Je l' moze neko da mi da(napise samo) 10 kompozicija od razlicitih kompozitora romantizma? Posle toga tema moze da se lockuje, brise, svejedno. :P
I ko mi to da, dobije 25+.xP
Najpoznatiji su ti tzv Bečki klasčari.
Betoven, Mocart i Hajdn.
Oni su započeli sve to, razvili pravac, od njih je sve počelo.
A prvi čisto romantičar ti je bio Šubert.
Pored njih Šuman, Mendelson, Brams, Berlioz, Šopen, List, Verdi (za njega se uglavnom vezuju opere)
Verdijeve opere su ti "nabuko", "rigoleto", "trubadur", "travijata"
Šubert ima 8 simfonija najpoznatija jer "nedovršena simfonija"
Za Šopena neka piše etide, njih je doveo na nivo koncertnih kompozicija a bile su samo vežbe.
Mendelson ima 5 simfonija, može da spomene "Reformatorsku", "Italijansku", "Škotsku"
Čajkovski neka bude Manfred simfonija, posvećena Bajronovoj pesmi Manfred, tzv Simfonijska poema u četiri stava, to je ineteresantno.
Neka ne piše Betovena, Hajdna, Mocarta, to će verovatno svi da navode.
E, da, imaš tu i još neke zicere, tipa Labudovo jezero i Krcko Oraščić od baleta Čajkovskog, ili Karneval Životinja od Kamija Sen-Sansa, Dvoržakova Devata Simfonija...
plavi orkestar. ljudi često pogrešno misle da se ovo "plavi" odnosi na pikasovu plavu fazu, ali zapravo predstavlja emociju - eng. "blue" - tuga, u smislu da su tužni zbog neuzvraćene ljubavi, te spadaju u grupu tragičnih romantičara...
Je l' moze neko da mi da(napise samo) 10 kompozicija od razlicitih kompozitora romantizma? Posle toga tema moze da se lockuje, brise, svejedno. :P
I ko mi to da, dobije 25+.xP
Sta ce ti to?
Ne treba meni, nego mom bratu. Nesto za skolu. A dobice keca ako to ne uradi.
>.> mislim, glupost.
Najpoznatiji su ti tzv Bečki klasčari.
Betoven, Mocart i Hajdn.
Oni su započeli sve to, razvili pravac, od njih je sve počelo.
A prvi čisto romantičar ti je bio Šubert.
Pored njih Šuman, Mendelson, Brams, Berlioz, Šopen, List, Verdi (za njega se uglavnom vezuju opere)
reci ako ti treba nešto detaljnije.
Imaš i Vagnera, Čajkovskog, Musorgskog, Dvoržaka, Smetanu... uzmeš koju god kompoziciju od nih i eto ti. :)
Probaj da izbegneš bečke klasičare jer nisu baš najtipičniji predstavnici.
Pomoglo mi je to. :)
Jos ako znas neke njihove kompozicije(10, tacnije)...bilo bi super.
Da, Čajkovskog zaboravih, a njegov klavir sviram :D
Obavezno neka piše i Čajkovskog i Vagnera.
Ok. Probacu na wikipediji ili tako negde da nadjem kompozicije.
@church pub + na sve defke.
@Tetka Drol + na 10
Hvala!
Verdijeve opere su ti "nabuko", "rigoleto", "trubadur", "travijata"
Šubert ima 8 simfonija najpoznatija jer "nedovršena simfonija"
Za Šopena neka piše etide, njih je doveo na nivo koncertnih kompozicija a bile su samo vežbe.
Mendelson ima 5 simfonija, može da spomene "Reformatorsku", "Italijansku", "Škotsku"
Čajkovski neka bude Manfred simfonija, posvećena Bajronovoj pesmi Manfred, tzv Simfonijska poema u četiri stava, to je ineteresantno.
Neka ne piše Betovena, Hajdna, Mocarta, to će verovatno svi da navode.
Zajebi te pluseve, bolje se baci na muziku. :)
Lepo ti kaže Tetka :)
Nemoj Vagnera, ako je učiteljica jevrejka, dobiće keca.
: trazi knjigu iz muzickog :
E hvala jos jednom. :)
@Dub hahah.xD
E, da, imaš tu i još neke zicere, tipa Labudovo jezero i Krcko Oraščić od baleta Čajkovskog, ili Karneval Životinja od Kamija Sen-Sansa, Dvoržakova Devata Simfonija...
Sklopio sam ovo:
Manfred simfonija, op. 58- Petar Ilic Cajkovski
1. Koncert za klavir i orkestar, opus 15- Johanes Brams
Simfonija br. 5 "Reformatorska"- Feliks Mendelson
Preludijum br.20 u ce-molu, op.28- Frederik Sopen
Apostolski obed ljubаvi (nem. Das Liebesmahl der Apostel) zа hor i orkestаr- Rihard Vagner
Fantastična Simfonija- Hektor Berlioz
Simfonija Novog Sveta- Antonjin Dvorzak
Prodаnа nevestа- Bedzih Smetana
Noć nа pustoj plаnini- Modest Petrovič Musorgski
Nabuko- Djuzepe Verdi
Nedovrsena simfonija- Franc Subert
Je l' to sve iz romantizma?
Dodaj i Lady Gaga - Bad romance
XD
I meni treba pomoć.
plavi orkestar. ljudi često pogrešno misle da se ovo "plavi" odnosi na pikasovu plavu fazu, ali zapravo predstavlja emociju - eng. "blue" - tuga, u smislu da su tužni zbog neuzvraćene ljubavi, te spadaju u grupu tragičnih romantičara...