Prijava

Од свих друштвених појава плес ми је најинтересантнији. Желео бих да се мало бацимо у дискусију везано за ову појаву (ако је могуће озбиљно).

Моје виђење плеса је ништа друго него најпримитивнији облик људског понашања. По мом мишљењу представља и прву озбиљну религијску друштвену појаву у људи која није генетски кодирана. Сматрам да плес није урођена особина људи већ да су је усвојили случајно приликом првобитних ритуала. Како бих вам дочарао шта желим рећи одмах ћу вас навести на ритуале призивања кише, где је плес обавезан зачин или је пресудни чинилац.

Зачеци плеса по мом мишљењу су уско повезани са видарима и врачевима, који су највероватније у оним делиријумима од разних травки побрљавки правили чудне покрете. За масу из села је могло деловати као нешто богом дато и, како би појачали ефекат божије манифестације у врача, опонашали су те покрете. Вероватно су се ови обреди радили крај ватре и у круг, уз могуће мењање смера, како би облацима дочарали како да се крећу и куда да проспу свој сок. Ако сте приметили сви плесови имају цикличан карактер иако нема ватре у средини, или ацикличан уз прављење доста кругова, па чак и у дискотекама и на журкама се људи доста врте у круг.

Одкуд музика и плес онда заједно. Моје мишљење је да је прво настао плес па онда музика, а да је музика убачена у плес као стимулативно средство и начин одржавања ритма и самим тим и конзистенције покрета приликом ритуалних обреда. Други разлог за постојање музике или је можда први јесте бука која се производи и самим тим штити село од звери, те онда могу мирно сви паори да ускоче у плес и да појачају магијску моћ плеса. Као што је познато у окултизму да су обреди који врши један човек и већи број људи различите јачине, ово има смисла.

Могућност управљања природе путем мисли није непозната и многи у то верују, а неки и дан данас практикују. Ако предпоставимо да је овај исказ тачан (манипулација природе), можемо јачину магије на основу броја људи поткрепити чињеницом да мождани таласи људи у тиму раде на резонантним фреквенцијама, што су тимови научника на челу са биофизичарима установили. Интересантан је податак да су резонантне фреквенције можданих таласа тимова устаљене без обзира на удаљеност.

Ако је веровати овим научницима (ко не верује у ову резонантну појаву нека гугла и не пада ми на памет да објашњавам), одна је плес једна врло јебена појава данас. Док су раније људи плесали уз музику свог племена и плесали на неки свој начин, данас се слуша прилично иста музика у ширим регионима и плеше на исти начин. Поставља се питање: да ли је плес онда безболна и забавна друштвена појава, или пак врло опасан ритуал који се јавља безмало на глобалном нивоу. Опасан? Погледајте текстове већине песама - деструктивни, самоомаловажавајући, сугеришу бахато понашање...

Ајде људи да вас чујем.

Za mnoge stvare si načelno u pravu, ali si ih potpuno pogrešno interpretirao!
Ples nije nešto što je neko izmislio...
On je enkodiran u našem genomu, i tu je od stvaranja sveta! Ljudski ples se samo tehnički razlikuje od plesa ostalih životinja (pilići, pčele, jeleni, flamingosi etc.), i u početku je bio instinktivan, kao i kod tih životinja, da bi se sa razvojem ljudskog razuma, razvijao u neke nove forme, koje se naravno ne mogu naći u životinjskom svetu, ali suština ostaje ista...

Грешиш, овај силно грешиш синко. Плес се не користи за завођење партнера и ради продужења врсте. Док је плес у осталих животиња које га примењују неопходан за то, код људи то није случај. Из тог разлога сам сигуран да га нема у нашем геному нити је инстинктивно урођен. Да је инстинкт или да је урођен (што је исто), сви би плесали на исти или врло сличан начин, а код људи постоји много врста плесова.

То сам и ја хтео да кажем за животиње. Мислим да је плес настао као средство да се сексуално привуче друга јединка.

Елем, ја имам потпуно сексистичке погледе на данашњи плес. Сматрам да је плес океј само уколико се њиме баве жене, и то лепе жене. Мушки плес = гејство, нарочито латиноамерички плесови који захтевају да мушкарац врцка буљом.

Џими прочитај пост изнад, верујем да га ниси видо док си куцо ;)

Ja bi se složio sa Dotterom oko nastanka plesa i muzike, samo bi dodao, da je to sve nastalo iz obožavanja nekih božanskih subjekata i objekata. E, sad ako se Bog svodi na nerazumevanje prirode i okrutnih prirodnih sila, onda ovaj nastanak za kišu odlično stoji.

Muzika i ples, su prvo bili ulizivački Bogu i Bogu na zemlji, ratnički pa tek ostalo. Teranjke straha, dizanje samopouzdanja.

E sad s ovim se ne slažem...

Погледајте текстове већине песама - деструктивни, самоомаловажавајући, сугеришу бахато понашање...

Nekako mi preterano, ajde bahato ponašanje možda, ali destruktivno ne uvek.

A što se tiče ovog:

On je enkodiran u našem genomu, i tu je od stvaranja sveta!

Ne verujem, kako je neko ovo mogo da ispita i dokaže, ajde d apretpostavi...

I da, prvi put čujem da pilići i ostalo pleše, igra i cupka dvojku.

A danas, ples je ko sve: industrija. A romantika nikad nije postojala, pa ni ples po meni nema neku takvu svrhu, više služi da se dva pijanca drže jedan za drugog da ne padnu.

Šta znam, ples taj, ti valceri nikad mi nisu bili zanimljivi, a ni kola, ni trube, ja sam više čovek za tekst. I normalno gde ima ritma, mogu da mlatim rukama, a i umem...

