Prijava

Kako je ovo seljački mentalitet? Nešto ti radi posao i ti ga ne popraviš jer ti radi posao takvo kakvo jeste i ti ispadaš seljak?

Miki brate imao sam auta od 3 i 33 godine naravno svojevoljno i mozda su i mene ogovarali sto vozim krs bez nevolje, eto nez...
Ali to je njegova stvar i jebe mu se bas tako nek kupi 307 kad oce, pa da ima za avion privatni.

Ma naravno, ja eto teoretski pričam i pokušavam da skontam koliko još života ima u 307 sa skoro 300k km na satu xd.

Pusti radj, ja mu rekao da je kompleks pa mi sad kao vraca nesto. Tj pokusava

Ne brat. Nagledao sam se tih likova koji kupuju automobile od 20k evra a idu u koznim produzenim jaknama od boksovane teleće kože, plastične naborane prašnjave cipele i imaju simense iz devedeset osme.

Ne mislim ovde direktno na pseta nego uopšteno.

Tilmo što te jebu ovi dobri ljudi?

Nagledao sam se tih likova koji kupuju automobile od 20k evra a idu u koznim produzenim jaknama od boksovane teleće kože, plastične naborane prašnjave cipele i imaju simense iz devedeset osme.

Šta fali? Nose ljudi šta im je udobno. Ne možeš po tome da sudiš. Znam lika (upoznao ga preko ćaleta) koji je verovatno najuposleniji investitor i građevinac ovde jedno 10 godina u nazad. Više od 10 zgrada je napravio, pre toga je radio Libiji. Po gradu voza nekog poluraspalog jugića (zajebava se da mu je prirastao za srce jer ga ima već 30 godina xd), ide u nekim somotskim pantalonama i nosi neku otrcanu mont jaknu. Ima još 3-4 auta pored, između ostalih i jaguara xj8 valjda (najjači fazon kad su ga panduri zaustavili, mislili da ga je maznuo negde, sat vremena ga drndali, ne veruju da je njegov). I uvek ide otrcan, a ono za mobilni, ima neku skalameriju matoru, znaš od onih građevinarskih, kao unimer mu izgleda mobilni onako žut sa zaštitnom gumom. Bukvalno ni ekran u boji nema.

Ja sam samo razmišljao o onoj 307-ici sa ugla pouzdanosti i koliko taj motor još može da gura. Mada i sam ovaj kolega ne bi prelazio više od 7-8 000.

Sto se macujete s tilmom uopste jbt? Uzeo sam bio z4 i polomio ga(naravno da sam ga nosio bez onih maski ogavnih) i to je peti telefon da sam slomio u ne znam dve godine i jebe mi se da kupujem novi dok ovaj radi. Ne rade me telefoni jednostavno niti znam koje opcije ima niti nista ja sam bukvalno onaj stereotip "ma ja to samo da pozovem i posaljem poruku" jedino sto jos koristim hrom i tjub i kameru ponekad eto znaci bas me boli kurac koji telefon imam pa npr patike ili cipele su mi skuplje od telefona skoro uvek na obucu bas ne stedim to me radi telefoni me ne rade kao ni lap top imam neki lenovo nemam pojma ni konfiguracija koja je

Kosovac zauzeto
Pezo i 300k ne idu u istu recenicu brt

I te kako idu, bato, piče oni i na 600 hiljada ali ne i 1.6 benzin :D

mickey993
Pa ono, kontam da bi mu mečka 85' godište, manje više bila pouzdanija od 15 godina starog 307 xd.

Neodržavan mercedes je najgore auto na planeti, bolje neku dvokolicu voziti.

307 je svakako kvalitetniji od ovih novijih tako da nije ni neko čuda da pređe još 50000. Naravno, ako se odradi temeljan rifreš motora, što nije skupo. Jedan poznanik ima 3 308 i jednog 307 i na 308 su svima prvu specijalu radili na 100 iljada, da ne povjeruješ. 307 dere evo 300 hiljada uz redovan servis.

a da ne pričam od par 307sw ovdje u gradu koje guraju evo preko 500 hiljada. Ćaćin prijatelj je skoro nekad slupao 307sw na onom ledu kad je bio, na satu 580 hiljada. Da se zapita čovjek, pežo jbt xD

I te kako idu, bato, piče oni i na 600 hiljada ali ne i 1.6 benzin :D

Mozda neke 205-ice ili neki hdi 407, ovo ostalo bas mi tesko za poverovati

idu idu, dobre su to mašine. Ne idu one kad ulje zamjeni jedno u godini, one neće ni preko 200.

Telefon ako za godinu ne razbijem vrh. Kad sam uzeo n73 (onu debelu nokiu) jos dok sam se razumijevao u telefone, poslije mjesec nez dje jaknu stavim, pukne ekran, displej i sve lagano. Oni za baustele su majka.

Ne znam, baš za ovaj 1.6 16v nisam čuo previše lepih priča (tipa da mu je max. vek 200k- 250k km), mada pitanje je sve to.

Recimo, od pežoa koji su bili na taksiju, preko pola miliona su bili 605 benzin+plin, 307 i 406 2.0 dizelaši od 90 ks, 607 2.0 dizel valjda (mada uz prilična ulaganja). Evo i ovaj 406 što je kod nas ima preko 250 000 km, super radi, za sada, nadamo se da će nastaviti tako xd.

Ovom jednom je 407 1.6 hdi uspeo da se zapali, ne znam kako, lik prilično cinculira oko kola, sve mu je pod konac uvek.

Kako god, suluda je priča jer je polovnjak, može biti i polovan mercedes CLS od 3 godine i 45000 na satu pa da bude govno ako ga je debil vozio xD

I more biti sasma nov pa crkne boš pumpa il onako neka nebitna stvar kao npr. protokomjer pa ga bog otac i Isus da siđu i obojica zabiju glavu u motor ne namjeste da radi kako treba više nikad

Jedan poznanik ima 3 308 i jednog 307 i na 308 su svima prvu specijalu radili na 100 iljada, da ne povjeruješ.

1.6 dizel jbg...
Ali dobro su se prodavali novi, a narocito iz Francuske sto dovuku za smijesne pare.

Svakako ja te pezoe kao ni ostale francuze bas ne volim. Pezoe cak i manje ne volim od ostalih, ostali su mi bas smece

Isto brate, svidjaju mi se mozda 3008 novi ili 407 sa cuvenom diy modifikacijom ugradnje tableta.
Citroen ds5 jos i to je to od francuza.