Raznorazna pitanja

  1. не би. "порашће ми нос" не мора да значи да ће му порасти нос чим то изговори, него можда касније, кад буде нешто слагао. а пошто зна да ће кад-тад слагати онда говори истину.

  2. То је већ квантна механика.

  3. Јел може мени неко да објасни како функционише полуга (и зашто :), ал онако сликовито, да разумем :)

  4. Да образложим: Пинокио, након што изговори ту реченицу, улази у стање квантне суперпозиције. Наиме, постоје две могућности: или ће слагати, или неће. Уколико слаже, нос ће му порасти. Уколико не слаже, нос ће му остати исти. Ми не можемо знати шта се тачно догодило са његовим носем све док не извршимо мерење, то јест док не установимо да ли је лагао или не. Дакле, одговор је и да и не. Нешто попут Шродингерове мачке.

  5. Hvala na odgovorima. Biće da je Jogurt u pravu.

  6. @Zmia
    Poluga se koristi da bi se neki težak teret podigao sa što manjom uloženom silom. Klackalica je jedan primer poluge. Klackalica će biti u ravnoteži kada je moment inercije jednak sa obe strane, što znači da je proizvod udaljenosti od oslonca i mase tela sa obe strane jednak. Na primer, kada se klackaju dva deteta na klackalici, ono sa manjom masom mora sa sedne dalje od težeg deteta da bi bili u ravnoteži. Tako da, ukoliko koristimo polugu da podignemo neki predmet, sve će nam biti lakše da podignemo ako se udaljavamo od oslonca. Jer, ako je veća udaljenost, treba manja sila. Eto, nadam se da ćeš razumeti. :)

  7. Јогурте, ја бих пре рекла да је у питању хајзенбергов принцип неодређености :р

    @млата: ма знам ја то, ишла сам у школу, а и узимала сам разне полуге у руке :) него ми није баш најјасније зашто је то тако.

  8. сад ми толико досадно да ћу дузмем да оповргнем јогурта.

    питање је да ли њему расте нос као последица те изјаве. он каже: порашће ми нос. ми га меримо и чекамо да слаже и да му порасте нос. ако се то деси, враћамо се у прошлост у којој њему тада не расте нос јер је рекао истину. ако више никад не слаже исто се дешава. онда је он слагао и треба да му порасте нос али пошто је рекао да ће му порасти нос онда испада да је рекао истину и нос му не расте :)

  9. Ја бих за Пинокија овако рекао:
    Пошто је он рекао: Порашће ми нос!
    ми имамо две опције: Да му порасте, да му не порасте.
    Или имамо три опције: Да му порасте, да му не порасте, и да му се смањи, пошти није прецизирано да ли му је нос у тренутку његове изјаве био нормалне дужине.
    Дакле,
    Имамо Пинокија за ког не знамо да ли му је нос нормалне величине, и слушајући њега требамо, пре него што дође до промене у носу, да закључимо да ли ће одмах порасти или неће.
    Ако Пинокијо довољно чврсто верује да ће му нос порастити након његове изјаве да ће му нос порасти следи да му нос неће порасти зато што нос расти ако и само ако лаже, а он је веровао да ће порасти па самим тим није слагао.
    Ако пинокијо МИСЛИ да му НЕЋЕ порастити нос и каже да ЋЕ му порастити нос онда ће му нос порастити јер ако ВЕРУЈЕ да неће и зна ДА НЕЋЕ порастити и каже да ће да порасти он ЛАЖЕ јер говори супротно оном што верује....

    Све је у његовој глави :)))

  10. Pinokio svakako zna da će slagati u budućnosti tako da će mu nos porasti zbog neke buduće laži, a ne zbog rečenice "Porašće mi nos".

  11. Јебо бас пинокио, оће мени неко да објасни момент силе? Како јебени крак увећава силу или шта већ ради ког ђавола?

  12. Evo Zmio, za tebe slikovito objašnjenje rada poluge. Dakle, poluga radi po istom principu kao i močuga: što je veća i jača, da ne kažem izdržljivija, njen učinak je bolji :)))))

  13. Што би рекао Архимед: дајте ми тачку ослонца и доживећу ерекцију!

  14. Зашто неки спринтери имају набилдован горњи део тела (првенствено мислим на руке)? Да не би изгледали смешно, или има неки јачи разлог за смањивање аеродинамике?

  15. Па, они морају да имају развијено цело тело. Ако имају само у ногама, нарушава се равнотежа.

  16. Је л' има неко ону ултразвучно сокоћало за растеривање инсеката и глодaра? Је л' ради то?

  17. JNK, imam za tebe nešto drugo, ajd na pvt ako ti treba rasterivanje glodara i insekata.

  18. Јогурте, научници нису утврдили да ли звук утиче на инсекте у било ком смислу. Мислим на звук ван нашег опсега чујности. То не значи да није истана да ради посо или не. Ствар је у томе што можеш сјебати звучнике који обично нису предвићени за ултра или инфразвуке. Мој савет је да купиш оно сокоћало што се меће у струју да растерава гамад. Проверено ради.
    Што се тиче глодара, нем појма шта да ти кажем. Можеш да пробаш урин од неија мачака. Верујем да неће прилазити. Можда ако га разблажиш да га ти не осећаш ће бити довољно.

  19. Pomoć... na novom (wide) monitoru slike koje ubacujem su razvučene, neprirodne; ima li neki način (program) koji bi omogućio da ih prikazujem u stvarnoj razmeri (rezoluciji)?

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.