Ja nisam video nijedan post ispod medikusovog. Eto...

ali destruktivno ne uvek.

Уништење духовног и моралног сам мислио под тим. Не само уништење физичког :П

Плес се не користи за завођење партнера и ради продужења врсте. Док је плес у осталих животиња које га примењују неопходан за то, код људи то није случај.

А како знаш 100% да код људи то није био случај при самом настајању људске врсте? А онда је временом изгубио своју примарну функцију. А опет, зашто се људи наложе кад виде згодне плесачице?

Уништење духовног и моралног сам мислио под тим. Не само уништење физичког :П

A dobro :) ja shvatio fizički...mada jebem ga u taj moral i duhovnost, nije moj reon :)

Čitajte pažljivije ono što pišem, pameten sam ja čovek, naučićete dosta od mene! Ko je mene sluš'o, daleko je doguro:
''u početku je bio instinktivan, kao i kod tih životinja, da bi se sa razvojem ljudskog razuma, razvijao u neke nove forme, koje se naravno ne mogu naći u životinjskom svetu, ali suština ostaje ista...''

''u početku je bio instinktivan, kao i kod tih životinja, da bi se sa razvojem ljudskog razuma, razvijao u neke nove forme, koje se naravno ne mogu naći u životinjskom svetu, ali suština ostaje ista...''

Тај рад.

A da je ples ŠIROKO rasprostranjen među životinjama, mislim da nema potrebe da objašnjavam... jedini logičan zaključak je da ako smo i mi u neku ruku životinje, i imamo instinkte kao i ostale životinje... zašto bi ples bio izuzetak?

Čitajte pažljivije ono što pišem, pameten sam ja čovek, naučićete dosta od mene! Ko je mene sluš'o, daleko je doguro:

Ja se nadam da se zajebavaš.

Ako se setim još nečega, napisaću...

''Ja se nadam da se zajebavaš.''

U svakoj zajebanciji ima pola šale...

Медикус и Џими, пре свега ово није малињак, ово је купињак. Инстинкти се не губе тек тако, нити се мењају тако лако. Инстинкт за продужењем врсте прави секс и јавља се код свих. Инстинкт за преживљавање се јавља код свих исто тако, онај такозвани мајчински инстинкт такође. Инстинкти остају, као и форме. Разум ту нема много места. То што користиш куртон да ти риба не затрудни не мења чињеницу да те инстинкт гони да то радиш. А то уживање у сексу говори о томе да инстинкт има и неку награду када се испуни инстинкивна радња. Из овога могу да дам закључак шарлатански (као што медикус ради на свакој теми) да је инстинктивно понашање базирано на класичном условљавању. Свака инстинктивна радња код људи је награђена ужитком, било физичким или психичким или комбинацијом.

Што се тиче плеса, доста људи нити плеше нити џуска па опет има партнере. Да је плес везан за инстинктивно привлачење партнера код људи, тада би доста њих остало без партнера, а то није случај.

Кад смо код врста плесова који су произишли из инстинктивног првог плеса, како ви тврдите. Погледајте латиноамеричке плесове, и нпр. балет. Ове врсте плесова заговарају унисексуалност, и самим тим не видим никакав смисао у тражењу партнера ту, када су мушкарци женственији од жена.
Изоставите алкохол када говоримо о плесу, јер је чињеница да данашњи плесови по кафићима и дискотекама иду у прилог вашој тврдњи о инстинктивности ове појаве. Плес ту, на изглед има улогу да споји два партнера, међутим, колико учинка има плес, а колико алкохол?

Мислим да ово није тема "ко воли/уме да плеше а ко не" :П

@ En Dotter:
Da li ti poimanje diskusije shvataš kao priliku da svoje sagovornike indirektno nazivaš šarlatanima!?
To je velika uvreda, i razmisliću kako ću postupiti povodom toga...

U među vremenu, opravdaću svoje stavove dokazima (kao i u ostalim diskusijama u kojima sam uključen), pred vama je knjiga ''Plesati je ljudski'' od profesora univerziteta u Merilendu, odseka za ples i antropologiju, Džudit Line Hane:
http://books.google.com/books?hl=sr&lr=&id=KeKTKQ4pjX8C&oi=fnd&pg=PR13&dq=dancer+human+behavior&ots=vIA4GdEf8T&sig=nT37kX6qWh3HHEjnGGh2QH6sh-w#v=onepage&q=dancer%20human%20behavior&f=false

Prelistajte je, naći ćete odgovore na mnoga pitanja, a i potvrdu stavova za koje se zalažem.

Можеш да се вређаш колико волиш, али већина твоје аргументације је типа: рибе пливају, човек плива - човек је риба.

Такође овај аргумент је типичан пример натурања свог става помоћу неке тамо литературе и прихаватање поменуте здраво за готово, без сагледавања других идеја и других књига, које се супродстављају твојој идеји. Без компаративне плесологије ништа нећеш учинити.

Ја свој став дајем без икакве литературе, већ на основу својих лајчких запажања. А ову књигу ћу прочитати када завршим са испитима, то ти обећавам. Баш ме интересује та интерпретација.

Prelistajte je, naći ćete odgovore na mnoga pitanja, a i potvrdu stavova za koje se zalažem.

Верујем да ћемо наћи одговоре, а да ли су они прави то ћемо тек да видимо.

П.С.
Уместо да цитираш човека и образлошиш цитат ти целу књигу даш... Баш си супер човек за озбиљне расправе: "Ево вам књига и јебите се, а ја сам управу".