Prijava

:drzi obe ruke preko usta cvrsto jer je obecala da ce biti dobra:

Држи ти прсте, то што кажеш ми не чујемо. :Р :)

Pa jes', i to sto kazes:))

Pufnice, pokušaj biti dobra i reci šta misliš, ali prethodno izbroj do deset. Već mogu da naslutim šta oćeš da kažeš. Samo probaj civilizovano sročiti, bez vrijeđanja - ako je uopšte moguće. Živo me zanima.

bez vrijeđanja - ako je uopste moguće

Ovo je bas zlocesto!

Ja mogu samo da SE PITAM (dakle sumnja, mogućnost, razmišljanje) da li je MOŽDA nešto u književnosti sranje i bezveze, a NIKAKO da to tako na sav glas tvrdim, kao da to sve držim u malom prstu, pa znam da je sranje.

Nije potrebno da držiš ništa u malom prstu da bi mogao da kažeš za to da je sranje. Dovoljno je pročitati jednu knjigu, ostale su sve na isti kalup.
Naravno da čovek koji je ceo život izučavao književnost neće reći: "Književnost je sranje".

Ludi_Psihijatar
Sokrat "JA ZNAM DA NIŠTA NE ZNAM"
A ja "JA NE ZNAM ŠTA SVE ZNAM"

:D

Ovakav izazov bi trebao da dodje od nekog ko trsi literaturu, u suprotnom je besmisleno.

Koliko knjiga bi trebalo da pročitam pa da se vratim i ponovim ono što sam rekao? 50? 3000?

Ja mogu samo da SE PITAM (dakle sumnja, mogućnost, razmišljanje) da li je MOŽDA nešto u književnosti sranje i bezveze, a NIKAKO da to tako na sav glas tvrdim, kao da to sve držim u malom prstu, pa znam da je sranje.

Aha, a kad neko tvrdi da je čitanje superiška, onda je sve kul, a ja ne smem da tvrdim da je sranje?

Pufnice, slobodno me opsuj, evo ja zabranjujem modovima da te banuju. :)
Ozbiljno.

Pufnice, slobodno me opsuj, evo ja zabranjujem modovima da te banuju. :)
Ozbiljno.

Има да бијемо Каизена ако те банује! :)))))

"Dovoljno je pročitati jednu knjigu, ostale su sve na isti kalup. "

Druže, nadam se da samo troluješ.

Mada ipak, i književna kiritika je potrebna - način da se čitaocima ukaže na dobre knjige i sl.

Категорички негирам, али не могу да адекватно аргументујем.
Критичари једу говани само тако. Ево примера:

Неки паор је написо неку књигу пре три стотине лета и нађе се неки критичар и почне да прича шта је он тео да каже. Сви или већина то прихвате јер тај човек има звање критичара и онда се губи поента књиге код "простог" народа.
Е сад, да ја пишем критику, а са тим паором за проводио ципцио дан радећи, дружећи се и размењивајући мудрости, е ја бих она могао да кажем шта је он највероватније хтеао да каже.

Ево пример из религије:
За изучавање Новог Завета су потребне три ствари.
1. Нови Завет
2. Апостолски списи (не знам тачно како се то зове али ће неко препознати ко је у тим водама, ваљда је Свето предање)
3. Молитва

Ајде да занемаримо молитву и да посматрамо Нови завет као књижевно дело, а не као филозофију живота. Дакле, свако од нас може да тумачи Нови Завет како му се чини право, али без друге ставке се изоставља доста суштине. Ти опостоли у тим делима су образлагали шта је главни јунак тог дела, Исус, хтео да каже. Како то? Па висили су са њим по васцели дан. Е онда тумачење (ондосно књижевно речено критика) Новог Завета постаје врло истинита, али никада неће бити потпуно.

То што критичари серу према људима који су живи па им гурају у подсвест којекакве племените ките могу да питају Џеја где да узму јогрт. "Ако не успеју конвенционалне методе одбране случаја позваћемо се на неурачунљивост, не брини се!"

