Automobilizam

  1. Јер имаш голфа. Имам и ја. Ал реално..

  2. Jeftinijih djelova, manje potrošnje i izdržljivijeg auta za tu cijenu nijesam viđeo x)

  3. Video bi kakva bi bila AS i AD trzista za golf 2 kada bi se primenjivali vazeci zakoni srbije. Govance je iz razloga zato sto je upotrebnu vrednost sveo na nula, apsolutno je fizicki i moralno izrabaćen. Tako da sad u ekonomskom smislu ti svakim danom gubis novac. Ne sprovodis amortizaciju i nemas akumulaciju sredstava.
    Mrzi me vise da pisem spremam ispit......

  4. Govance je iz razloga zato sto je upotrebnu vrednost sveo na nula, apsolutno je fizicki i moralno izrabaćen

    Pa ne možeš auto nastalo prije 30 godina upoređivati sa novim kolima. Naravno da tehnologija napreduje.
    Kako je upotrebna vrijednost 0? Pa troši malo, jeftini djelovi, slabo se kvari, startan za dizela tog godišta i klase, djelovi jeftini, imaš očuvanih primjeraka, nije previše glomazan, dobro drži krivine, malo je tvrđi, ali su zato sjedišta udobna itd. Ja mogu trkom da prodam moga Golfa za 1500 eura, ali ne znam šta bih mogao da kupim za te pare te klase...

  5. Tacno je da se ne uporedjuju zato i kazem da je upotrebna vrednost tih kola svedena na nulu. Zato se kola menjaju i iz istog razloga posotje amortizacioni fondovi. Ali da bi iole lepo razumeo sta sam napiso u prethodnom postu moras barem da procitas neku ozbiljniju knjigu iz ekonomije posto sumljam da si razumeo termine: AS-AD model
    Amortizacija
    Akumulacija....

  6. A, jebeš ga, ne razumijem se u ekonomiju, ali reći da je potpuno ispravno auto govance...
    Po tome je svako polovno auto sranje, pošto svakim danom gubi na cijeni.

  7. To je donekle tacno zato smo i mi postali otpad polovnjaka. Upotrebna vrednost nije za svakoga ista. Na priper onaj ko kupuje nov mercedes s klase za njega taj auto potpuno izgubi upotrebnu vrednost posle od 6-12 meseci nako cega ga prodaje sledecem vlasniku tog automobila kada ga kupi polovnog upotrebna vrednost potpuna i ima upotrebnu vrenost procentualno malo vecu od prethodnog vlasnika. Svali naredni vlasnik tpg iatpg auta kada ga kupi nema vise potpunu upotrebnu vrednoat vec nesto nizu i sve tako dok taj auto ne napuni deset godina (msm da sada vazi to pravilo od 10godina u SVETU) taj rok se svakom sl. generacijom smanjuje usled napredovanjem tehnologije, smanjenjem troskova proizvodnje. Smanjenje troskova proizvodnje i supstitucija sirovina smanjuje rok trajanja tog proizvoda.

    Nego da li ste videli ato bmw izbacuje neke laserske farove? Kaze imaju za 600m vece domet nego postojeca tehnologija.

  8. Ako sam dobro skontao, upotrebna vrijednost je veća što skuplje auto prodaš? Ja sam mogao neke 2003. da prodam Golfa skuplje nego što smo ga kupili x)
    Sad će čišćenje Golfova 5 u Njemačkoj, pa će kod nas pristizati novi.

    Znači laserski farovi stižu za 20 godina i kod nas. Kul.

  9. U principu si dobro skontao, ali to noje nuzno tako.
    Zato sto je cena: vrednost robe izrazena u novcu. To zavisi od agregatne ponude i agregatne traznje. Ali ti nominalna cena nije merodavna, merodavna ti je realna cena. U koju moras da uracunas inflaciju flkutraciju kursa odnso njenu apresijaciju i revalvaciju. Kao i privredni rast i razvoj, moras da gledas i koplametarna dobra automobila zbog koje i se i smanjuje i raste traznja....

  10. Pa rekli su 2011 da ce se laseraki farovi ugradjivati od 2013 a danas sam cuo da bmw tek od leta sl. god. izbacuje i8 sa laserskim farovim. Ja jos koriatim halogene sijalice :D mada planiram da ubaci ksenone

  11. Ali ti nominalna cena nije merodavna, merodavna ti je realna cena.

    Realna cijena = tržišna cijena?

