Automobilizam

  1. Вуле, пробај на неку ауто пијацу да га отераш. Контам да је тамо кеш. Ја планирам да се опробам са Лансером један дан на бубањ потоку.

    Nebo i zemlja prednja i zadnja vuča, pogotovo sneg i kiša. Plus ti je što ti ide proleće. Ni u kakve kontrole nemoj da se uzdaš, umeju da odmognu često i da budu više štetne nego korisne. Sasrećom :)

    Ја и јесам рачунао на пролеће и лепо време, таман имам до зиме форе да се навикнем. Мада ме не брине много, баш је стабилан ауто, а опет, ни ја не возим никад више од неке брзине на којој осећам да добро и сигурно контролишем ауто. За почетак ћу чак и од тога спорије возити. лололо

  2. Čitav život vozim na zadnjoj vuči te ne znam, prednju nisam dovoljno dugo vozio da skontam dramatičnu razliku, u čemu je fora pa se toliko razlikuje od prednje?

  3. Zajeban je BMW kad je klizavo, pa čovjek treba oprezniji da bude. A kad je suvo zadnja vuča je odlična.

  4. Скочимишу је л зајебаваш или само тролујеш?

  5. Скочко вози мало у рикверц паш видети разлику!

  6. Највећи проблем код задње вуче је кад се људи опусте па додају гас тамо где је подлога таква да не може трење између точка и подлоге да се максимално искористи.

    Кад се то деси, једна осовина је бржа од друге, испада ти задња осовина из равнотеже, а ротација возила се дешава преко предње осовине, која јелте није фиксирана, и онда се окрећеш ко дилеја.

    Добра ствар код предње вуче је што се то не дешава, јер је ротација око задње осовине која је фиксна, и ауто се сам стабилизује, али лоша ствар је кад ти блокирају предњи точкови не можеш да мењаш правац.

    Задња вуча боље искоришћава снагу мотора. Најбоље 4х4, па задња, па предња вуча. Што је и логично, јер кад убрзаваш, ауто се пропиње и преноси тежину на задњу осовину, имаш боље пријањање, боље карактеристике...

  7. I ne koči motorom nizbrdo.
    EDIT:
    I nemoj da naglo oduzimaš gas u krivinu.
    Trebalo bi da ne bude problema.

  8. И још пар савета. Енеми, кад видиш добру пичку на раскрсници основно правило је да даш јачи гас уз нагло отпуштање квачила, са искљученом контролом проклизавања наравно. Благо заокрени волан у смеру кривине (леве или десне, небитно) и када осетиш губитак тракције задње осовине благовремено контрирај воланом. За пун утисак пожељно је изазвати што већу ротацију погонских точкова ради што веће количине дима. Циљ је импресионирање поменуте бичарке и њено влажење док прати поменути перформанс. Ауто потом нагло зауставити и отворити сувозачка врата.
    Јеби.

  9. Ma odlična je zadnja vuča. Npr. preupravljanje (oversteer) izgleda mnogo bolje od podupravljanja (understeer) i lakše ga je kontrolisati, a na to piče uskaču u kola.
    http://www.youtube.com/watch?v=shwgNV36xFA

  10. Fino je i ovo:
    Voziš kola jedno 40km/h, izađeš kroz vozačev prozor, ideš preko krova, uđeš na suvozačev i vratiš se za volan prije nego što se kola zaustave.
    I turiraj na pješačkom.

  11. kad je motor pozadi auto ti pleše.

  12. Ne znate vi vozit zadnju vuču onda :D

  13. Makaronac pre par godina sam gledao na njihovom sajtu. Mislim da se u bjuik ubacuju veci motori, nemoj da me drzis za rec davno sam gledao...

  14. есп и тракшн контрол користе апсолутно исте компоненте

    Sa srecom, da te lepo sluzi auto!

    Ne koriste bas. Traction control reagije tako sto smanjuje snagu motora, koristeci senzore ABS-a, a ESP-u trebaju jos i ugaoni akcelerometri i posebna dosta komplikovanija pumpa za kocioni sistem.

    I ne koči motorom nizbrdo.

    Upravo, i nikako po snegu!

  15. Ne koriste bas. Traction control reagije tako sto smanjuje snagu motora, koristeci senzore ABS-a, a ESP-u trebaju jos i ugaoni akcelerometri i posebna dosta komplikovanija pumpa za kocioni sistem.

    Па не бих рекао, јер тракш контрол независно регулише погонске точкове, тако да мора снага мотора бити иста. Можда на неким системима, јер је код сваког произвођача различито, али колико знам, смањује брзину точка вентилима као и абс и есп, само је мозак уређаја другачији. Е сад, вероватно на неким напреднијим системима има и још свашта нешто, не знам.

  16. Namontirao felne, GTI ralicu i ubačio platnene patosnice. Spreman Golf za ljeto!
    Uskoro idem po prinovu - Tojotu.

  17. Тојота, откуд то? Нема кад Косооки направи..

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.