(НЕ)ХИГИЈЕНА - Друштвени паразит или само стереотип?

1. 2. Перем руке и пре и после пишања. Мочуга мора да је увек најчистија.

http://vukajlija.com/pisanje-i-pranje-ruku/71703

2. O kakva bakteriofobija, Džimi, ccc. Valjda ti je poznato da postoje patogene i apatogene bakterije (ove druge su totalno bezazlene za čoveka), da su i jedne i druge apsolutno svuda prisutne oko nas i da ma koliko se ti trudio da se ribaš, glancaš i da držiš kurac sterilnom hirurškom pincetom dok šoraš, nećeš moći da ih izbegneš. A nije ni potrebna tolika briga i život pod staklenim zvonom, jer je priroda obezbedila odgovarajuće načine za borbu protiv istih.
    Intaktna koža je apsolutna barijera za prodor mikroorganizama. Čak i ako imate neke ranice i zanoktice, (pod uslovom da imate dobar imunitet), lokalno postoji mnogo dobra odbrana od 90% infekcija. Problem nastaje sa većim otvorenim ranama, kod oštećene periferne cirkulacije, dijabetesa, starih ljudi... I tada prilikom obrade rane i previjanja treba poštovati sva pravila sepse i antisepse.
    Bakterija ima i u našim ustima, crevima, koži, gornjim disajnim putevima, u uretri... I one apsolutno treba da žive tu gde žive, jer obezbeđuju homeostazu i lokalni imunitet sluznica, neke čak produkuju vitamine, neke nas štite od drugih patogena. Tipičan primer za ovo treće su laktobacili u vagini, koji moraju tu da budu da bi obezbedili kiselu sredinu i kompetitivno sprečile razvoj npr gljivica (žene znaju kakav haos može da im napravi jedna tura antibiotika). Međutim, sa poremećajima imuniteta, ove, da kažem "naše domaće" bakterije, postaju oportunisti i čak češći uzročnici infekcija od bakterija koje unesemo spolja (npr. E.coli koja izaziva urinarne infekcije a normalno živi u crevima, i ako bi je npr. antibioticima ubili u crevima razmnožio bi se Clostriduim difficile koji sad izazove pseudomembranozni kolitis, iliti dijareje posle upotrebe antibiotika i sl.).
    Dalje, ni dezinfekciona hemija nije baš bezazlena - kiseline, baze, peroksidi, alkohol - kreni od ribanja kupatila i nadiši se Domestosa, do jaja ti je, kašlješ ceo dan koliko štipa za grlo, oči da zanemarim. Plus isušuje kožu i pravi je podložnu infekcijama.

Poenta je da ni u čemu ne treba preterivati. Zna se šta su pravila higijene, kad treba prati ruke, zube i dupe, menjati gaće, ne koristiti tuđ pribor za higijenu i ostalo. Ali da baš sva 4 člana porodice, od kojih ni jedno ne boluje od salmonelize, šigeloze i HIV-a imaju poseban sapun i da dezinfikujem miša i đoku 5 puta dnevno, to zajebi.

3. Воће перем детерџентом, као и оно поврће које је могуће опрати на тај начин.

Džimi, izvini, možeš li mi objasniti ovaj deo? Ja sam do sada temeljno prao vodom, a za ovo pranje deterdžentom prvi put čujem iako sam veliki higijeničar. S kakvim deterdžentom pereš? Malo mi je nelogično da perem deterdžentom iako u njemu ne postoje materije štetne za ljude. Ja preferiram kuvanje ili ljuštenje.

4. Па, детерџентом перем воће које је прскано пестицидима, нпр. јабуке. Али ставим врло мало детерџента. Чуо сам да је тако правилно, мада можда грешим.

Кад је лубеница у питању, оперем је темељно детерџентом и дезинфикујем алкохолом, па је тек онда сечем. Ипак је расла на влажној земљи.

Трешње, јагоде, грожђе и сл. нормално перем само водом.