    2015. stižu u Njemačku, a 2035. i kod nas.

  12. I don't care šta studiraš?

  13. Ne, nominalna cena je trenutna cena na trzistu. Mislim se kako da ti sto krace a sto jednostavnije objasnim. Ajde preko plate. Ti primis 50.000 din i za te pare mozes da kupis tonu jabuka. Kada sledeci mesec primis 70.000 dinara ti mozes da kupis istu kolicinu ko za prethodnu platu. U ovom slucaju tebi je pprasla nominalna plata dok ti je realna plata ostala ista.
    To je cela lekcija u knjizi tako da mi je tesko da ti objasnim u kratkim crtama....

  14. Zbilja, šta ima tvoja buduća mečka od opreme?

  15. Ti primis 50.000 din

    Ja primam više para. Sad mi nije jasno x)

    Uglavnom, po toj logici bih trebao da prodam auto za manje pare od tržišne cijene, za koju nijesam lično odgovoran?

  16. Sad mi je sinulo ovako na primer ako ti kupis ove godine auto za 1.000 evra a sl. god. mozes da ga prodas za 1.300 evra moze da znaci da si profitirao ili izgubio. Ako si profitirao ti za tih 1.300 evra mozes sada da kupis vise neke druge robe nego sto bi prosle godine za 1.300 evra. Gubis si ako si prodao 1.300 evra pa za tih 1.300 evra mozes da kupis manje neke druge robe nego sto bi prosle gosine kupio za 1.000 evra. Sada se uzima koliku kolicine robe mozes da kupis posto se vise ne vezuje valuta za zlato.
    A ti se uvek trudis da robu prodas po trzisnjoj ceni....

  17. Iznad tržišne cijene je u mom interesu lolo
    Sad sam skontao. Mislim da moj Golf vrijedi više od dvije hiljade eura, pa mi se više isplati da ga zadržim i ulažem godišnje 0-50 eura (ulje ne računam, pošto zavisi i od pređene kilometraže i od dosta faktora).

  18. Ma ja mislim da moja sperma vredi milion evra pa je niko ne trazi.
    Moras ulje da racunas jer je ulje jedano od komplametarnih dobra. Jer ti ne mozes da vozis auto bez ulja.

  19. Ja dnevno pređem 200km prosječno. Mijenjam ga na 7-8 hiljada na svako auto, prevencije radi, pa će me ulje (koje inače dobijam u kompenzaciji, nego nije bitno) koštati isto kao i za svako auto. E sad, pored ulja, koje je redovno održavanje, uložio sam 10 eura i zamijenio silene prošle godine. Kupio sam i nekolike jelkice, mada to stavljam na svako auto i izađe bukvalno isto na koje god auto stavio. Neko na ulje potroši više para, pošto ga češće mijenja, jer više prelazi, a neko sa istim autom manje, tako da je meni smiješno to računati. Sad kad bih kupio novo auto iste bih pare trošio na ulje kao što trošim na ovo koje sad imam.

  20. Akde neka mi neko da raciomalni razlog zasto bi pre uzro golf 2 nego hyundai kao moj za iste pare? Hyundai ima vazdusne jastuke, klimu, servo volan, abs, el. podizace sva 4 stakla, sve pedale su mekane....

    Ima vazdusne jastuke-ako si vezan i ne nosis naocari sa staklom mozda i nije lose. Apsolutno mi ne smeta da ih auto nema.

    Klima-pamtim i Ficu sa leptir staklom i sedistima od crnog skaja.

    Servo volan-pa to imaju 80 posto kola i dosta Golfova, pa?

    ABS-dobra stvar za one koji su naucili da voze od pocetka kola sa njim

    El. podizaci-jebo ih ko ih izmislio.

    E ja vozim auto koji ima sva ta govna, i kazem da su cist visak. A Hyundai ne bih kupio nikad.

    A posto volis ekonomiju:

    U tvom gradu veceras ima kocert Erika Kleptona, za koji su dobio kartu dzabe, inace je 50 E. U isto vreme ima koncert i Boba Dilana za koji je karta isto 50 E, ali ti si spreman da je platis 70 E. Drugih troskova oko odlaska na koncert nemas, i svejedno ti je na koji ces otici. Koliko je tvoj opporunity cost ako odes na Kleptonov koncert?

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.