Evo, bicu fina. Rajko, pretuzno je sto te ne zanima sirenje vidika. Pretuzno je sto mislis da si popio svu pamet sveta i da ne mozes nista pametno saznati. Pretuzno je to sto ne shvatas da je tvoje misljenje, da je moje misljenje, da je Jovicicevo misljenje SAMO JEDAN POGLED NA SVET. Na stvari. Na ljubav. Na smisao sveta. Na vrednost i vaznost porodice. Na zrtvovanje. Na vaznost ucenja celog zivota. Na najrazlicitije situacije. Na to kako se neko zapravo oseca, iako tvrdi drugacije. Na vrednosti. Na moral. Na to kada treba zazmuriti, a kada nikako ne smemo zazmuriti. Na smisao i vaznost osecaja slobode. I da, i na to kako je zivot tuzan. I kako nista nije jebeno rozle. Nemas pojma koliko te povrsnim i zaglupljenim cini to shvatanje i zaista se najiskrenije nadam da si jebeni trol i da nas zavlacis.
Eto, fina sam.

CITAT Неки паор је написо неку књигу пре три стотине лета и нађе се неки критичар и почне да прича шта је он тео да каже. TATCI

Књижевна критика је настала, колико се ја сећам историје, почетком 19. века. Друго, који је то паор био писме пре 300 година? Такви су били или попови или владари.

Haha, mogu da zamislim kako se nerviraju knjiški moljci. :D

Druže, nadam se da samo troluješ.

Ne. Ali kad sam rekao knjige, mislio sam na ove što "produhovljuju".

Ja sam protiv interpretativne funkcije književne kritike (Razglabanje o tome šta je pisac htio da kaže), ali podržavam procjenjivačku funkciju (preporučivanje knjiga, ukazivanje na to šta bi vredilo pročitati, a šta se može preskočiti i sl.). Naravno, nikad se na bi povodio za mišljenjem samo jednog kritičara, ali ako svi kritičari na svijetu kažu da je neka knjiga vrhunska, kao i velika većina čitalačke publike, onda ona jeste vrhunska, a ako se meni ne sviđa, onda je to do mene, a ne do knjige.

Зато што ми је сваки писац паор... Зар је битно да ли сам написао да је амеба писала, а ја био друга амеба, па након 305390905 деоба је нека амеба почела да критикује дело прве амебе...

Svaki pisac ti je paor?.............

ajd zdravo pocinje zajebancija u kojoj necu da ucestvujem, kao ono sa psihologom

Evo, bicu fina. Rajko, pretuzno je sto te ne zanima sirenje vidika. Pretuzno je sto mislis da si popio svu pamet sveta i da ne mozes nista pametno saznati.

Zbog čega bi jedna životinja širila vidike? Kaži mi koj' je sad tvoj vidik? Dokle si stigla? Jel' si shvatila smisao sveta?
Ne znam šta da vam kažem sem da se molite za mene, a i ja ću za vas. ;D

Na stvari. Na ljubav. Na smisao sveta. Na vrednost i vaznost porodice. Na zrtvovanje. Na vaznost ucenja celog zivota. Na najrazlicitije situacije. Na to kako se neko zapravo oseca, iako tvrdi drugacije. Na vrednosti. Na moral. Na to kada treba zazmuriti, a kada nikako ne smemo zazmuriti. Na smisao i vaznost osecaja slobode. I da, i na to kako je zivot tuzan. I kako nista nije jebeno rozle. Nemas pojma koliko te povrsnim i zaglupljenim cini to shvatanje i zaista se najiskrenije nadam da si jebeni trol i da nas zavlacis.

Uf, ovo pesničko nabrajanje je probudilo emocije u meni, sačekaj malo.
Jel' sam napomenuo negde da mi hrišćani ne prijaju mnogo?
Učenje celog života...pf
Život je tužan zato što ste postavili pravila ponašanja i vrednosti i moral koji veze sa životom nema, i onda kad neko ne poštuje vaša pravila život vam je težak. Prestanite da očekujete true hrišćane oko sebe, koji će vas ljubiti u dupe, i život će biti mnogo lakši.

ajd zdravo pocinje zajebancija u kojoj necu da ucestvujem, kao ono sa psihologom

Ne, ovo nije zajebancija.

Jel' sam napomenuo negde da mi hrišćani ne prijaju mnogo?

Пуфница је ђаиниста, царе!

jedna profka u srednjoj mi je predavala 2 god(drugi i cetvrti razred) i za to vrijeme sam ja, a i jos dosta njih, procitao vise nego za ostalih 10 god skolovanja a nikad nije rekla morate procitati lektiru ili nesta sl, jednostavno kada smo radili nekog pisca citali smo knjigu iz koje je bio dio u citanci...svojom voljom, dosta tih djela nismo imali na testu ili pismenom....