Prijava

Pre par dana smo na četu raspravljali malo u ovoj temi, i jako mi se svidela...
Naime, mislim da je jako žalosno što jako malo znamo o našoj mitologiji. Ne želim reći da je glupo poznavanje grčke, egipatske, vikinške i slične, a da ne znamo našu mitologiju, naprotiv, znanje nije nikada greh, ali generalno se malo zna o slovenskim bogovima i mitovima, magičnim bićima i slično, a ja, na primer, sam baš željan da naučim nešto više o tome... Tako da: Evo!

Ovde možemo pričati i raspravljti o raznoraznim aspektima verovanja Starih Slovena, kao i o uticaju drugih mitologija na slovensku...

Ako neko ima nešto zanimljivo da kaže, ili da pita i sazna, ili da pokrene neku raspravu, o Perunu, Velesu, Triglavu, Morani, ili vampirima, zduhaćima, vilama ili slično: Ovo je pravo mesto.

Ovo sto pisem mi je ispricala moja pokojna baba.
Imala je deset godina kada im je jedne veceri u kucu utrcao covek i ispricao im kako ga je u sumi sa drveta zaskocila crna zena i jahala ga kroz sumu.Posto im je to ispricao covek je umro.Nije znao da kada se nekome desi susret sa naprirodnim bicima ne sme pricati o tome bar godinu dana,inace ce umreti.
Ja toj babi ni rec nisam verovao jer mi je kada sam bio sasvim mali ispricala da su svetla u daljini oci vukova koji ce doci da me pojedu ako ne budem dobar.

Evo ja ću malko da pripovedam:
U osnovi slovenske mitologije je predstava HRASTA kao svetog drveta.U njegovom vrho zivi Perun, a u korenu Perunov zli brat Vales.Njih dvojica su kao i Bog i Đavo u hrišćanstvu, u neprestanoj borbi.

PERUN Vrhovni bog gromovnik.
Poznat još i kao Rod, Svarog ili Svetivid odn Svantevid.Njegovo ime se vezuje za zoru i svitanje, ali isto tako i za moć, pa je jedan od prevoda njegovog imena Svantevid- Moćni Gospodin.
Njegovi atributi su kasnije preneseni na Svetog Iliju, gromovnika hrišćana.Smatra se da je izreka Grom te ubio! jedan od skrivenih omaža Perunu koji su ostali do današnjeg dana.
SVAROG ima 9 glava u kojima je sadržano 9 mudrosti.
Vezuje se za vedskog boga Svargu, koji označava dnevno svetlo, nebo.Moguće je da je Svarog jedno od Preunovih imena.U hrišćanstvu je postao arhanđel Mihail.
Navodno svarog ima 2 sina: Svarožića (letnje sunce) i Dažboga (zimsko sunce, još poznat kod nas kao Hromi Daba, bog podzemlja i dragocenih metala).
Svarožih po legendi ubija zmaja, pa se povezuje sa svetim Đorđem.

Ne, ne ne nenene....
Veles nije nimalo zao!
veles je bog rogatih životinja i trgovine i slično, on je gospodar zemlje mrtvih, koja se nalazi "preko vode" i Sloveni smatraju da je to jedno prijatno mesto, sa zelenim poljanama i nekako vlažnijom klimom.
Veles je često vrlo pozitivan bog, jednio što se ne podnosi baš sa Perunom, ali to je dualnost slovenske mitologije. Ne dobro/zlo, već nebo/zemlja, ratnik/seljak, i slično... Perun je više nagao bog koga su voleli ratnici, dok je Veles više bog trgovaca i seljaka...

