa zašto bi i oni ratovati zbog tamo nekog Kosova), a ne možemo da pregovaramo više, jer ni u sledeća 3 milenijuma ne bismo mogli da se dogovorimo.
Koliko god nam je teško da se pomirimo sa tim... Tako je kako je, i mi apsolutno ništa ne možemo da uradimo po tom pitanju.

Ovo sam hteo da napišem kao komentar na poster, ali kad sam ja postavio, poster je bio obrisan, tako da sam stavio ovde. :)

Адвокат, стручно! Погодио си ТАЧНО у мету.
Није ти за џабе тај надимак.

"Особа А НИЈЕ убила особу Б, јер није постојао њихов никакав контакт, а особу Б је усмртио метак испаљен из пиштоља особе А"

Advokat, odlično objašnjenje...

pekky, video sam ti komentar i na posteru :)

BTW, ja ne znam šta su ovi naši očekivali...davno je Vuk Drašković reko:
(parafraziram)

Postoje dve tačke u međunarodnom pravu.
Prva: Velike moćne zemlje su uvek u pravu,
Druga: Ako nisu vratiti se na tačku jedan.

I mogu da poručim da one silne knjige o međunarodnom pravu mogu da se bace u đubre posle ovoga danas.

Masoni su krivi za sve.

Zele da naprave nemir u svetu i da se posle pojave kao izlaz, i kao spasitelji.

Sve je to deo jedne velike slagalice...

Srbe bi trebalo da zaboli kurac za svetske posledice ovakve odluke zbog toga sto nikoga nije zaboleo kurac kada se sve desavalo Srbiji i Srbima. Zato - neka se pocepaju sve drzave sveta, ko ih jebe, neka sami ciste svoja govna. Nama je dosta. Dasu nasi pametni da u Mitrovici proglase republiku, pa referendum, pa sve po redu. Isto i Rep. Sr. Sve legalno i po zakonu. Problem je sto nemamo muda za tako nesto. Samo lajemo bez veze, a karavani prolaze.

Živele nam nezavisne republike, nove članice UN, posestrime - Abhazija i Južna Osetija.
Znate kada ćemo to čuti? Kad sa izvora bude curilo mleko.
Mi smo samo pijuni na šahovskoj tabli. Igrači su ti, koji odlučuju o nama.

To Minže. :)
Na kraju krajeva, i kraljicu možemo da izvadimo iz govana ako zatreba. :)

Немогуће је нарушити непостојећу ствар.

Сва ова прича ме подсјетила на изјаву једног неопрезног америчког официра након агресије на Ирак 2003. Парафразирам: Наша побједа није само одраз војне супериорности САД-а, већ и снажна порука свијету да ми идемо ГДЈЕ ХОЋЕМО и КАД ХОЋЕМО.
Касније су га правдали да је то изговорио у еуфорији. Да ли је?

Ако тај принцип америчког официра примијенимо на ситуацију са Косовом видјећемо да владари свијета заиста раде шта хоће и како хоће.

Онима који се још љуте, Амери поручују: ко се љути увалим му крути.

Iz odgovora MSP vidi se da on nije odgovorio na pitanje "Da li je secesija u skladu sa međunarodnim pravom" već je samo donošenje deklaracije označio kao nešto što ne narušava međunarodno pravo.

Podrzavam Mingovo misljenje, jer se donekle poklapa sa mojim.

Одличан потез Међународног суда правде! Све честитке свим слободним и поноснима грађанима и грађанкама Републике Косово!

17. фебруар 2008, 15:49
22. јул 2010, 15:00

Одличан потез Међународног суда правде! Све честитке свим слободним и поноснима грађанима и грађанкама Републике Косово!

"Srbin, kad hoće da bude objektivan, pređe na stranu svojih neprijatelja."
Nisam siguran čija je ovo misao, ali na dobar način objašnjava način razmišljanja i ponašanja dela srpske (pre svega intelektualne) javnosti.

"Srbin, kad hoće da bude objektivan, pređe na stranu svojih neprijatelja."
Nisam siguran čija je ovo misao, ali na dobar način objašnjava način razmišljanja i ponašanja dela srpske (pre svega intelektualne) javnosti.

Објашњава.

ЕДИТ:
Интелектуалне? Адвокат, 'де ти ту нађе било шта интелектуално, свега ти?
:)