Prijava

Ima onih koji gotive jedne, onih koji gotive druge, a ima i onih koji su neutralni po tom pitanju.

Dakle, pitanje je jednostavno. Partizani ili četnici? Koju družinu (više) gotivite?

Teško je nama sad iz ove perspektive znati ko je od njih zaista bio kriv, a ko prav.

Realno i jedni i drugi su krivi donekle, samo što su četnici imali malo gluplju politiku i bili su nedovoljno dobro organizovani, što je dovelo do njihovog konačnog poraza.

Međutim, ako ćemo o mojim ličnim simpatijama, ipak mnogo više gotivim četnike i to iz mnogo razloga.

Da su četnici pobijedili nikad ne bi bilo komunizma u Jugoslaviji i kao kapitalistička država bismo se vjerovatno mnogo brže razvili. Sad bismo bili barem kao Grčka, a možda i ko Španija, Italija.

A možda i ne bi, teško je znati. I Kraljevina Jugoslavija je bila kapitalistička, pa opet u njoj nisu cvjetale ruže.

Druga stvar, da su četnici pobijedili ateizam ne bi postao zvanična doktrina države, pa samim tim ne bi bilo ni toliko vjerske netrepeljivosti i mržnje koja se desila nakon što je pao komunizam, a religije ponovo zaživjele.

Treće, čak i ako se mi sami po sebi ne bi nešto posebno razvijali, Zapadna Evropa i SAD bi nas "natjerale" da se razvijemo, jer kao kapitalistička i demokratska država, mi bismo pripadali zapadnom bloku.

Najbolje bi bilo da se država nakon Drugog svjetskog rata transformisala u Parlamentarnu monarhiju sličnu Engleskoj u kome bi kralj bio pro-forme, a prava vlast u rukama vlade i premijera. To se naravno razlikuje mnogo od prilično apsolutističkog tipa monarhije kakav je bio u Kraljevini prije Drugog svjetskog rata, a naročito za vrijeme Šestojanuarske diktature, tako da ne bi bilo lako ni kralja nagovoriti na takav gubitak ovlaštenja.

Pitanje je da li su četnici i teoretski mogli da pobjede. Možda je neko unapred na nekoj karti ucrtao Jugoslaviju kao socijalističku zemlju koja treba da bude tampon zona između istoka i zapada i to se moralo na neki način realizovati, nebitno kako.

Joj al će sad da krene flejmovanje! Što otvori ovu temu?

Teško je nama sad iz ove perspektive znati ko je od njih zaista bio kriv, a ko prav.

Realno i jedni i drugi su krivi donekle, samo što su četnici imali malo gluplju politiku i bili su nedovoljno dobro organizovani, što je dovelo do njihovog konačnog poraza.

U pravu si, i jedni i drugi su krivi, ali teško je odrediti koji su bili pravedniji zato što su komunisti posle pobede pisali istoriju.

Da su četnici pobijedili nikad ne bi bilo komunizma u Jugoslaviji i kao kapitalistička država bismo se vjerovatno mnogo brže razvili.

Da nisu bili jedni protiv drugih, možda bi bio dozvoljen rad Komunističke partije. Ali pošto su opet bili žestoki protivnici, ne bi bilo.

Evo, ja na primer više gotivim partizane, mada država koju su stvorili nikako nije trebala da se raspadne, zato što je posle Titove smrti bilo mnogo više nacionalističkih ispada koji su se na kraju pretvorili u '90-e.

I Partizani i Četnici su bili OSLOBODILAČKE snage u Srbiji. Borili su se PROTIV fašista. E sad što su komunisti nadvladali, jebi ga, tako je ODGOVARALO nekome ko je na malo većem položaju bio tog trenutka... Isto sranje kao i sada. Ko je POSLUŠNIJI njemu se pomaže, dok ne bude nevaljao. Onda postane diktator i svrgnu ga pa dođu novi poslušni...

Замисли да се Јепанци у 21. веку свађају ко је био у праву, самураји или нинџе?

I Partizani i Četnici su bili OSLOBODILAČKE snage u Srbiji. Borili su se PROTIV fašista.

Tako je! Problem je što danas pljuju partizane k'o što su u bivšoj SFRJ pljuvali četnike. Problem je što su danas ljudi koji favorizuju četnike uglavnom 'patriote' i huligani koji predstavljaju Srbiju u lošem svetlu. A sukob između partizana i četnika je i dan danas aktuelan, što ne bi trebalo da bude. Znači, nit' smrde nit' mirišu.

Cetnicke teorije mi se ne svidjaju, ne vjerujem da bi se ta drzava mogla odrzati.
Jebi ga nama diktatori i trebaju pa od dva zla biram manje, partizani +.

bilo je kul za vreme sfrj.
od tad nikom nije ok sem sloveniji.
s obzirom na tadasnja ucenja, partizani.
cetnici su mi nekako..neuredni. :D

Да, било је кул. А онда су њихови наследници пали с Марса. Свиђа вам се како се тада живело, а то што су одговорни за оно што је уследило... то ћемо да заборивимо.

Одувек сам имао фобију од четника. А у скорије време и од неочетника, што уопште није ирационална фобија.

То су те јуначине и ослободиоци народа:

http://img823.imageshack.us/img823/8692/cetnik.jpg

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих? Иначе навија за клуб који се зове црвена звезда (петокрака), што немаш фобију од партизана?

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих?

Е, јесте, брате, ја сам тек синоћ почео да не волим четнике! У праву си, да је носио мајицу са Цепелинима, и њих бих мрзео. Јеа, скроз си у праву, како ли си ме само провалио? Свака ти част, е, и Херкул Поаро би пао на дупе пред том проницљивошћу!

Иначе навија за клуб који се зове црвена звезда (петокрака), што немаш фобију од партизана?

ШКК?

Што онда качиш оног балвана на овој теми?
Нисам ни сумњао да ћеш разумети оно што сам написао.

Што онда качиш оног балвана на овој теми?

Зато што је четник?

dzimi, aj definisi cetnik (naspram partizan)

Забавља ме твоје резоновање.

Забавља ме твоје резоновање.

А тек мене твоје:

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих?