Prijava

To sam i do sad postovao, mada, možda ne u ovom obliku...

To sam i do sad postovao, mada, možda ne u ovom obliku...

Ok. Nisam baš svuda gledao, sad sam primetio...

Inače, ova teorija je proizašla iz jedne engleske serije koja se zove Yes Minister, prepručujem svima. Ima baš dobrih teorija, ova mi onako zapala za oko, jer je na prvi pogled varvarska. Eto...

Zanimaju me vaša iskustva: da li u gradovima u kojim živite ima održavanja letnjih manifestacija, gde su koncerti besplatni? Ko svira na tim koncertima? Koliko puta su do sad svirali već na istom mestu? Ko je na vlasti u vašoj opštini? Da li se te face pojavljuju i na manifestacijama u drugim gradovima gde je ista stranka na vlasti?

Улаже се и у фудбал, а не прате га сви.
Улаже се и у јавни превоз, а не користе га сви.
Улаже се и у медицину,а неки за живота не оду у болницу. :)

Поента је у томе, што добар део улагања у било коју грану/деланост, дају корисници/уживаоци исте. Кад одем у позориште, карту ћу ја да платим (добро ајде, моји родитељи), а неће 500 људи из мог краја дати по динар. Једино је питање колико пара треба да да држава којој грани. То је доста дискутабилно. Рекао бих да се код нас премало улаже у културу и образовање. И медицину. Није ни спорт толики проблем, колико људи у фотељама разних институција, који се баве улагањем у своје гузице.

Staklena, pazi:

Ima.
Ovako, mora da napravim distinkciju između manifestacije od pre 2008. (vlast SPS, DSS, NS i šta ti ja znam) kad su "svirali" Ceca Slavković (brate!) Sladža Džogani, Galija, Van Gogh, Yu Grupa dva/tri puta, Amadeus bend dva puta, onda trubači raznorazni, onda poznati izvođači vranjskih sevdalinki, i onog ašt ase dešava posle. Manifestacija traje nekoliko dana, svaki dan posebno. 1.dan: Čeda Marković 2.dan: Trubači, Boban Marković 3.dan: Partibrejkersi, Vroom, Jolly Jumper 4. dan Balkanika.
Na vlasti su ama baš svi osim DSSa i radikala.
Na zadnje ne umem da ti odgovorim. Mada mislim da svi osim Jumpera ne trpe političke pritiske. Ali ja ne pričam o tome, nego o baletima, operama, pozorištu.....I Stiven je promašio šta sam teo da kažem :) Sva državna pozorišta dobijaju neku kintu od poreza, a tamo se plaćaju neke simbolične ulaznice, pa je glavno finansiranje subvencije i ostalo, a to sve iz džepa likova koji nikad nema da odu tamo. Prosto. Mada to nije toliko izraženo kod nas, nego na primer na zapadu.

Sve u svemu, zanimljiva teorija i drago mi je da sam je podelio sa vama. Mada ja iskreno i stojim i ne stojim iza nje.

Treba ulagati u obrazovanje, a subvencije za kulturu su uvek ok.

Али исто тако имаш људе који никад неће отићи да гледају Звезду или Партизан, а држава је управо дала 800 000 хиљада евра за рекламу на ћирилици, а која је намењена европи првенствено, плус што је та компанија монополиста који нема потребу за рекламом и уз све то је у дебелом минусу.

Okej, ja sam skrenula pažnju na ova "modernija" kulturna dešavanja. U gradu odakle sam se održavaju kojekakve manifestacije koje opština finansira, i koje su za džabe. Tu su i neke izložbe, i bioskopske projekcije filmova dž kategorije i šta ti ja znam šta još osim tih koncerata (najupadljiviji). Posećenost: 6 zalutalih entuzijasta, 1 slučajni prolaznik i 1 prosjak koji traži deset dinara za hleb.
A iz budžeta za sve to izdvojeno je pitaj boga koliko miliona, i to su pare koje mi i/ili naši roditelji uplaćuju u budžet kroz raznorazne poreze i harače. A realno, svaka od tih manifestacija ne košta ni upola koliko oni dobiju od države. Razliku novca jednostavno podele između sebe. E to je, po mom mišljenju, kultura kao pljačka, najsirovije objašnjeno. :)

Stoji ovo što kažeš, Stivene, ali je daleko manji broj onih koji će otići u neku galeriju. Al dobro, razumemo se :)

Staklena, svaka čast za komentar, baš o tome govorim, i naravno postoje i kod mene neke takve kulturne manifestacije oko kojih je priča koju si ti opisala.

Btw, mi imamo nekog gradskog kao pesnika ili tako nešto, koji je nekako iskamčio od grada 65.000 plate kao on je neki gradski umetnik, a ovamo ljudi koji su to porezom platili nikad neće pročitati njegov nijednu pesmu, a on je na to još i podmićivao neke žirije raznoraznih književnih večeri i plus zaposlio zeta u nekom kulturnom telu.

Ume čovek. :) Verovatno je po partijskoj liniji. Mislim, zapita li se neko zašto na svakom Beer Festu mora da svira Van Gogh? I odjednom Kiki sa Pilotima glumi neko ludilo...ma haj'te, budimo realni, zar nema nikog talentovanijeg u ovoj državi od njih?

Kod mene ti je samo za novu godinu besplatni koncert, i to najčešće Cecin, a grad nema ni pozorište. Toliko.

Јагодинац?

А је л' вам долази Драгана икако? :)

Ume čovek. :)

Da, za to mu skidam kapu :)

I za ovo oko Van Gogha i Pilota si u pravu, jebali ih stranački muzikanti sve.

Pekky, ti ako si iz Jagodine, boli tebe, mislim kaži mi onako insajderski jel stvarno Palma tolko sredio ili sere? Mada znam da je lopov, al daje raji nešto...

Stivene, Dragana je majka Jevrosima za Cecu.

Мени то мање више исто (нисам фан ни једне, ни друге), али питање није било првовокаторско, како ми се чини да је испало. Знам да је човек луд за лучетом из Касидола, зато сам питао.

Знам да је човек луд за лучетом из Касидола, зато сам питао

Pojma nisam imao :) Ja onako napisah malo gluposti, zekio sam se. Zabole me za obe, samo mislim da je Dragana kao što rekoh za ovu.

pekky
pre 7 sati

Kod mene ti je samo za novu godinu besplatni koncert, i to najčešće Cecin, a grad nema ni pozorište. Toliko.

Pa da, bitno je da Ceca nacionale pokaže gde sve ima silikon, naplati od države par miliončića, uzme sebi pola, a ostatak ostavi opštinarima da podele između sebe, a koga je još briga za pozorište u Čačku. O tome i pričam sve vreme. :)

Što bi ono stari navijači Lacija rekli: O tempora o mores :)))