ПОПОВИ: Друштвени паразити или само стереотип?

  1. Шалу на страну:

    А да не помињемо што се у школама изучава ВЕРОНАУКА (веронаука треба да се бави СВИМ религијама подједнако) која није веронаука, него поповско издркавање о хришћанству и о томе како је Дарвин дилеја и како геј људи иду у пакао.

    Ко год ми је причао о веронауци у Србадији,увек ми је рекао нешто овако.

  2. Ворд.

    Ексел.

  3. Ворд.

    Ексел.

    ПауерПоинт

  4. А да не помињемо што се у школама изучава ВЕРОНАУКА (веронаука треба да се бави СВИМ религијама подједнако) која није веронаука, него поповско издркавање о хришћанству и о томе како је Дарвин дилеја и како геј људи иду у пакао.

    Meni u trećem srednje predavala jedna riba koja me je baš oduševila. Totalni opozit izdrkanim popovima, mnogo kul devojka. Carica. Ovi ostali - dno.

    Doduše i u prvom mi je predavao kul lik. Njega niko nije slušao, pa smo pričali o motorima i Ejsidisiju. Lik je bajker. :)

  5. Ja nisam imala veronauku u školi i baš nam je bilo dobro. Imali smo kurčevi marksizam ali tu smo svi bili jednaki jer niti ga je ko voleo niti shvatao. Ja lično sam protiv veronauke u školama. Ko hoće da se duhovno izgrađuje-ima crkvu nedeljom pa hajd. Stvar je kućnog vaspitanja a ne primoravanja. U Vojvodini ima alternativa(ne znam kako je u ostalim delovima Srbije)-građansko i to je skroz u redu, ali svejedno bih izbacila iz školstva. Uostalom niko nas nije ni pitao samo ga jedan dan uveli i gotovo.

  6. "Ali, jebeš ti post fizički, kada si u duši rđav. Psovke, misli, reči izgovorene, ponašanje. Ni deset puta izgovoren "Oče naš" neće ti dušu pročistiti. Dok ne prihvatiš sebe kao takvog kakav si i dok konstantno ne radiš na sebi, nikada nećeš potpuno postiti."

    Ovo je poenta svega. Iako se ne slažem sa tobom Zyclone , pogotovo u vezi toga da je IH bio samo čovek, mislim da si pogodio suštinu. I za slave si lepo rekao. Strašno je to što se na istim samo ožderava i priča o kojekakvim temama....

  7. Zato je moja slava u kurug porodice, i to uzi krug porodice. Ti prijatelji za slave i sahrane mi savrseno ne trebaju. Zurke prave za slavu, neverovatno.

  8. Popovi su (većina, tj. ono koji nas inspirišu) samo još jedno društvance koje udobno živi od glupaka.

  9. Na ovome svetu mogu da kazem da sto se desava nije istina, mislim na ovome svetu sto bih naglasio da propaganda sto vecina misli nije istina.

  10. Ево, типичан пример поповске препредености:

    http://www.youtube.com/watch?v=YUGnr5MswA0

    Прво набедио жену (која му се исповедила) да је грешна јер је имала 22 абортуса.

    АЛИ постоји решење за то:

    - Да пали свијеће за ту децу (читај: да купи 22 свеће у црвки сваки викенд, нису то мале паре)
    - Да даје прилоге цркви и БОГ ЋЕ ОПРОСТИТИ

    Значи, јеботе! :))

    Што лепо не напишу: Продајемо божји опроштај - цена толика и толика.

  11. Ево, типичан пример поповске препредености:

    Где нађе овога! Овај поп стварно не ваља, није ми јасно како је тако популаран на Јутјубу, нису сви такви као овај Јоил ретардирани.

    Али, генерално, дакле, мање-више у правилу, попови су тешка говна, друштвени паразит, болест и баласт.

  12. laze pop btw... ko bre 22 puta radi abortus?
    prica o nekoj koja je verovatno 2 puta to uradila.

  13. a i ne bi trebalo ovako. da dodje i kaze uradila sam abortus juce i krivo mi je zbog toga, kajem se, reko bi idi, oprostice ti bog.
    ali da kaze imam 50 godina, sad mi se ne jebe vise pa mi zao zbog 22 abortusa, ne kaze se pali 22 svece sto rece dzimi, nego kad umres trazi da te sahrane u kupace gace, cuo sam da je vrucina dole.

  14. majku mu... sto popovima dajes vise vlast, to zajebuju vise pravoslavlje i ponasaju se ko katolici (vatikan)

  15. nego kad umres trazi da te sahrane u kupace gace, cuo sam da je vrucina dole.

    Хаха! :))

  16. Хајде и ја да искажем свој сав по овом питању. Реч "попови" ћу у овом контексту користити као синоним за сва свештена лице, духовника, верске вође и остале.

    На општем нивоу, јер се на тај обазирем, попови нису друштвени паразит. Ко је одрадио добро уџбеник "Социологија" за гимназије и средње стручне школе упознао се са неким од најранијих социолошких радова на ту тематику Емила Диркема и Б. Малиновског у којима се дошло до недвосмисленог закључка - у СВИМ друштвима СВИХ историјских епоха постојо је систем веровања у натприродно и лица која су од друштва била задужена за, хмм, комуникацју са натприродним и тумачењем значаја и воље и захтева истог.

