Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Takvi su najgori, to se protegne na godinu dana čekanja minimum, a kola bi odma da uzmu, pazi kurca mu.
@Приштевац
Nije samo za zaglavljivanje, vec kad prokliza, on ga uspori. Auto sa ASR-om definitivno moze da se vozi zimi. Ne kao leti, naravno, ali nijedan ne moze tako, pa sve i da ima 4x4.
Ne davaj ga, Vule, pa da je bijele dvore kupio. I meni je zadnja cijena za Bmw 750 eura, pa nek on brblja može li za 650-700, menE se ne žuri.
Ma ko ga jebe, nek kupi avion za 700.
Vozih se juce u ovome, em što je ružan kao kurac, napred sam se osećao kao da se vozim u jugu. Da li sam ja puko ili sam jedva smestio noge onde, ne znam.
http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/59/614/6869509/mercedes-vaneo-001-3859.jpg
Zamisli kako je meni, kao kršnijem čovjeku bilo x)
Ali je pregledan.
Kao Tempra. Jes' da nije izdržljiva kao Njemci, ali 155, Tipo/Tempra, Kroma nijesu loša kola.
@GTD U pravu si skroz za 155, Tipo/Tempra, Kroma. 155 je super, samo odrzavanje ume da bude malo gadnije, a ovi Fijati su ok makine za male pare i dzabe je odrzavanje. Jedino vidi da nisu truli. Svi oni imaju neki dzep iza zadnjih tockova u koji se skupi voda i blato, pa onda istruli iznutra. Kad se pojavi oko tocka, unutra je vec skroz gotov. Obrati malo paznju, videces koliko ih ima na ulici da su bas tu truli. A ovaj Vaneo...ma to nije pravi Mercedes :). Motori su dobri, ali to je namenski auto. Udobnost sranje, materijali jeftini... Otprilike je bolji od slicnih makina drugih proizvodjaca koliko je i skuplji, tako da...
bsjeran mala ispravka, ASR je Mercedesov elektronski sistem za kontrolu proklizavanja (putem kočnica koči točak koji proklizava) što nije isto što i šper - diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.
Pored rđe kod Alfe treba provjeriti ako je dizel turbinu i viđeti kakva je u trapove. Jebeš ga, 155, Tipo, Tempra nijesu sami vrh (mada je Kroma odlična), ali nijesu loša auta.
Da te pitam još, koliko se W124-ci karavanu kraću zadnji amortizeri?
@Приштевац
:) Car si, bice nesto od onoga :). Sper nije isto sto i ASR (sper je LSD, u stvari), ali je prica krenula od voznje po snegu, pa nisam hteo da sirim, vec da kazem coveku da ima pomoc po klizavom putu, a dosta ljudi zna sta je sper u Srbiji, pa ono...
Ako cemo vec u objasnjenja ASR nisu samo intervencije kocnicama, vec iam raznih vrsta i funkcija. Moze da utice na paljenje, dovod goriva u cilindre, ako ima drive-by-wire onda i na gas utice, a kod turbo motora moze i da smanji snagu. Ipak, najcesce cacka kocnice, posebno na starijim kolima.
:-*
@GTD Uuuu, ne pitaj:). Samo zato nisam hteo karavana :). U Mercedesu su oko 60.000din par, u Bilsteinu malo ispod 40.000, a polovnih ima za 100e sa sve crevima i kuglama. Sreca pa crkavaju jednom u nikad, tako da i ako crknu, vredi dati pare. Drze duze od plivajuceg na novim dizelima sigurno :). Pritom, ja ne vozim nista tesko, radim za kompjuterom, ili u ucionici, tako da... ;)
Samo što ih najčešće prodaju kad im crknu amorti x)
Koliko drže? 200-300 hiljada?
Pa, probamo pa placamo :). Imam majstora da valja, tako da...
Jbg, zavisi koliko im je dusa vadjena. Meni na satu pise 270000, ali ga je menjao prethodni vlasnik (sat, ne amortizere), pa znam da je pre pisalo oko 320000 mi i dalje su super skroz. Vidis na slici kako stoji. Dokle ce ne znam. NE BAKSUZIRAJ :)
+
Jebote, tek se razradio.
Ako uzmemo da mom golfu nije vraćana kilometraža kad je uvezen '98, dolazimo do zaključka da je prešao oko 800 hiljada.
http://www.vrelegume.rs/vesti/infiniti-q50-eau-rouge-concept-detroit-2014/
W124 je stvarno prelep auto, naročito u kupe verziji
http://64.19.142.13/images.exchangeandmart.co.uk/images/mmo/priv/92/147/325/300ce_24v_012_400.jpg
http://64.19.142.13/files.mercedes-fans.de/images/2012/10/009-mercedes-mercedes-benz-c124-300ce-2.jpg
:) NIje toliko presao, videlo bi se na enterijeru, sedistima, ruckama... Kapiram da je onih 300 i kusur otprilike to. Mada i da jeste, imajuci u vidu stanje, bas me zabole :) Ne izbijam iz njega.
Данас сви знају да играју фудбал/ данас сви знају да направе аутомобил.
Ал озб, чак и ове неке код нас потцењене марке су у ствари сасвим солидна кола, типа Хјундаи, Нисан, чак донекле и КИА. Мада по НЕКИМА само Швабо зна направит ауто џД
nista mi ne bi falilo da se vozim u novom kaskaiju, a cak ni u kia sportage...daleko su od losih, pogotovo za nase uslove gde ljudi drndaju 20 godina matora kola
@Scouser
Skroz si u pravu. Jesu Svabe i Japanci i dalje sefovi, ali razlika nije ni blizu kao sto je bila, a cene i dalje jesu. Hjundai je cudo napravio sa celom i-gamom.
Edituj sta si napisao i izbaci nisana. Nemoj da ga poredis sa hjundaijem i kijom, molim te. :)
Pre par godina sam u Beču video čeoni sudar između Mercedesa W140 Genšera i Citroena C5 pri nekih 50 km/h. Genšer se malo ulubio napred, možda mu je hladnjak oštećen, a C5-ici je motor završio na mestu suvozača. Srećom pa nije niko stradao. Po meni je Citroen popriličan plastikaner, od francuza mi je jedino Pežo dobar.
http://zipd.eu/exv/yt/?i=C168tiSLIFM&as=1
Šta mislite jel w140 3.0d mnogo skup za održavanje?
Nazalost, jeste. Nikad prezaljeni :) Izgleda kao broj veci w124 u e klasi :).