Moram nekom da se izjadam :((

1. Zato što si napisao Srpski jezik?

Јок, на више мјеста ми је "нисам" преправила у "нијесам" и рекла да пишем онако како говорим. Али, јеботе, ја никад у животу нисам рекао "нијесам" !

2. Malo sijutra bih joj ja pisao tako!

3. Јок, на више мјеста ми је "нисам" преправила у "нијесам" и рекла да пишем онако како говорим. Али, јеботе, ја никад у животу нисам рекао "нијесам" !

meni je mama iz leskovca i dugo sam imao taj problem - miješanje ekavskog i ijekavskog. zaključak mojih nastavnika je bio da mogu da se koristim ili jednim ili drugim ali nikako da miješam jer je to nepravilno. prema tome ako kažeš "mjesta" moraš i "nijesam" ili ako kažeš "nisam" moraš i "mesta". mada, nisam dovoljno obrazovan da bih pričao o jeziku, samo se jadam.

4. Pani, nijesam je karakteristično za crnogorsku ijekavicu - u Bosni se kaže nisam i mjesta, nijesam se smatra arhaično-srpskim izrazom. Bar su mene tako učile moje nastavnice Hrvatice :)

5. Nikad nisam čuo da su pravili problem oko toga ali su počeli da prave od kad su uveli crnogorski jezik. Reče mi jedan stranka da đeci u školu daje jedinice ako ne pišu na ijekavicu. Sramota je što čine, al što ćeš, može im se, govno vlast a narod još gori.

6. Ја сам Србин и говорим српским, нек ми да један из новокомпонованог црногорског, ко му јебе матер. Ионако ми страни језици никад нису ишли од руке.

7. eto, pa vele da zborimo istijem jezikom. ja ne znam kako uopšte ova Vukajlija funkcioniše bez simultanog prevoda :)

8. govno vlast a narod još gori.

Па, народ је ту власт и довео тамо ђе јесте, тако да потписујем, ми смо говна.

9. Ja ne znam što ste se uopšte odvajali, al nije narod kriv. U stvari znam što je, ali opet. Uvijek bili zajedno. Propaganda i prokletstvo jednog čovjeka zavadiše narod.

10. opljackase ovaj narod.

11. Ma ništa me više ne čudi. Sve je narod kriv.

12. Evo kao da slušam moje dvije komšinice.

opljackase ovaj narod.

Hahahaha, ovo je postala izreka.

13. Ja se nisam odvajao iz prostog razloga što nikad ni na jedne izbore izašao nisam. Izać ću jedino kad budem osetio potrebu za to, al je evo nema 6 godina. Ima jedna nova stranka, pročitah im pamflet, imaju toliko pismenih grešaka da bi se i nepismeni postidio, možda njih da glasam?

14. Nemoj, Mešo, šjedi i proći će te želja za glasanjem :)

15. Može i nisam i nijesam. Kao recimo i kiselo i kisjelo. Ima dosta toga, ali mi sad ne pada na pamet. Mene je profesorica srpskog u srednjoj školi ubjeđivala da je sutra ekavica. Prvo me ubjeđivalo cijelo odjeljenje i onda su predložili da pitamo profesoricu. Rekoh pitajte, da razriješimo dilemu. Znači preko 30 ljudi protiv mene, zajedno sa njom. Prvo sam pokušala da joj objasnim, ali pošto me pogledala kao budalu koja je ne znam šta lupila, odustala sam. Rekoh, zašto to da radim, neka živi u svom neznanju.

16. pa 'sutra' jeste ekavica?

17. jebem ti život kad mi podjebavački komentar na fejsu u vezi onog Nika bez ruku i nogu lajkovala neka devojčica od svega 9 godina. ostali me napljuvaše.

18. naravno da jeste ekavica. a koliko znam "kisjelina" je neispravno, kaže se kiselina i na ekavici i na ijekavici.

19. kaze se kiśelina, s dopustenjem. :p

20. pa 'sutra' jeste ekavica?

Nije ekavica. Ekavica i ijekavica su se razdvojile tamo gdje je nekada bio stari glas jat. U ekavici je on zamijenjen sa "e", a u ijekavici sa "ije" ili "je" u zavisnosti od akcenta. Kao što vidiš, u sutra nema toga. Hrvati kažu sutra, u BiH se kaže takođe sutra, iako pričaju ijekavicom.

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.