VELJA NOĆ (staroslovenska Nova godina koja se slavila 1 marta)je bila najveći VELESOV praznik.
Velja noćje takođe rođendan JARILA (boga plodnosti i vegetacije) i MORENE (boginje prirode i smrti).
Njih dvoje su, po predanju, deca Peruna i MOKOŠE (Majke Zemlje).
Na Velju noć, Vales otima Jarila i odvodi ga u podzemlje.Čim Jarilo poraste u dečaka, beži od Velesa, penje se uz sveti hrast i donosi proleće.Jarilo se identifikuje, takođe sa svetim Đorđe.
Praznik Jarilovog dolaska se stopio sa Uskrsom, jer su tada devojke i mladići pravili venčiće i bojili jaja, jer predstavljaju simbole novog života.
Oko Ivanjdana, Jarilo stasava u mladića i žrni se svojom sestrom Morenom.
Taj drugi praznik, od koga je zavisila žetva, nazivao se Kres (ljudi su se okupljali oko velikih vatri, jeli, pili, i posle je sve prerastalo u orgije) Ili Kupala (zbog ritualnog noćnog kupanja koje se vremenom uklopilo u verziju Jovana Krstitelja)
Nakon žetve, jarilo je neveran Moreni, pa ga Perun munjama vraća u podzemlje, a ciklus se ponavlja svake godine.
Morena je često predstavljana sa 2 lika: kao bleda, prelepa devojka sa vučijim očnjacima i kandžama pre Jarilovog neverstva, i kao Baba-Jaga (odnosno Marta), ružna stara veštica koja ljudima šalje sneg, led mraz i smrt, posle.
Mokoša je kao i sveta petka bila zaštitnica žena i ženskih poslova, ali i vodena boginja vegetacije, što upućuje na vezu sa osvešćivanjem prirode. U ruskom folkloru je predstavljena kao ženski duh duge, raščupane kose, sa velikom glavom i dugim rukama.
Njene pomoćnice su vile rusalke.

Ok, za Valesa smo čuli iz različitih izvora, ja pišem ono što je meni poznato.

Ne, vidiš, mitologija se vrlo iskvarila pod uticajem hrišćanstva...
Nešto što je nekada bilo dobro, je pod uticajem crkve postalo loše... neki bogovi su postali demoni, neki sveci.
Hromi Daba je, npr. naziv za demnoa, a to je iskrivljanje Dašboga, koji je bio vrlo popularan kod Srba. To je deo propagande hrišćanstva da bi se preobratio narod... Nešto se upije i postane deo religije, a nešto se satanizuje.

Sad jedna jako cudna stvar - pre desetak godina preturao sam po tavanu jedne stare kuce u selu pored Uzica.Bilo je tu nekih poderanih cipela,kosulja,razne sitnice i jedan zuti komad papira.Na njemu je bio i datum - papirce je ispisano pre drugog svetskog rata.Slova su bila deformisana i krivudava, nastala pod rukom koja ocigledno nije navikla na pisanje.
Tekst je govorio o tome kako se narodu na vasaru u Kraljevu te godine prikazala Bogorodica.Pisac je pozivao ljude na pokajanje i preklinjao ih da odu kod popa i ispovede svoje grehove jer je "kraj ovog sveta blizu" i da dolazi carstvo nebesko.Najcudnije u svemu tome je sto im se Bogorodica nije prikazala kao zena vec kao ogromna svetleca lopta na nebu.Narod je pao na kolena i poceo se moliti,ta lopta je jos neko vreme lebdela u mestu a onda se velikom brzinom vratila na nebo (pisac tu kaze da je otisla natrag svom sinu).Cuvao sam taj papir dugo vremena a onda sam ga tokom jedne selidbe negde izgubio.

Svetleća lopta?
Zanimljivo je da danas niko ne bi rekao da je to Bogorodica, već bi svi tvrdili da su videli NLO...