5. Dzimi, brate...
    Izadji iz staklenog zvona...

6. Кад је лубеница у питању, оперем је темељно детерџентом и дезинфикујем алкохолом

Hahahahahhahahahahaaaaaaaaaaaa, e ja moram ovde da izljoljujem, pa nek ide život.

7. Da, lubenicu, dinju, pomorandžu, limun itd. nalazim za logično da se peru deterdžentom, i ja ih često perem tako, ali taj postupak po pitanju jabuka, hm, malo mi je čudno. Ne kažem da nije dobro. Možda i jeste. Ali ja to ne praktikujem. Jedino možda ako tu jabuku posle oljuštiš, to je u redu.

8. Слободно, брате, и мени би било смешно. :)
    Али стварно, много ме фрикују стомачна обољења, пантљичаре, црви и тако та срања.

9. Samo da dodam da sam i po pitanju velike nužde veoma čudan. Za jednu nuždu potrošim celu rolnu TP-a. Prvo odmotam jedno tri kruga i bacim ih. Zatim, sa naredna tri kruga brišem dasku. Zatim naredna tri kruga poređam na dasku. Brisanje je višeslojno, ako razumete šta hoću da kažem. Sve u svemu bukvalno potrošim čitavu rolnu.

10. Eeee, to za lubenicu te razumem jedino, samo alkohol se stavlja u lubenicu, ne spolja, to je najbolja dezinfekcija. I počni da piješ dezinficirano voće - krušku, šljivu... Ne samo što ubija mikroorganizme, ujedno leči i opsesivno-kompulsivni poremećaj i fobije :)

11. Prvo odmotam jedno tri kruga i bacim ih.

Зашто? :))

Zatim, sa naredna tri kruga brišem dasku.

Зашто једноставно не испрсаш даску Асепсолом, па само пребришеш?

Zatim naredna tri kruga poređam na dasku.

Што си је брисао, ако ћеш већ да ређаш на даску? 0_о

12. Eeee, to za lubenicu te razumem jedino, samo alkohol se stavlja u lubenicu, ne spolja, to je najbolja dezinfekcija. I počni da piješ dezinficirano voće - krušku, šljivu... Ne samo što ubija mikroorganizme, ujedno leči i opsesivno-kompulsivni poremećaj i fobije :)

То ме мало потпрцкујеш, а? :))

13. Naravno, ako neko kija, kašlje, stavljam maramicu ili šta god da bih preduhitrio bacile. Kod usisavanja, čišćenja takođe pokrivam usta da bih preduhitrio grinje i ostale gamadi. Možda mislite da sam bolestan, ali po meni, to je sasvim normalno.

14. Nikad u životu nisam oprala voće deterdžentom. Šta je ovo, Švedska?!

15. Nikad u životu nisam oprala voće deterdžentom. Šta je ovo, Švedska?!

Шведска је стерилна земља. Хладно, не развијају се микроорганизми као код нас. :)
    Бгате, поређење ти није на месту!

16. Pa zbog te tendencije ka sterilnosti i pitam. Zato oni ne smiju da vide prašinčicu, jer su pogubili imunosisteme.

17. Зашто? :))

Jer su spoljna prva tri kruga obično prošla kroz mnogo ruku. Čine mi se prljavi. Ne znam. :)

Зашто једноставно не испрсаш даску Асепсолом, па само пребришеш?

To mi nije dovoljno, volim da budem siguran :)

Што си је брисао, ако ћеш већ да ређаш на даску? 0_о

Pa ladna daska, da ne nazebem. :)

18. То ме мало потпрцкујеш, а? :))

Ma, jok :). Šta ti rade bakterije sada? Gledaju TV, m m :)?

19. Jer su spoljna prva tri kruga obično prošla kroz mnogo ruku. Čine mi se prljavi. Ne znam. :)

Ма, чекај, ти ми све време причаш о кењању у јавном или у сопственом ВЦ-у? Ја у јавном У ЖИВОТУ нисам срао, а не бих сео на даску ни преко 100 слојева папира. Ма колико чист био ВЦ.

Ma, jok :). Šta ti rade bakterije sada? Gledaju TV, m m :)?

Требим их алкохолом. Полако, али сигурно. :)

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.