    Сећам се добро да је као модел узето неко афричко питај-курац-колико-миленијума маторо друштво као модел најпримтивнијег облика људског организовања (нешто што би се једва могло назвати друштвом, стадијум организовања једва нешто виши од животињске гурпе) - и у таквим друштвима су присутни сачувани трагови (цртежи на пећини, тотеми...) који не остављају дилему у постојање организованог система веровања у натприродно и општења са тим натприродним - то је оно што ће се касније назвати религија.

    4 елемената које социолози данас узимају као дистинктивна за разликовање хорде од друштва су:

    - табу (инцест табу но.1 -слободно се може рећи ствар која је издвојила људе од животиња)
    - тотем (са култом предака, ко је читао Фројда зна у каквој је нераскидивој вези инцест табу са тотемом)
    - језик (вербално - симболичка комуникација једино људима својствена)
    - примитивна магиска веровања

    - - - - - - - - - - - - - -

    Воц д поинт овог мог дрвљења? 3 од 4 елемената су настала, однегована и развијена на темељима нечега што би се данас могло назвати (или што ће се касније формирати у) религију. Чак је и језик имао (и данас има код неких) магијску конотацију, нпр. само изрицање нечијег имена или помињања неечег са нечим ("нек си проклет") и код примитивних има мистична својства, и томе сл.

    Људи који су, да тако кажем, спроводили ове елементе друштвености су били - попови. Шамани, жреци, врачеви, свештеници (они су имали у прм. друштвима и исцелитељску функцију, били су једини од друштва признати лекари).

    Свидело се то неком или не, веровао неко у Бога или не - веровање у натпиродно и општење са натприродним је природна, урођена људска потреба. Да није - не би је људи створили. Да је нису људи створили и толико упорно одржавали (сетите се како су прошли системи који су објавили рат религији) онда би попове могли назвати друштвеним паразитима. Реч је дакле, о доказаној људској потреби. Попови нису са Марса пали већ су их људи створили и људи их одржавају.

    Е сад, ако неко изједначава појам данашњих БМВ попова модерних, етаблираних, грандоманских религијских заједница са свештеницима уопште, то је друга ствар. Декаденција је декаденција, она буде једно време и прође, људска потреба која је генератор религиског веровања и организовања о(п)стаје. Борити се против тога значи јуршати на ветрењаче. И нема ни потребе. Шта ти се не допада - одбацујеш, не мораш да му објављујеш рат. Ако ништа друго, макар је то позитивна тековина модерног доба, да ниси дужан да верујеш, да будеш члан или да се декларишеш.

    Баш у тој слободи аутор овог смарачког текста на питање "је л' верујеш у Бога, и шта си по веросиповести" може да каже "маните ме, не знам да ли има нечег или нема ничег (натприродног, Бога), и пустите ме да живим са тиме!"

    Ајд' уздравље.

  17. HAHAHA, slatko sam se nasmejao. xD Ja ne mogu da shvatim ljude koji smatraju masturbaciju grehom. Jebote, ne može da shvati da dečko sazreva.

    Не би било лоше да
    одете са њим и код лекара, како би чуо да је и са медецинске стране то
    штетно и да може изазвати нежељене последице у каснијем добу, кад дође
    време за брак.

    Da je ovaj što je odgovarao malo čitao članke na tu temu, znao bi da je masturbacija ustvari zdrava.

  18. Dok ne prihvatiš sebe kao takvog kakav si i dok konstantno ne radiš na sebi, nikada nećeš potpuno postiti

    Ovo je kontradiktorno, kako možeš da prihvatiš sebe kakav si, a onda da pokušaš da se promeniš? To znači da nisi prihvatio sebe kakav jesi, nego da si prihvatio model ponašanja Isusa kako bi posle smrti išao u raj.

    веровање у натпиродно и општење са натприродним је природна, урођена људска потреба.

    Netačno, pošto svaka religija nudi neki put do raja, prosvetljenja, nirvane, itd., a kako bi stigao do toga moraš negirati biološke potrebe(ili moraš promeniti nešto "u sebi") koje su urođene i primećene i kod drugih životinja.

  19. Kada konačno realno sagledaju sebe, kada jasno vide svoj odraz, tada mogu da krenu sa radom na sebi, na usavršavanju, ka boljitku.

    Jedno je prihvatiti sebe, a drugo sagledati. Ako si prihvatio sebe, znači da nemaš potrebu da menjaš išta.

    Čovek otvorenog uma, koji jednu stvar može i ume da sagleda iz više uglova i kome nije sve crno-belo, taj čovek može da napreduje.

    Ideju da se čovek radja grešan, nesavršen ili šta već su nametnuli hrišćani. Ako misliš na napredak u smislu idem da učim nuklearnu fiziku
    kako bih se prehranio onda u redu, ali napredak u smislu da težim da se ponašam prema zapovestima, to me ne zanima. Čovek se ne radja sa informacijom u genima "Ne ubij", to je religijsko i kulturno nasleđe koje se ne mora poštovati(osim u slučaju da ulazi u Ustav).

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.