Mat je sve super rekla i objasnila, i imam malo šta da pridodam.
Možda tu i tamo neke sitnice da se upotpuni slika...
Veles jeste oteo Jarila, ali mu je bio dobar poočim i mnogo ga je voleo, tako da se venčanje Jarila i Morane, na neki način smatra i pomirenjem Velesa i Peruna. Jarolo je zaklan, jer pošto je on bog plodnosti, to na neki način se preneseno odnosi na žetvu. Ubijanje Jarila je ubijanje biljaka, tj. žetva. Pošto je Jarilo bog, on se vraća u zemlje mrtvih, kod svog poočima Velesa, čija svađa sa Perunom se opet rasplamava, i ciklus se nastavlja.
Jarilo je predstavljen kako dolazi iz zemlje mrtvih, svakog proleća, i to predstavlja ciklus ponovnog rođenja prirode... natpisi su malko čudni pošto jer Jarilova životinja konj, a kažu da je on došao pešaka u zemlje živih, što je ubedilo etnologe da tvrde da je Jarilo možda bio predstavljen kao kentaur... ili slično. :D
A Baba Jaga, iliti kod nas Baba Roga, ponekad nije predstavljana kao Morana, mada Morana uvek postane odurna, zla starica posle ubistva Jarila (zima), i često se pominje kao mitološko biće koje je najčešće zlo i vrlo opasno, mada, kako to biva kod Slovena, ponekad i čini neko dobro delo.
Retko su likovi skroz crno-beli kod Slovena.

Hajde sada ko zna da kaže nešto o rusalkama.Interesuje me.

Sorry, imam površno znanje na tu temu. Kao i svi drugi, možda malo više :D, ali ništa više nego što se može videti na wikipedia-i. Imam kući jednu lepu knjigu o mitologiji, od Sretena Petrovića (PS:Ako Zdravko ovo čita: Ne, ne ta knjiga nije kod mene, vratio sam ti je još davno...), pa ću pogledati i dopuniti znanje, i pišem sutra nešto više o tome.

Znači rusalke....
Na ono što sam naleteo do sada je konfuzno do bola, i to je blago rečeno. Ajde pokušaću da napišem za šta sam koliko toliko siguran.
Mitska bića, obično lepe devojke, nage, ponekad sa donjim delom tela kao u ribe (sirene?), i raspuštene duge zelene kose (kod Srba boja kose je riđa, tj. rusa, ali kod većine drugih Slovena je zelena). Pretstavljaju vodene nimfe, i mogu se naći kod potoka, reka, jezera, bara, vlašnijih proplanaka, i slično....
Veruje se da rusalke nastaju od duša dece, najčešće mladi devojaka, devica, koje su umrle preranom, neprirodnom smrću, najčešće je u pitanju davljenje. Naime, Sloveni su na mrtve imali 2 aspekta posmatranja, prvi "stariji" su poštovani preci koji su umrli prirodnom smrću i poštuju se, i drugi "deca" koja su prevremeno umrla, i koja ne zaslužuju poštovanje, jer te duše (ponekad su nekrštena deca u pitanju) ne mogu da se smire, i pohode mesto smrti.
Kod različitih slovenskih naroda su različito pretstavljane, negde se poistovećuju sa vilama, ili samovilama, negde su zasebna bića, u većini slučajeva se smatraju zlim, kod Srba imaju ponekad (retko) i dobu konotaciju. Prepisuje im se da izlaze noću, pod svetlošću meseca, iz reka, i kikoću se, i mame ljude, najčešće mladiće ,i dave ih u reci... Ponekad, kao i vile, igraju kolo, i ko ih vidi postane očaran i ne može da prestane da igra, sve dok one ne prestanu (najčešće igra do smrti).
Kod svih Slovena su povezane sa vodom i Mesecom, i vrlo, vrlo često imaju određen erotski odnos, ali to je standard za veći deo mitologije Slovena (Al' smo napaljeni, baš smo napaljeni... :D).
Oko Đurđevdana postoji običaj da momci i devojke odlaze do reke, i pletu vence, pa se prskaju u vodi, i mladići potapaju devojke... Ova bezazlena šala je verovatno zaostavština običaja žrtvovanja device bogu Vodanu, bogu vode i smrti, i najlepša, najbolja, devica je birana i udavljena u reci i postaje družbenica Vodanu. Možda su rusalke potekle od tih žrtvovanih devojaka.
Ima još mnogo podataka, ali većina je različitih od naroda do naroda, i od regije do regije...

Piro mislim da si se malo zbunio.Vodan je drugo ime za Odina, a mi ovde pričamo o slovenskoj mitologiji.
Hvala za rusalke. :)

Vodan vrhovni bog vode, i njegov sin i kćerka Moran i Morica, koji za njega vrše činove utapljanja.
Postoji običaj gde device bacaju cveće u vodu, simbolički vrše žrtvu (citiram) "crnom i zlom Vodanu, odnosno njegovom sinu Moranu, a kao uzdarje zahteva se da Vodanova deca, Moran i Morica, momke koji se nađu na reci poštede smrti, ne uvlačeći ih u rečne dubine."

Sasvim je moguće da je Vodan drugo ime za Odina, ali Sloveni i Vikinzi su bili u stalnom kontaktu, tako da nije čudno što se isto ime pominje i kod jednih i drugih.
PS: Sada kada si spomenula Odina, zanimljivo mi je da su njemu žrtvovali ljude vešanjem, a to je na neki način slično utapljanju (čin gušenja, nemogućnosti disanja), tako da imaš još neke sličnosti.... Sve mitologije utiču jedna na drugu i menjaju se....

Suđenice.
Po nekim etnolozima Sloveni nisu poznavali sudbinu u njenom fatalističkom obliku, tj. da nam je zacrtana i da ništa mi ne možemo učiniti povodom toga, ali jesu priznavali razna bića i božanstva koja na jedan ili drugi način utiču na našu sudbinu, pa se nastojalo da se oni umilostive, ili da se barem otkrije kakva nam je sudbina.
Suđenice, rođenice, suđaje (kod Srba), rožanice i rod, ili danas ređenice (Rusi), sudičke (Česi), narečnice, urisnice (Bugari), itd... su najčešće božanstva, mada se negde smatraju vilama, i to ženska božanstva, iliti boginje :D (Usud je muški ekvivalent), koja su prisutna prilikom rođenja deteta i koja mu određuju sudbinu i budućnost.
Na severu Rusije, po mitovima lovačkih plemena, predstavljaju ih u liku žene sa širokim losovim, ili jelenjskim, rogovima, i četiri vimena. Mada najčešće, kod ostalih Slovena, kao obične žene ali u pozi sa razmaknutim i blago povijenim nogama, što bi pretstavljalo pozu tokom porođaja.
Ima ih skoro uvek tri. Što bi predstaviljao čest magičan broj. I najčešće bi prve dve davale pogodnu i srećnu sudbinu, a treća, čiji je glas i najbitniji, bi davala nepovoljnu sudbinu.
Kod Rusa su predstavljane kao majka i dve ćeri, a u folkloru Rusa, Ukrajinaca, Poljaka i Litvanaca sačuvana su imena dve suđenice: majka Lada i kćer Lelja. Vrlo je moguće da je Majka Lada ustvari Lada, boginja braka i ljubavi, ali isto tako možda nemaju veze jedno sa drugom (mitologija je u najmanju rugu konfuzna do ku...). :)
Negde su boginje, negde su vile, ali su uvek prisutne tokom porođaja i uvek ih je tri. Ljudi su im ostavljali hleb kao žrtvu, kako bih ih umilostivili da daju detetu lepu budućnost.

Форум посвећен вери наших предака
http://forum.badnjak.com/

Avara, Kelta, Ilira, Rimljana, Turaka, Mongola, Ostrogota i Slovena na jednom forumu?

Еј' Мат, Род и Перун су два различита бога... Ма погледај овде http://www.starisloveni.com/